Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Har 9 ud af 10 oplevet grænseoverskridende adfærd i Københavns natteliv?

Faktatjek 8. jun 2023  -  4 min læsetid
Tjekdet
På baggrund af en undersøgelse konkluderer Sex & Samfund og TV 2, at 9 ud af 10 har oplevet grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv. Men undersøgelsen er ikke repræsentativ. Foto: Dejan Obretkovic/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix
  • 9 ud af 10 har oplevet grænseoverskridende adfærd i Københavns natteliv

  • Sådan kan man læse i en pressemeddelelse fra organisation Sex & Samfund på baggrund af en ny undersøgelse

  • TV 2 har også bragt historien med undersøgelsens hovedkonklusion

  • Men undersøgelsen er ikke repræsentativ og kan dermed ikke bruges til at konkludere, at 9 ud af 10 danskere har oplevet grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv

  • Organisationen bag undersøgelsen mener ikke, de har ansvar for fejlen. TV 2 beklager og har bragt en korrektion til deres nyhed

9 ud af 10 har oplevet grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv. 

Sådan kan man læse i en pressemeddelelse fra organisationen Sex & Samfund. Historien er også blevet bragt i TV 2’s nyhedsrulle onsdag morgen den 7. juni

Det bekymrende resultat kommer fra en ny undersøgelse foretaget af Alliance for et tryggere natteliv, som består af Copenhagen Pride, Københavns Frie Promotere og altså Sex & Samfund. Undersøgelsen har fokus på utryghed, grænseoverskridende adfærd og diskrimination i det københavnske natteliv.

Men man kan ikke bruge Alliance for et tryggere nattelivs undersøgelse til at konkludere, at 9 ud af 10 danskere har oplevet grænseoverskridende adfærd i Københavns natteliv. 

Undersøgelsen er nemlig ikke repræsentativ, og derfor er tallet ikke nødvendigvis dækkende for adfærden i nattelivet i København. Det nævner Alliance for et tryggere nattelivs endda selv flere steder i deres rapport om undersøgelsen

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse med i alt 50 spørgsmål. Spørgeskemaundersøgelsen løb fra 16. august 2022 til 1. november 2022. 1.412 besvarelser danner analysegrundlag for undersøgelsen.   

 

Spørgeskemaet blev distribueret gennem Sex & Samfunds, Copenhagen Prides og Københavns Frie Promoteres kanaler på Facebook og Instagram, samt via flyers, der blandt andet blev delt ud under Copenhagen Pride i sommeren 2022.

 

Grænseoverskridende adfærd defineres i rapporten som uønskede seksuelle tilnærmelser og uønsket ikkefysisk kontakt, såsom at nogen blotter sig for en, stirrer eller følger efter en. 

 

Kilde: Alliance for et tryggere natteliv

Mangelfuld pressemeddelelse

Ifølge Kresten Roland Johansen, der er lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hvor han blandt andet underviser i kvantitativ metode, er der ikke noget i vejen med Alliance for et tryggere nattelivs undersøgelse eller deres rapport derom.

De skriver klart og tydeligt i rapporten, at undersøgelsen ikke er repræsentativ, blandt andet fordi der er en “stærk overrepræsentation” af kvinder - knap 7 ud af 10 - blandt respondenterne. Derudover er dataindsamlingen foregået i Alliance for et tryggere nattelivs netværk, hvor “det er tydeligt, at størstedelen af respondenterne udviser en særlig opmærksomhed og forhåndsviden om safer space-politikker”.

Ifølge Kresten Roland Johansen opstår problemet i selve formidlingen af rapporten. For i Sex & Samfunds pressemeddelelse om undersøgelsen fremgår det ikke, at undersøgelsen ikke er repræsentativ og dermed ikke kan bruges til at sige noget generelt om adfærden i det københavnske natteliv. 

Det forbehold fremgår heller ikke hos TV 2. Men ansvaret for at formidle undersøgelsens konklusion kan ikke placeres alene hos TV 2 eller Sex & Samfund, mener Kresten Roland Johansen. 

