Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Østrigsk domstol dumper PCR-test, men baserer blandt andet dommen på tvivlsom youtubevideo

Faktatjek 4. maj 2021  -  6 min læsetid
Tjekdet
16. januar fandt større demonstrationer mod myndighedernes coronarestriktioner sted i den østrigske hovedstad Wien. I slutningen af måneden forbød myndighederne i Wien en række demonstrationer med formodning om, at demonstranterne ikke ville afstands- og mundbindskrav. Foto: Alex Halada/AFP/Ritzau Scanpix
  • En østrigsk domstol har dømt PCR-testen ubrugelig til at påvise infektion med den ny coronavirus, lyder udbredt opslag på sociale medier

  • Her henvises til en dom fra forvaltningsdomstolen i Wien, som fastslår, at det var ulovligt, da myndighederne i Østrig forbød en demonstration på grund af høje smittetal

  • Og dommeren begrunder faktisk afgørelsen med, at PCR-testen er uegnet til at diagnosticere folk med covid-19

  • Men dommerens vurdering beror på tvivlsom udlægning af flere kilder, som coronaskeptikere flittigt har brugt til at så tvivl om PCR-testens pålidelighed

  • Dommen er “noget besynderlig”, hvis ikke “alvorligt fejlbehæftet”, vurderer østrigsk juraprofessor

En østrigsk domstol har dømt PCR-testen uegnet til at påvise infektioner, hævder en bruger i et opslag, der er delt flere end 23.000 gange på sociale medier. Domstolen lægger sig dermed op ad domstole i Portugal og Holland, der har truffet lignende afgørelser, skriver brugeren også. 

I opslaget findes også et skærmbillede af en artikel fra et netmedie kaldet GreatGameIndia, hvoraf det fremgår, at domstolen har dømt PCR-testen uegnet til at diagnosticere covid-19. Desuden skulle domstolen have afgjort, at der intet juridisk grundlag er for coronanedlukninger. 

Og dommeren påpeger rigtignok i dommen, at PCR-test ikke er egnet til diagnosticering. Men dommerens vurdering beror på en tvivlsom udlægning af flere kilder, som coronaskeptikere flittigt har brugt til at så tvivl om PCR-testens pålidelighed.

Desuden har domstolen ikke fastslået, at der intet juridisk grundlag er for nedlukninger, oplyser Peter Bußjäger, der er professor i forfatningsret ved universitetet i Innsbruck i en mail til TjekDet. 

“Det var ikke rettens afgørelse, at alle beslutninger, de østrigske myndigheder har taget i kampen mod coronavirussen, intet juridisk grundlag har. Dommeren tog kun stilling til den konkrete sag om forbud mod en demonstrationen, som det politiske parti FPÖ havde annonceret, det ville afholde,” skriver han.

Artiklen fortsætter under billedet.


 

En østrigsk domstol har dømt PCR-testen ude. I hvert fald hvis man skal tro en facebookopslag, der har fået flere tusinde delinger. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)


Hvad går dommen ud på?

Dommen er faldet ved Forvaltningsdomstolen i den østrigske hovedstad Wien, hvor Det Østrigske Frihedsparti (FPÖ) fik domstolens ord for, at myndighederne ikke havde lov til at forbyde en demonstration, som partiet havde planlagt.

Den 31. januar havde FPÖ, der er landets tredjestørste parti, nemlig planlagt at afholde en demonstration i protest mod, at myndighederne i Wien forinden havde forbudt en række andre demonstrationer mod regeringens coronarestriktioner.

Dagen før FPÖ’s demonstration forbød politiet i Wien dog også denne. Myndighederne begrundede forbuddet med den aktuelle smittesituation i den østrigske hovedstad, og at de forventede, at demonstranterne ikke ville overholde afstandskrav og krav om mundbind.

Men forbuddet mod FPÖ’s demonstration var altså ikke lovligt, har forvaltningsdomstolen i Wien nu fastslået.

Dommen har vakt opsigt i Østrig og Tyskland. Blandt andet har både det tyske nyhedsbureau DPA og det østrigske nyhedsbureau APA faktatjekket dommen. Begge medier konkluderer på baggrund af ekspertudsagn, at dommens grundlag i flere tilfælde hviler på misvisende eller falske informationer.

Myndighederne vil da også forsøge at få dommen anket til en højere retsinstans, meddelte myndighederne på Twitter umiddelbart efter domsafsigelsen.

PCR-tests ikke ubrugelige 

Udover frygten for, at demonstranterne ikke ville overholde afstands- og mundbindskrav, begrundede østrigske myndigheder også forbuddet med henvisning til høje smittetal. 

Men ifølge dommeren har myndighederne ikke oplyst, om de fortolker smittetallene i overensstemmelse med de retningslinjer for PCR-test, WHO har nedskrevet i en erklæring fra januar.

Dommeren mener, at retningslinjerne fra WHO følger udtalelser fra PCR-testens opfinder, Kary Mullis, der skulle have sagt, at testen er uegnet til diagnose og derfor ikke i sig selv kan sige noget om en persons sygdom eller infektion. Her henviser dommeren til en youtubevideo, hvor Kary Mullis skulle sige netop det.

