Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand

Faktatjek 7. aug 2018  -  5 min læsetid
Tjekdet
Foto: Olya Adamovich / Pixabay
  • Tre liter vand kan gøre dig dødeligt syg, skriver danske medier

  • Men advarslen savner nuancer

  • Den retter sig nemlig kun mod ældre, underernærede og svækkede personer. Er du ingen af delene kan du roligt drikke tre liter vand i sommervarmen

  • Bemærk: Denne artikel blev udgivet i 2018

Adskillige danske medier bragte mandag en række historier om, hvordan for meget postevand "sender folk på sygehuset", har ført til, at 15 danskere er "indlagt på intensiv", "kan være dødeligt" og kan gøre dig "dødeligt syg". Kilden til de skrappe advarsler mod at drikke postevand er Henrik Ancher Sørensen, der er ledende overlæge på Medicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus.

Men på trods af mediernes voldsomme overskrifter er der ingen grund til at frygte postevandet. Faktisk kan langt de fleste af os roligt slukke tørsten i det vand, der kommer ud af hanen understreger Henrik Ancher Sørensen. Han forklarer, at advarslen er møntet på en særlig gruppe af mennesker.

"Ældre og fysisk svage eller syge mennesker kan med fordel supplere vandindtaget med juice for at få nødvendige salte og mineraler. Især, hvis de har mistet appetitten i varmen og derfor ikke spiser," siger overlægen.

Selvom mandagens mange advarsler mod at slukke tørsten i postevand altså skal tages med et stort gran salt, er det faktisk ikke første gang i løbet af sommeren, at netop det budskab florerer i medierne. Tilbage i starten af juni præciserede en anden overlæge, at hans anbefalingen om at drikke saftevand, sodavand eller danskvand for at undgå dehydrering kun retter sig mod ældre, underernærede eller svækkede personer.

Advarsel gælder fortsat kun ældre, underernærede eller svækkede personer

"Du skal drikke 2,5 liter væske dagligt i varmen - og det skal ikke være vand, siger overlæge."

Sådan lyder overskriften i en TV 2-artikel fra juni, og budskabet kommer fra Michael Hansen-Nord, der er overlæge ved akutmodtagelsen på Odense Universitetshospital.

I artiklen kan man ligefrem læse, at man i yderste konsekvens kan ende med at dø af at slukke tørsten i almindeligt postevand i sommervarmen.

"Postevand er ikke en god idé, for der er ikke nogen salte i almindeligt vand fra hanen, og det gør, at indholdet af salt i din krop falder, og det kan man også dø af," lyder et citat fra overlægen i artiklen.

Og den opfordring har danskerne i den grad delt på de sociale medier. TV 2's Facebookopslag om artiklen er delt langt over 4.000 gange på Facebook, mere end 2.000 personer har klikket på 'synes godt om' og over 1.500 har kommenteret opslaget. Derudover er der reageret på andre versioner af artiklen og delinger fra andre end TV 2 Nyhedernes Facebookside.

Men du kan altså roligt slukke tørsten i helt almindeligt postevand fra hanen, understreger selvsamme overlæge overfor TjekDet. Også selvom han i TV 2’s artikel er citeret for det stik modsatte.

"Sunde og raske personer, der spiser normalt, må drikke det postevand, man har behov for - altså omkring 2-2½ liter i døgnet. Det er der ikke noget farligt i," siger Michael Hansen-Nord.

Og selvom det kan lyde som om, overlægen modsiger sig selv, har det faktisk været hans syn på væskespørgsmålet hele tiden. Da han sagde til TV 2, at vand ikke er tilstrækkeligt, handlede det nemlig om ældre, underernærede og svækkede patienter.

"Jeg talte specifikt om ældre patienter, der hverken får noget at spise eller drikke, og hvor væskemangel er en væsentligt del af deres sygdomsbillede. Og når man så skal give dem noget at drikke, for at forhindre at de bliver dehydrerede, så skal man ikke give dem postevand. Derimod skal man give dem de andre anbefalinger, jeg nævnte, for eksempel juice, sodavand eller saftevand, og gerne supplere med tilskud fra saltbøssen," siger han til TjekDet.

