Solbadning uden solcreme forhindrer altså ikke kræft
"Mens dermatologer og solcreme-producenter har gjort det til deres mission at overbevise verden om, at Solens eksponering forårsager kræft, er dette en stor løgn. Sollys er ikke den primære årsag til hudkræft. Faktisk forhindrer sollys faktisk kræft!"
Sådan skriver den alternative behandler Martin Hejlesen i et Facebookopslag, der er blevet delt særdeles flittigt på det sociale medie. Han praktiserer noget, som blandt alternative behandlere kaldes Metasundhed.
Ifølge Martin Hejlesen er det et lavt niveau af D-vitamin, der gør, at mange i Danmark får hudkræft. Det er altså slet ikke solens UV-stråler, der er skyld i hud- og modermærkekræft, hævder han.
Man bør desuden for sin sundheds skyld undgå solcremen, da den blokerer for produktionen af D-vitamin netop ved at lukke UV-strålerne fra solen ude, mener den alternative behandler.
På Facebook tager flere brugere tilsyneladende Martin Hejlesens påstand for gode varer. I opslagets kommentarfelt skriver flere, at de nu fremover vil droppe at smøre sig selv og deres børn ind i solcreme, når solen bager.
Men Martin Hejlesens påstand er uden hold i virkeligheden. Det er UV-stråler, der giver kræft. Og bruger du ikke tilstrækkeligt med solcreme, når du solbader, forhøjer det risikoen for at blive ramt af kræft. Det siger to forskere til netmediet Videnskab.dk.
Få gerne sol, men ikke for meget
Martin Hejlesen har ganske vist ret i, at mange i Danmark i større eller mindre grad mangler D-vitamin. Men det er altså om vinteren. Og der er ingen gevinst ved at stege sin hud uden solcreme i sommervejret i håb om at kunne lagre D-vitamin til de grå vintermåneder. Forskere er endda tidligere nået frem til, at 93 procent af alle tilfælde af hudkræft skyldes udsættelse for solens UV-stråler.
"Det er helt sikkert ikke manglen på D-vitamin, der er den primære årsag til den høje forekomst af hudkræft i Norden. Det er eksponering for solens UV-stråler," siger Hans Christian Wulf, professor og overlæge på hudafdelingen på Bispebjerg Hospital i København, til Videnskab.dk.
Og ifølge Lone Skov, der professor ved Københavns Universitet og bestyrelsesmedlem i Dansk Dermatologisk Selskab, er D-vitamin rent faktisk godt for helbredet og forebygger kræft. Men du behøver kun opholde dig få minutter i sommersolen for at få dækket dit behov for D-vitamin. Herefter bremser huden for optaget.
Så selv den mest ihærdige solbader har ikke et højere niveau af D-vitamin end så mange andre.
"Vi skal have noget sol, men ikke for meget. I dag ønsker vi at leve op mod 100 år, men da vores lyse hud udviklede sig hos vores stenalderforfædre, levede de i gennemsnit 30-40 år, og der ville de gængse hudkræfttyper ikke have nået at udvikle sig, da hudkræft typisk kommer senere i livet," siger Lone Skov til Videnskab.dk.
Hejlesen: Jeg skaber et nuanceret billede
Til kritikken svarer Martin Hejlesen, at han blot bidrager til sundhedsdebatten ved at give et nuanceret billede af sundhedsanvisningerne, som er understøttet af "en stor industri."
"Jeg dikterer ikke, hvad andre skal gøre, men forsøger at bidrage til sundhedsdebatten med kritiske briller, da jeg ofte har fundet, at de sundhedsanvisninger, som vi bliver mødt med, er understøttet af undersøgelser finansieret af en stor industri, som gerne vil tjene penge på deres produkter. Derfor opfordrer jeg via mine Facebookopslag, andre til at se flere sider, hvilket for mig er for at skabe et nuanceret billede på de sundhedsanvisninger, vi bliver givet. Jeg ønsker, at folk skal mærke efter, og selv være en del af at tage ansvar for et godt helbred," skriver Martin Hejlesen i en mail til Videnskab.dk.
WHO, Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse råder samstemmende voksne til at beskytte sig selv og deres børn med solcreme. Og i sommerhalvåret bør man opholde sig i skyggen mellem klokken 12 og 15.
Læs hele faktatjekket hos Videnskab.dk her.
LÆS OGSÅ: Er der ukrudtsgift i vores vacciner?
LÆS OGSÅ: Dør du for tidligt af at drikke otte glas vin om ugen?
LÆS OGSÅ: Et karbad er ikke lige så sundt som en halv times gåtur
LÆS OGSÅ: Hvor overvægtige er danskerne egentlig?
LÆS OGSÅ: Medie pumper frygten op: 20 procent øget brystkræftrisiko er i virkeligheden meget lille
LÆS OGSÅ: Er æg lige så farlige som cigaretter?
Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet