Politikerne nævner det i flæng: Hvordan ser den helt almindelige dansker egentlig ud?
-
Politikere fra venstre- til højrefløjen taler ofte om den almindelige dansker
-
Men hvem er det egentlig?
-
Det har vi undersøgt. Vi byder dig indenfor til en dag sammen med den helt almindelige dansker Anne Nielsen
Den almindelige dansker. Danskerne, som de er flest. Hr. og fru Danmark.
Har man fulgt med i dansk politik den seneste tid, er der god chance for, at man er stødt på den slags vendinger - både fra venstre- og højrefløjen.
Da Mette Frederiksen på Socialdemokratiets sommergruppemøde udtrykte bekymring over de stigende priser, var det især med tanke på økonomien hos "helt almindelige danskere." Og da Inger Støjberg stiftede sit parti Danmarksdemokraterne, lagde hun vægt på, “at det er et parti for folk, som de er flest.”
Men hvem er så den almindelige dansker? Lad os præsentere hende for dig.
Familien Nielsen
Den typiske dansker hedder Anne Nielsen. Hun er gift med sin mand Peter Nielsen, og de har det tilfælles, at de hver bærer det mest almindelige for- og efternavn. De er henholdsvis 43 og 41 år gamle og har mange leveår foran sig endnu. Anne kan se frem til at blive 83 år, men den sidste tid bliver som enke. Peter når kun at runde 79 år.
Anne og Peter har to børn, hvilket er en smule mere end den gennemsnitlige dansker, mest fordi det er svært at føde nøjagtigt 1,7 barn, som er den gennemsnitlige fertilitet for danske kvinder. De er med på moden og har derfor valgt at kalde deres søn Oscar, der var sidste års højdespringer blandt drengenavne, mens deres datter fik sidste års mest populære pigenavn Alma.
Anne og Peter er blandt de 45 procent af danskerne over 18, der har valgt at blive gift. På nuværende tidspunkt har de været mand og kone i ti år, og det betyder, at hvis der skulle komme knas i deres forhold, sker det nok snart. Ægteskaber, der ender med skilsmisse, varer nemlig i gennemsnit lige under 13 år. Men det sker sandsynligvis ikke for Anne og Peter. 58 procent af ægtefolk forbliver nemlig sammen.
Familien på fire er bosat i Svendborg Kommune på Sydfyn. Her er indbyggertallet lidt over 59.000, som er den mest gennemsnitlige kommunestørrelse. De overvejer dog at flytte til nabokommunen og byen Faaborg, hvor der bor 6.900, hvilket er gennemsnitsstørrelsen for danske byer.
En dag i Annes liv
Når Anne skal på arbejde, tager hun som de fleste andre danskere bilen. Sådan fungerer nemlig 80 procent af al persontransport i Danmark. Turen sker i familiens Volkswagen, der sidste år var det mest populære bilmærke.
Efter en lang arbejdsdag tager hun en slapper foran fjerneren. Her bruger hun omtrent 110 minutter om dagen. Det kan lyde af en del, men for bare ti år siden brugte hun 190 minutter på at se tv.
Når det nye afsnit af Badehotellet er slut, hopper Anne i stedet på Facebook.
Ligesom en tredjedel af danskerne bruger hun Facebook dagligt. TikTok, Twitter og LinkedIn overlader hun til sine børn - faktisk er det kun under ti procent af danskere over 12 år, der dagligt benytter de medier.
Inden Anne slukker sin computer, kommer hun i tanke om, at det er lønningsdag. Så hun åbner sin e-Boks og ser, at der på hendes lønseddel står nøjagtig 41.543 kroner før skat - inklusiv pension. Det er noget mindre end hendes mand, der tjener 47.137 kroner om måneden inklusiv pension.
Anne og Peter sørger for at lægge nogle af pengene til side, og når man tæller deres faste ejendom, aktier, pension og lignende, har familien i dag en formue på 2,3 millioner kroner. Og da Anne og Peter er, som danskerne er flest, fortsætter de med at spare op, til de er 65-69 år, hvor danskernes personlige formuer topper med 2,8 millioner kroner.
Men al deres indkomst bliver naturligvis ikke til opsparing. I 2020 var familien Nielsens forbrug på 313.000. Cirka en tredjedel af deres årlige forbrug gik til bolig, herunder varme og el, mens 14 procent gik til mad og drikke, inklusiv små to procent til alkohol.
De bruger desuden 2.300 kroner årligt på internationale flyrejser. Ofte går turen til Spanien, der er danskernes foretrukne feriedestination. Hele 18 procent af alle ferier, der er mindst fire dage, går til Spanien.
Klokken 23.10 lægger Peter og Anne sig til at sove. På det tidspunkt sover 50 procent af danskerne. Og som det sidste sætter Peter sit vækkeur til at ringe 7 timer og 55 minutter senere, det vil sige klokken 07.05. Anne vil gerne have sin skønhedssøvn og slumrer derfor 13 minutter mere end sin mand.