Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Manipuleret billede: Gør tyske burka-klædte kvinder til svenske politibetjente

Faktatjek 13. nov 2020  -  2 min læsetid
This describes the image
Et billede af tre kvinder i burka med logoer fra svensk politi har floreret i flere år på internettet og har nu også fundet vej til sociale medier. Men billedet er manipuleret og forestiller slet ikke svenske politibetjente.  Foto: Skærmbillede fra opslag på Facebook
  • Et billede af tre kvinder iført burka vækker opsigt på sociale medier, fordi kvinderne bærer svensk politis logoer

  • Men billedet er manipuleret. Det forestiller ikke svenske betjente og er i virkeligheden taget i Tyskland i 2003

  • Desuden er det slet ikke tilladt at bære burka som svensk politibetjent

Et billede af tre kvinder iført burka - en muslimsk klædedragt, der dækker størstedelen af ansigtet - vækker opsigt på sociale medier, hvor det alene på Facebook er delt af mindst 1.000 danskere. 

Opmærksomheden skyldes, at de tre kvinder på billedet tilsyneladende er iført logoer, der tilkendegiver, at de er svenske politibetjente.

Og det vækker overraskelse og harme i forskellige debatfora nettet og de sociale medier.

"Stakkels Sverige," skriver for eksempel en facebookbruger bag et af opslagene, mens en anden, der også har delt billedet skriver, at Sverige er besat af muslimer.

Men billedet forestiller slet ikke tre svenske politibetjente. I stedet er der tale om et manipuleret billede, som intet har med svensk politi at gøre. 

Billede stammer i virkeligheden fra München

Det er ikke første gang, billedet af de tre kvinder er i omløb på internettet. Det har længe floreret på forskellige hjemmesider, hvor det i flere år især har været brugt i stærkt højreorienterede fora på nettet.

Billedet er ikke fra Sverige. I stedet er det taget i München i Tyskland.

Det kan man blandt andet konstatere ved at kigge forbi billedbureauet Getty Images, hvor billedet kan købes. Ifølge oplysningerne på siden er det taget i 2003 af en fotograf ved navn Ulrich Baumgarten.

På hjemmesiden er der tilføjet en billedtekst: “Kvinder med slør på en gågade i München.”

Og man skal ikke kigge særlig godt efter for at se, at der slet ikke er svenske politi-logoer på originalbilledet.

This describes the image
Billeder, der florerer på sociale medier og flere andre steder på internettet, stammer i virkeligheden fra Getty Images, hvor man kan læse, at billedet er taget af fotografen Ulrich Baumgarten i München i Tyskland. På billedet bærer kvinderne ingen politi-logoer. Foto: Skærmbillede fra Getty Images hjemmeside

Burka må ikke bæres af svenske politibetjente 

De tre burkaklædte kvinder er altså ikke svenske politibetjente. Og det er der heller ingen andre burkaklædte kvinder, der er.

Svenske politibetjente må nemlig slet ikke bære burka, oplyser en pressemedarbejder ved politimyndigheden i Sverige til TjekDet.

Svenske politibetjente må dog gerne bære hijab - en anden muslimsk beklædningsgenstand, hvor ansigtet er synligt, mens håret er dækket.

Udendørs skal hijaben bæres under den hat, som udgør en del af den svenske politiuniform, og hijaben må kun bæres under sikkerhedshjelm, hvis det ikke kompromitterer sikkerheden. Hijabben skal i øvrigt være blå og må ikke være forsynes med politiets logo, lyder forklaringen.

De samme regler gør sig i øvrigt gældende den jødiske hovedbeklædning kipa og turban.

Opdateret 19. nov 2020