Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Er der større opbakning end modstand til Putin i Tyskland og Frankrig? Meningsmåling fra Navalnyjs stab dumper faktatjek

Faktatjek 22. aug 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
En meningsmåling foretaget af den fængslede Vladimir Putin-kritiker Aleksej Navalnyjs stab når blandt andet frem til, at 43 procent af Frankrigs befolkning er positivt stemte over for Ruslands præsident. Men meningsmålingen skal ikke tages for gode varer, siger forskere. Foto: Sputnik/Reuters/Ritzau Scanpix
  • 43 procent af franskmændene har en ‘ret positiv’ holdning til den russiske præsident, Vladimir Putin. For den tyske befolkning ligger tallet på 35 procent

  • Sådan kan man læse i et opslag på det sociale medie X af den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyjs stabschef, Leonid Volkov

  • Men ifølge forskere er undersøgelsen ikke repræsentativ, og derfor kan man ikke stole på dens resultater

  • Kigger man på andre undersøgelser, er flertallet af befolkningen i Frankrig og Tyskland imod den russiske præsident

43 procent af franskmændene er positivt stemte over for den russiske præsident, Vladimir Putin, mens det samme gælder for 35 procent af tyskerne.

Det viser en meningsmåling foretaget af The Anti-Corruption Foundation, der er dannet af den fængslede russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj. Meningsmålingen er blevet delt af Aleksej Navalnyjs stabschef, Leonid Volkov, som har lagt billeder frem af resultaterne på det sociale medie X - tidligere kendt som Twitter.

Meningsmålingen blev delt forud for organisationens internationale protest mod Putin, der fandt sted den 20. august flere steder i verden. Ifølge Leonid Volkov er formålet med meningsmålingen at undersøge, om protesten ville vække genklang i de to største EU-lande, nemlig Tyskland og Frankrig. 

Men undersøgelsen er ikke repræsentativ og kan derfor ikke bruges til at sige noget om franskmændenes og tyskernes holdning til Vladimir Putin, siger forskere til TjekDet.

Faktisk viser andre repræsentative meningsmålinger, der berører samme emne, en ret så kraftig modvilje over for den russiske præsident.

Tjekdet
Leonid Volkov (venstre) er stabschef for oppositionspolitiker og Putin-kritiker Aleksej Navalnyj (højre), der sidder fængslet i Rusland for ekstremisme. I august 2023 fik Aleksej Navalnyj føjet yderligere 19 år til de i forvejen 11 år, han havde afsonet siden januar 2021. Dommen har medført international fordømmelse fra blandt andet EU-Kommissionen. Foto: Shutterstock

Kun målt på alder og køn

I en kommentar til sit opslag skriver Leonid Volkov, at meningsmålingen er baseret på svar fra 554 respondenter i Frankrig og 800 respondenter i Tyskland. Derudover oplyser han, at der er i udvælgelsen af svarpersoner til undersøgelsen er foretaget en såkaldt ”quota sampling”.

Det er som regel en ikke-tilfældig udvælgelsesmetode, hvor man alene fokuserer på, at den endelige stikprøve matcher populationen på nogle få udvalgte personkarakteristikker, som i dette tilfælde er alder og køn.

Og allerede her ringer alarmklokkerne hos Henrik Lauridsen Lolle, der er lektor ved Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet.

“Hvis der alene sikres repræsentativitet på alder og køn, og der ikke er foretaget tilfældig udtræk, så vil jeg ikke stole på resultaterne,” siger han. 

Hvad er repræsentativitet?

Repræsentativitet refererer til nøjagtigheden af, hvor godt en undersøgelse af individer afspejler den bredere befolkning, som den er udtrukket fra. En repræsentativ undersøgelse af for eksempel alle danskere over 18 år skal derfor indeholde forskellige parametre, der afspejler fordelingen i den faktiske population. Det kan være alder, køn, uddannelsesniveau og bopælsregion. En repræsentativ undersøgelse er altså afgørende for at opnå pålidelige resultater og konklusioner i meningsmålinger, da skævheder i prøvesammensætningen kan føre til unøjagtige resultater.

Det samme påpeger Carolin Hjort Rapp, der er lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet

“Det er meget vigtigt også at tage højde for parametre som uddannelse og bopæl, hvis det skal være repræsentativt. Især i et land som Tyskland, hvor det kan have meget at sige, om man bor i Øst- eller Vesttyskland,” siger hun. 

Derudover oplyser Leonid Volkov også i opslaget, at det er en “webbaseret undersøgelse”. Der står dog ikke noget om, hvordan respondenterne er blevet rekrutteret, og hvor på internettet spørgeskemaet er sendt ud. Og det har betydning for resultaterne, hvordan det er gjort, fortæller Carolin Hjort Rapp.

“De skriver ikke noget om, hvor de fandt respondenterne, og det er altid vigtigt at vide, om det for eksempel kun er twitter- eller facebookbrugere, der har svaret,” siger hun og tilføjer:

“Det er begrænset, hvem der deltager i en webundersøgelse. Det er oftest de yngre, der deltager i den slags, og ikke særlig mange over 70 år.”

Ingen tiltro til Vladimir Putin

Kigger man på to andre meningsmålinger, der også har undersøgt franskmændenes og tyskernes syn på Vladimir Putin og som ifølge forskerne er repræsentative, peger pilen da også i retning af, at The Anti-Corruption Foundation har ramt et godt stykke forbi.

I en undersøgelse fra Pew Research foretaget i foråret 2023 er befolkningen i Tyskland og Frankrig nemlig blevet stillet et lignende spørgsmål. Her er de blevet spurgt, om de har tiltro til, at Vladimir Putin gør “det rigtige i forhold til verdensanliggender”. 

Og det viser et helt andet resultat t. I Frankrig har godt 91 procent ‘ingen tiltro overhovedet’ eller ‘ikke så meget tiltro’ til, at Vladimir Putin gør det rigtige, og i Tyskland har 92 procent enten ‘ingen tiltro overhovedet’ eller ‘ikke så meget tiltro’.

Også det franske analyseinstitut Ifob har på vegne af den franske radiostation Sud Radio spurgt franskmændene til deres personlige mening om Vladimir Putin. Her svarer 82 procent, at de har en ‘meget dårlig’ eller ‘ret dårlig’ mening om ham. Ni procent har enten en ‘meget god’ eller ‘ret god’ mening om ham.

Artiklen fortsætter under grafikken

TjekDet har rakt ud til Aleksej Navalnyjs stab og spurgt, om de mener, at deres meningsmåling er repræsentativ, og om de var klar over de mangler, Leonid Volkov har gjort opmærksom på i sit opslag på X, inden de udgav meningsmålingen. Vi har ikke fået svar på vores henvendelse.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 8. sep 2023