Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Anklager om kvindehad: Har transkønnet MMA-kæmper givet to kvindelige modstandere kraniebrud?

Faktatjek 18. apr 2023  -  3 min læsetid
This describes the image
Den danske læge Anastasia Maria Loupis skriver i et populært twitteropslag med over ni millioner visninger, at MMA-kæmperen Fallon Fox (tv.), der er transkvinde, har forvoldt kraniebrud på to af sine kvindelige modstandere. Men intet tyder på, at det er rigtigt. Og så har Fallon Fox aldrig kæmpet mod Kay Hansen, der er den anden kvinde på billedet. Foto: Skærmbillede fra Twitter
  • MMA-kæmperen Fallon Fox, der har skiftet køn fra mand til kvinde, har forvoldt kraniebrud på to af sine kvindelige modstandere

  • Sådan kan man læse i et populært opslag på Twitter, hvor et billede angiveligt viser en af de blodindsmurte kvinder, Fallon Fox skulle have påført kraniebrud

  • Opslaget er lavet af den danske læge Anastasia Maria Loupis, der har over 350.000 følgere på Twitter

  • Men intet tyder på, at Fallon Fox har forvoldt kraniebrud på sine kvindelige modstandere

  • Desuden har hun aldrig kæmpet mod kvinden på billedet i opslaget

Den transkønnede MMA-kæmper Fallon Fox, der ved fødslen er tildelt det mandlige køn, men har skiftet køn til kvinde, har forårsaget kraniebrud på to af sine kvindelige modstandere. 

Sådan kan man læse i et viralt twitteropslag, der også viser et billede af Fallon Fox og MMA-kæmperen Kay Hansen, hvis ansigt er smurt ind i blod, tilsyneladende altså efter et kraniebrud påført af Fallon Fox.

Opslaget, der har over ni millioner visninger og næsten 29.000 retweets, er lavet af den danske læge Anastasia Maria Loupis, der har flere end 350.000 følgere på Twitter. 

Opslaget har også floreret i udlandet. Det falder nemlig tilsyneladende flere for brystet, at kvinder, der er tildelt det mandlige køn ved fødslen, men som identificerer sig som kvinder, har tilladelse til at stille op i en sportsgren, der går ud på at slå hinanden til plukfisk. Ifølge Anastasia Maria Loupis’ opslag er det et udtryk for had mod kvinder.

Men der er flere ting i opslaget, som ikke stemmer.

Intet tyder på, at Fallon Fox har påført nogen af sine kvindelige modstandere kraniebrud. Hun har i et enkelt tilfælde brækket en knogle ved øjet på sin modstander, men modstanderen selv afviser, at der var tale om kraniebrud.

Desuden har Fallon Fox aldrig kæmpet mod kvinden med det blodige ansigt, der ses på billedet i tweetet.


This describes the image
I et populært tweet skriver den danske læge Anastasia Maria Loupis, at MMA-kæmperen Fallon Fox (tv.) har forvoldt kraniebrud på to af sine kvindelige modstandere. En af dem er tilsyneladende Kay Hansen (th.) Opslaget har over ni millioner visninger og næsten 29.000 retweets. Foto: Skærmbillede fra Twitter

Aldrig forvoldt kraniebrud

Fallon Fox gennemgik en kønsskifteoperation i 2006 og var professionel MMA-kæmper fra 2012 til 2014. I 2013 fortalte hun sin historie og blev den første transkvinde i MMA. I sin aktive karriere vandt hun fem ud af seks kampe. 

Siden sit karrierestop er Fallon Fox flere gange blevet anklaget for at have påført MMA-kæmperen Tamikka Brents et kraniebrud. De to mødte hinanden i Fallon Fox’ sidste kamp, inden hun trak sig tilbage. Her knockoutede hun Tamikka Brents, som blev sendt på hospitalet. 

Men det var altså ikke med kraniebrud. Det forklarer Tamikka Brents selv på sin facebookprofil.

Også Fallon Fox har flere gange afvist, at hun har forårsaget kraniebrud på en modstander. Hun har også kommenteret på rygterne om Tamikka Brents’ kraniebrud, hvor Fallon Fox skriver, at Tamikka Brents fik et knoglebrud ved øjenhulen. 