“Begge parter har et ansvar, for hvis man ikke fortæller i pressemeddelelsen, at undersøgelsen ikke er repræsentativ, er der jo en risiko for, at journalisten bare gengiver konklusionen fra pressemeddelelsen, fordi de ikke har læst metodeafsnittet i rapporten,” siger han.

Ikke uden værdi

Selvom undersøgelsen ikke kan bruges til at bevise, at 9 ud af 10 har oplevet grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv, er den ifølge Kresten Roland Johansen ikke uden værdi. 

“Den dokumenterer, at sådan en adfærd finder sted, og at mange har oplevet det,” siger han.

Det samme pointerer Margit Anne Petersen, som er lektor ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet og blandt andet står bag en undersøgelse fra januar om krænkelser i nattelivet.

"Vi kan bruge rapporten (Alliance for et tryggere nattelivs, red.) til at konstatere, at der tydeligvis er en hel del mennesker, som har oplevet noget, der ikke er i orden eller rart. Det er det væsentlige, og så kan man efterfølgende dykke ned i, hvad der ligger til grund," siger hun.

Tjekdet
Kresten Roland Johansen er lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) og Margit Anne Petersen er lektor ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet. Foto: DMJX og Aarhus Universitet

I sin egen undersøgelse, hvor hun interviewede 28 kvinder og 22 mænd, blev det tydeligt, at grænseoverskridende seksuel adfærd i høj grad finder sted, når der er alkohol involveret. Og det bliver ikke bedre af, at omgivelserne består af mørke, tætpakkede rum og høj musik.

Men selvom der ikke er tvivl om, at grænseoverskridende adfærd finder sted i det københavnske natteliv, dokumenterer Alliance for et tryggere nattelivs undersøgelse ikke, at det sker for 9 ud af 10, fastslår hun. 

“Det vil sandsynligvis ikke være det tal, man får, hvis man spørger et repræsentativt udsnit af københavnerne. Det vil nok være et helt andet tal, så det er også et spørgsmål om, at de, som har besvaret den her undersøgelse, har været meget interesserede i at komme ud med deres synspunkter.”

Margit Anne Petersen bider blandt andet mærke i, at markant flere kvinder end mænd har deltaget i undersøgelsen. I sin egen undersøgelse oplevede hun ligeledes, at det var svært at få mænd til at deltage. Desuden havde de, der deltog, ofte en anden opfattelse end kvinder af, hvornår noget er grænseoverskridende adfærd. 

“Der var masser af eksempler på, at mænd oplevede, hvad nogle nok ville betragte som grænseoverskridende adfærd. De tænkte bare anderledes om det, måske fordi de ikke følte sig så udsatte som kvinderne, men det betyder jo ikke, at mænd ikke oplever grænseoverskridende adfærd i nattelivet."

Alliance: Helt åbne om mangler

TjekDet har forelagt forskernes kritik for Alliance for et tryggere natteliv og bedt om et interview. De har i stedet sendt et skriftligt svar.

“Alliance for et tryggere natteliv er helt åbne omkring, at rapporten ikke er repræsentativ, hvilket også understreges på rapportens første side. Derfor lægger vi i pressemeddelelsen vægt på, at der er tale om rapportens adspurgte - og at rapporten netop kalder på en bredere undersøgelse,” skriver de.

Redaktionschef på TV 2 Daniel Østa skriver i en mail til TjekDet, at de beklager fejlen og på den baggrund har skrevet en præcisering ind i deres nyhed. Den lyder således:

"Undersøgelsen er ikke repræsentativ for hele det københavnske natteliv, da dataindsamlingen ifølge rapporten bærer præg af at være distribueret lokalt i de tre organisationers netværk, som arbejder for et tryggere natteliv. Og derfor har respondenterne en særlig opmærksomhed og forhåndsviden om fx grænseoverskridende adfærd i nattelivet. TV 2 skal beklage, at dette ikke var tydeligt i den første omtale af rapporten."

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

OPDATERING | 09-06-2023 | KL. 10:38

Artiklen er opdateret med svar fra TV 2.

Opdateret 9. jun 2023