Saltbalancen i kroppen

Årsagen til, at overlægen advarer mod postevand til ældre patienter, der ikke spiser normalt, handler om saltbalancen i kroppen.

"Grunden til, at det kan være farligt for de ældre og svagelige patienter at drikke for meget postevand, er, at deres saltindhold i kroppen falder, hvis den ikke tilføres salte. Og derfor skal de have noget salt gennem væsken eller på anden måde. Men det er ikke et problem for almindelige mennesker, der er sunde og raske og spiser normalt," siger Michael Hansen-Nord.

Og samme budskab lyder fra Erling Bjerregaard Pedersen, der er dr.med. og professor emeritus ved Aarhus Universitet.

"Når vi taler om almindelige, raske voksne mennesker, så er 2½ liter vand om dagen generelt en god tommelfingerregel. Sveder man lidt mere end gennemsnittet, bør man drikke lidt mere," fortæller han.

Tjekdet
Erling Bjerregaard Pedersen, dr.med. og professor emeritus ved Aarhus Universitet. Foto: Aarhus Universitet

Det er kun, hvis ikke man indtager fast føde, fordi man er syg eller lignende, at der kan være grund til at drikke andet end vand for at undgå dehydrering, fortæller Erling Bjerregaard Pedersen.

"Jeg kunne ikke drømme om at anbefale, at man drikker saftevand, sodavand eller lignende for at undgå dehydrering. Hvis man får dækket sit kaloriebehov og altså spiser en almindelig kost, så er det fint at dække sit væskeindtag med postevand. Så får man det salt og de næringsstoffer, man skal have," siger Erling Bjerregaard Pedersen til TjekDet.

Fødevarestyrelsen: Vand er bedst

"Drik vand. Kroppen har brug for vand for at fungere optimalt."

Sådan lyder et af De officielle Kostråd fra Fødevarestyrelsen. Budskabet om at slukke tørsten i sukkerholdige drikke går da også stik imod myndighedernes anbefalinger.

"Vi anbefaler at drikke vand. Der er ikke noget problem i at drikke vand og drik bare det fra hanen," lyder den klare besked fra Trine Enevold Grønlund, der er ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsens kontor for sund mad og kommunikation.

Har man svært ved at få drukket nok, kan man tilsætte citron eller krydderurter for at give en mere spændende smag, men for langt de fleste mennesker er det en rigtig dårlig løsning at slukke tørsten i sodavand, juice eller saftevand, fordi det er fyldt med sukker, som de fleste mennesker ikke har brug for, forklarer Trine Enevold Grønlund.

"Hvis man er sygeligt dehydreret, kan man have brug for at få tilført væske med salt og sukker i, så for eksempelvis svage ældre med særlige behov, kan det være fint at drikke noget andet end vand," siger hun.

Dermed er det altså helt klart, at man sagtens - og sågar med fordel - kan slukke tørsten i helt almindeligt postevand.

TjekDet har spurgt TV 2 Nyhederne, om det ikke er problematisk, at en af deres artikler indeholder forkerte advarsler.

TV-stationen svarer i en mail, at de af princip aldrig fjerner artikler, for det skal være muligt for brugerne at finde dem igen. De skriver også, at de retter deres fejl og gør opmærksom på, når de er blevet rettet.

Ifølge TV 2 bliver artiklen om postevand rettet med det samme, og de vil desuden skrive en ny artikel, hvor Michael Hansen-Nords præcisering fremgår.

Opdateret 7. juni 2018: TV 2 har tilføjet en rettelse til artiklen.

Opdateret d. 7. august 2018: Artiklen er opdateret med henvisninger til artikler med advarsler mod postevand fra august og citater fra Henrik Ancher Sørensen, der er ledende overlæge på Medicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 6. aug 2024