Et medie, der dækker MMA, berettede også dengang, at Tamikka Brents fik knoglebrud ved øjenhulen og hjernerystelse.

Hvad er MMA?

MMA står for Mixed Martial Arts. Det er en kampsport med fuldkontakt, og den blander teknikker fra forskellige kampsportsgrene.

 

UFC er verdens største MMA-organisation og arrangerer kampe med sportens bedste udøvere. De tillader, at transkønnede kan stille op til kamp, men det kræver, at den lokale sportsmyndighed godkender, at den pågældende kæmper blandt andet overholder et bestemt niveau af testosteron, hvis det er en transkvinde, der ønsker at stille op på kvindesiden.
 

Og knoglebrud ved øjenhulen er ikke en uvant skade i MMA. Det fortæller Jonas Alexander Nøhr-Larsen, der er journalist, redaktør og kommentator ved Viaplay Group, hvor han blandt andet beskæftiger sig med MMA. 

“Sporten er jo, som den er, og ligesom i almindelig boksning kan der ryge en øjenhuleknogle, så det er ikke usædvanligt i en sport med hårdtslående atleter, der prøver at knockoute hinanden,” siger han og fortsætter:

“Men der er jo alle typer skader i MMA. De brækker jo benene, river albuer af led, river korsbåndet over og får også en del hjernerystelser.”

Der findes da også flere eksempler på kvindelige MMA-kæmpere, der har fået knoglebrud ved øjenhulen.

I 2013 var en amerikansk UFC-kæmper tæt på at miste synet efter et slag ved øjenregionen. I 2020 blev en polsk kæmper sparket ved øjenregionen og måtte efterfølgende tage et års pause, og i 2021 fik endnu en udøver en slem skade. I ingen af disse tilfælde var modstanderne transkønnede.

Har ikke kæmpet mod hinanden 

På billedet i opslaget kan man til venstre se Fallon Fox. Til højre kan man se MMA-udøveren Kay Hansen med blod i hele ansigtet. Det er altså nærliggende at tro, at det er hende, Fallon Fox har påført kraniebrud.

Men billedet af Kay Hansen stammer ikke fra en kamp mod Fallon Fox. Faktisk har de to aldrig mødt hinanden i det ottekantede bur. Det fremgår af både Fallon Fox’ og Kay Hansens kamphistorik på Sherdog, der blandt andet samler statistikker om MMA-kæmpere. 

Laver man en omvendt billedsøgning på billedet af Kay Hansen, står det klart, at billedet stammer fra en kamp i 2018 - altså fire år efter Fallon Fox' karrierestop - mod Kal Schwartz. I kampen flækkede Kay Hansen sit øjenbryn, hvilket forklarer det blodige ansigt.

Artiklen fortsætter under billedet 

This describes the image
Den transkønnede MMA-kæmper Fallon Fox er siden sit karrierestop i 2014 adskillige gange blevet anklaget for at have været så fysisk overlegen, at hun har forårsaget kraniebrud på to kvindelige modstandere. Intet tyder dog på, at der er noget om snakken. Her taler Fallon Fox til Pride Rally i New York 24. juni 2022. Foto: Mj Photos/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Kay Hansen afviser da også selv, at billedet stammer fra en kamp mellem hende og Fallon Fox. 

“Stop med at bruge mit foto (fra en helt anden kamp) til at fremme din personlige dagsorden. Tjek dine fakta, før du spreder misinformation,” skriver Kay Hansen på Twitter som svar til Anastasia Maria Loupis’ tweet. 

Fallon Fox har både i 2021 og senest i april 2023 afvist, at billedet af den blodige Kay Hansen skulle bevise, at Fallon Fox har påført en modstander kraniebrud.

TjekDet har været i kontakt med Anastasia Maria Loupis og forelagt hende, at Fallon Fox efter alt at dømme aldrig har påført en modstander kraniebrud. Vi har desuden efterspurgt dokumentation for påstanden i Anastasia Maria Loupis' tweet, men hun er ikke vendt tilbage med svar. 

Hvis du kan lide faktatjek og vil være sikker på ikke at gå glip af vores seneste artikel, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 18. apr 2023