Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, det er ikke slut med at sige ‘mor’ og ‘far’ i Københavns Kommune

Faktatjek 4. okt 2022  -  5 min læsetid
Tjekdet
I løbet af weekenden har det fra flere politikere lydt, at det nu er slut for ansatte i Københavns Kommune med at kalde borgere for 'mor' og 'far', efter medier har fået indsigt i en sproglig vejledning, kommunen har sendt til sine ansatte. Vejledningen skal guide de ansatte til et mere inkluderende sprog, men det betyder ikke, at betegnelserne 'mor' og 'far' er passé. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
  • Københavns Kommune har droppet at tiltale forældre som ‘mor’ og ‘far’

  • Nogenlunde sådan lyder det fra flere utilfredse politikere på baggrund af en Berlingske-artikel med overskriften “Ud med ‘mor’ og ‘far’: Nu skal medarbejderne i København tale kønsneutralt”

  • Artiklen omtaler en sproglig vejledning, som skal guide kommunens ansatte til at bruge et mere inkluderende sprog

  • Men kommunen har ikke besluttet, at deres ansatte ikke må bruge betegnelserne ‘far’ og ‘mor’, slår Københavns Kommune fast over for TjekDet. Det står faktisk også et stykke nede i Berlingskes artikel

  • Folketingskandidat for Nye Borgerlige er glædeligt overrasket over, at der ikke er tale om et forbud, men så dog gerne, at kommunen ikke blandede sig i sprogbrug

 

“Ud med ‘mor’ og ‘far’: Nu skal medarbejderne i København tale kønsneutralt,” skriver Berlingske lørdag aften, og det får flere utilfredse politikere til at fare til tasterne.

“Københavns Kommune har besluttet, at man ikke længere vil bruge titlerne far og mor”, skriver Konservatives folketingsmedlem Britt Bager på Facebook. En beslutning hun kalder et “skråplan uden lige”.

Danmarksdemokraternes Peter Skaarup skriver ligeledes på Facebook, at det er “helt forskruet”, at kommunen vil “lege sprogpoliti for sine ansatte” ved at forhindre dem i at tale om mor og far.

Også nyhedsbureauet Ritzau er faldet over Berlingskes artikel, som bureauet udgiver i en forkortet udgave natten til søndag, hvor de skriver, at det skal være “slut med at sige far og mor i Københavns Kommune”. Ritzaus artikel bliver senere bragt af både TV 2, Ekstra Bladet, B.T., Jyllands-Posten og Politiken.

Men Ritzau har rettet deres artikel, så der ikke længere står, at det er “slut med at sige far og mor i Københavns Kommune". For det har kommunen nemlig slet ikke besluttet. 

Inkluderende sprog

Hele miseren har rod i en sproglig vejledning fra Københavns Kommune, som Berlingske er kommet i besiddelse af. Vejledningen er sendt til kommunens ansatte som en guide til at bruge et mere kønsinkluderende sprogbrug som led i kommunens LGBTI+-politik.

Heri står blandt andet, at et inkluderende sprog betyder, at en ansat ikke på forhånd antager, hvilket køn eller hvilken seksuel orientering en anden person måtte have uanset navn og udseende. Derfor råder kommunen sine ansatte til, at man hellere skal spørge en gang for meget end en gang for lidt.

Om ‘mor’ og ‘far’ står der, at man ikke skal antage, at en “familie altid består af en mor og en far. Så i stedet for kun at bruge mor og far som betegnelser for, hvem der får børn, er det en god idé at udvide paletten.”

Københavns Kommune vejleder deres ansatte til et mere inkluderende sprog

Den sproglige vejledning ‘Kønsinkluderende sprogbrug’ er en del af Københavns Kommunes LGBTI+-politik, som blev indført i 2019. Her blev det bestemt, at alle skal behandles lige uanset køn, alder, etnicitet, handicap, religion og seksuel orientering.

 

I vejledningen fremfører kommunen en række anbefalinger om, hvordan man kan undgå kønnede ord og betegnelser.

 

Vejledningen indeholder forslag til, hvordan man kan komme uden om de kønnede ‘hans’, ‘hendes’, ‘mand’ og ‘kone’. Det foreslås også, at kønnede jobtitler som videnskabsmand, formand og politimand med fordel kan ændres til forsker, forperson og politibetjent.

 

Vejledningen er udarbejdet med rådgivning fra LGBT+ Danmark, KVINFO, Inclusity og Københavns Kommunes tværgående og Centrale Ligestillingsudvalg.

 

Kilde: Københavns Kommune

TjekDet har bedt Københavns Kommune om et interview, men kommunen ønsker kun at svare på mail. Nina Allin, chef for kommunens Ligestillingsenhed, forklarer over for TjekDet, at der alene er tale om en vejledning.

“Det handler slet ikke om at gøre bestemte ord eller vendinger forbudte. Selvfølgelig er ordene mor og far, mand og kvinde helt legitime at bruge i Københavns Kommune - også fremover.” 

