Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Detox-kure er i bedste fald ligegyldige

Faktatjek 9. aug 2018  -  2 min læsetid
This describes the image

Der findes mange eksempler på forskellige såkaldte detox-kure, som hver især lover at rense kroppen for skadelige giftstoffer.

Men der er ingen beviser for at kurene virker. Det skriver Videnskab.dk

Af de mange detox-kure er blandt andet vandfortynding, hvor man ikke indtager fast føde. I stedet drikker man udelukkende vand, te eller juice i længere perioder. Herved kan giftstofferne i kroppen fortyndes og udskilles med urinen.

Jens Rikardt Andersen, der er lektor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, udelukker ikke, at en sådan kur kan have den tilsigtede effekt. Han påpeger dog, at det ikke kun er giftstoffer, men også mere gavnlige stoffer, man risikerer at skylle ud ad kroppen:

»Det er min fornemmelse, at mange af de her detox-kure omhandler en fortynding af mængden af giftstoffer i kroppen, men selvom det måske lyder besnærende, skal man huske på, at man så samtidig fortynder mængden af vitaminer og mineraler, og det er ikke så godt, fordi dem har vi brug for,« siger Jens Rikardt Andersen til Videnskab.dk.

Han advarer derfor også mod, at syge, ældre eller unge kaster sig ud i den slags kure.

Behovet for detox-kure er i det hele taget tvivlsomt, mener Bente Klarlund, der er professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet. Kroppen er nemlig fra naturens hånd udviklet til effektivt selv at fjerne skadelige stoffer. Især er det leveren men også nyrerne og tarmene, der varetager den opgave.

»Kroppen renser sig selv for de stoffer, som den ikke har brug for, og kroppens kapacitet for at gøre det er meget stor. Har vi ikke brug for stofferne, eller er de skadelige, forsvinder de ud af kroppen som urin, afføring eller udåndingsluft,« siger Bente Klarlund til Videnskab.dk

 

Detox-kure eller udrensningskure har til hensigt at forbedre fordøjelsessystemet og ’rense’ kroppen for affalds- og giftstoffer. De kan inddeles i fire typer:

 

Tarmskylning

Detoxdiæter

Faste- og saftkure

Vandkure

Kilde: netdoktor.dk

 

LÆS OGSÅ: Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand

LÆS OGSÅ: Vasker broccoli hjernen ren for affaldsstoffer?

LÆS OGSÅ: Hvor overvægtige er danskerne egentlig?

LÆS OGSÅ: Et karbad er ikke lige så sundt som en halv times gåtur

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 12. okt 2021