I vejledningen er der eksempler på, hvordan det mindre inkluderende ‘mor og far’ kan udskiftes med det mere inkluderende ‘forældre’. Adspurgt, hvorvidt hun kan forstå, at nogle opfatter det sådan, at medarbejdere i Københavns Kommune bør undgå at bruge 'mor og far', svarer Nina Allin:

“Sådan skal det ikke ses. Det handler ikke om at udvande sproget eller gøre det mindre mangfoldigt – eller at fjerne brugen af bestemte ord, som for eksempel mor og far. Tværtimod. Det handler om at være bevidst om, hvem man taler med og være mere inkluderende i sproget.”

 

Berlingske holder fast

Michael Alsen, der er journalistisk chef hos Berlingske, holder fast i, at mediet har belæg for at skrive “Ud med mor og far” som overskrift på deres artikel.

“I vejledningen er der et afsnit, der handler om mor og far. Når du læser det afsnit, som slutter med et eksempel på, hvor du med fordel kan undlade at bruge mor og far, så synes vi ikke, der er nogen tvivl om, at den lægger op til en udfasning, eller at man opfordrer til at mor og far fases ud,” siger han til TjekDet.

I har talt med Nina Allin fra Københavns Kommune, som siger i jeres artikel, at det ikke handler om at gøre bestemte ord eller vendinger forbudte. Så mor og far skal ud, men ikke helt ud, eller hvordan skal man forstå jeres overskrift?

“Du har en vejledning, der lægger op til og kommer med en masse eksempler på, hvordan du kan komme uden om at sige mor og far. Den lægger op til, at mor og far kan erstattes af nogle andre begreber. Så synes jeg, det er helt rimeligt at skrive "ud med mor og far" i overskriften. Er det så det samme som, at medarbejdere i Københavns Kommune bliver fyret, hvis de siger mor og far? Nej, det er det ikke.”

Men at mor og far kan erstattes af andre begreber, er vel ikke det samme som, at de ansatte ikke må bruge dem?

“Vi skriver ikke 'må' nogle steder.”

Og du synes ikke, at 'ud med' er synonymt med ‘må ikke’?

“Nej, det synes jeg ikke. Så havde vi skrevet det.”

Flere har tilsyneladende forstået jeres artikel sådan, at Københavns Kommune ikke længere vil tillade sine ansatte at bruge betegnelserne mor og far. Har I gjort det lidt for nemt at misforstå?

“Det er en svær diskussion, hvor meget man som medie skal tage ansvar for, hvordan folk læser ens tekster. Jeg synes, rubrikken holder, men havde vi gerne undgået at diskutere det i dag? Ja, det havde vi da gerne,” siger Michael Alsen.

Folketingskandidat glædeligt overrasket

TjekDet ville gerne have overbragt både Konservatives Britt Bager og Danmarksdemokraternes Peter Skaarup nyheden om, at de ansatte i landets folkerigeste kommune fortsat gerne må sige ‘mor’ og ‘far’. Men Konservative oplyser til TjekDet, at de ingen kommentarer har, og det har ikke været muligt at få fat på Peter Skaarup inden artiklens deadline.

Det har til gengæld været muligt at få fat på folketingskandidat i Nordjylland for Nye Borgerlige Kim Edberg Andersen. Han har også kritiseret den nye kommunikationsvejledning på sin Facebook-side, hvor han i en video siger, at “nu må du ikke rigtig længere sige mor og far.”

Og han er glædeligt overrasket, da TjekDet fortæller ham, at der ikke er tale om et forbud. Men han synes, at en kommunikationsvejledning om mere inkluderende sprogbrug er på grænsen af, hvad kommunen skal blande sig i. 

“Det er et skridt ned ad den vej, der får mig til at råbe op. Vi har jo set det før med rygepolitikken. Det startede med vejledninger, men så blev det et forbud.” 

Artiklen fortsætter under videoen

NEJ HOLD NU. BARE STOP. Nu har Københavns kommune da alligevel helt tab sutten. Man skal nu passe på med at kalde dem man snakker med mor, mand kvinde eller andre ord der refererer til det man er født som biologisk. Helt ærligt. Hvor meget skal alle andre forholde sig til LGBT+ politisk aktivisme? Man må være præcis den man er. Men det er altså ikke alle andres pligt at ændre sig pga. Hvad man har som præference. Ansat nogle flere voksne i hovedstaden og reducer så antallet af identitetspolitiske aktivister. Hold op jeg er tilfreds med jeg skal til Læsø idag ikke Københavns borger repræsentation.

Slået op af Kim Edberg Andersen i Lørdag den 1. oktober 2022

Forestiller du dig, at Københavns Kommune vil forbyde deres ansatte at bruge ord som mor og far?

“Jeg forstår ikke, hvorfor det skulle være relevant at lave en vejledning, hvis man ikke har en intention om, at man skal tale kønsneutralt.”

Hvordan skal det håndhæves i praksis? 

“Det kan være, det begynder med irettesættelser, og hvad er så næste skridt? At man bliver fyret?” 

Efter interviewet har Kim Edberg Andersen i en kommentar til sit Facebook-opslag gjort det klart, at der ikke er tale om et krav fra kommunens side.

Opdateret 11. maj 2023