Men hverken videoen eller erklæringen fra WHO fastslår, at PCR-testen er uegnet til diagnosticere covid-19. 

WHO-erklæringen lægger blot op til, at sundhedsprofessionelle bør vurdere resultatet af en PCR-test i forhold til blandt andet patientens symptomer, sygehistorik og om vedkommende har været i kontakt med andre smittede.

WHO anbefaler desuden, at man følger testen op med en ny PCR-test, hvis der er grund til at tvivle på resultatet.

I et tidligere faktatjek af WHO-erklæringen fastslog Anita Sands, teknisk chef hos WHO, da også over for TjekDet, “at vi (WHO, red.) mener, at PCR-testen er et meget pålideligt redskab til covid-19-diagnoser, når den anvendes korrekt”. 

I retningslinjer for overvågning af covid-19 skriver WHO også, at en person er et “bekræftet tilfælde af SARS-CoV-2-infektion”, hvis vedkommende er testet positiv med en PCR-test. At være et bekræftet tilfælde betyder dog ikke nødvendigvis, at man udvikler symptomer.

Opfinders udtalelse taget ud af sammenhæng

Videoen med Kary Mullis, som dommeren også henviser til, indeholder optagelser fra en mere end 20 år gammel paneldebat om HIV, hvor PCR-opfinderen siger, at man med testen kan “finde næsten hvad som helst i hvem som helst” og at “testen ikke fortæller dig, om du er syg.” 

Men udtalelserne kan ikke tages som udtryk for, at PCR-testen er ubrugelig til at påvise coronavirussen SARS-CoV-2. Det forklarede Gorm Lisby, overlæge på afdelingen for Klinisk Mikrobiologi ved Amager og Hvidovre Hospital, da TjekDet tidligere faktatjekkede påstanden. 

”Når Kary Mullis siger, at en veludført PCR kan finde nærmest hvad som helst i hvem som helst, så er forudsætningen for det, at det 'hvad som helst' rent faktisk er til stede – så kan du finde det med PCR. PCR finder ikke noget, som ikke er der,” siger Gorm Lisby. 

Det er imidlertid rigtigt, at en PCR-test ikke fortæller, om man er syg af virussen og udvikler symptomer. Testen fortæller blot, om en pågældende bakterie eller virus er til stede, forklarede Gorm Lisby.

Sundhedsmyndigheder verden over bruger i dag PCR-testen til at søge efter virus hos mennesker. PCR-test er en flere år gammel teknologi, som kan tilpasses til at lede efter forskellige virusser som HIV, men altså også den nye coronavirus. 

Her er youtubevideoen, som dommeren linker til i dommen. Videoen indeholder et interview med opfinderen af PCR-testen, Kary Mullis, som flere gange er blevet brugt som bevis på, at PCR-testen er ubrugelig. Men hans udtalelser er taget ud af kontekst. (Video: Indlejring fra Youtube)


Dom kan være "alvorligt fejlbehæftet"

At smittetal baseret på PCR-test ikke var tilstrækkelig grund for myndighederne til at forbyde FPÖ’s demonstration, er imidlertid ikke den fulde begrundelse for, at domstolen gav frihedspartiet medhold.

“Ifølge domstolen er det endvidere ikke lovligt på forhånd at forbyde en forsamling fra at finde sted alene på baggrund af generelle bekymringer for potentielle brud på reglerne,” skriver Franz Merli, professor i forfatnings- og forvaltningsret ved Universität Wien, til TjekDet.

Franz Merli undrer sig faktisk over dommen.

“Selvom det er ikke er muligt at give en endelig evaluering af dommerens afgørelse uden at kende alle sagens detaljer, synes afgørelsen i bedste fald at være noget besynderlig, hvis ikke den ligefrem er alvorligt fejlbehæftet,” skriver han. 

Ifølge Franz Merli kan dommeren nemlig have begået flere metodiske fejl rent juridisk, når han blandt andet sår tvivl om, at PCR-testen er velegnet til diagnose.

“På trods af, at det er tvivlsomt, hvorvidt han har den relevante ekspertise om emnet, synes dommeren at fremsætte de fleste påstande selv, uden at bero sig på beviser fra en udpeget ekspert,” lyder det fra Franz Merli, der fortsætter: 

“Endvidere synes han ikke at give de pågældende myndigheder mulighed for at svare på hans påstande og underbygge deres position med yderligere fakta.”

PCR-test for retten i Holland og Portugal

I det udbredte facebookopslag står, at også en hollandsk og en portugisisk domstol skulle have dømt PCR-testen “ubrugelig til at påvise infektion” med covid-19.

Men det er ikke korrekt, viser TjekDets tidligere faktatjek.

Den hollandske dom handler slet ikke om PCR-testens pålidelighed, skrev Jan Brouwer, der er professor i juridisk metode ved Groningen Universitet i Holland, dengang til TjekDet.

Derimod gik dommen på, at de hollandske myndigheder ikke havde lovhjemmel til at afkræve en PCR-test af hollandske statsborgere, når de rejser hjem til Holland.

Anderledes er det i dommen fra Portugal, hvor det rigtignok blev afgjort, at en positiv PCR-test ikke med sikkerhed betyder, at man er smittet med coronavirus.

Som begrundelse henviste dommeren til et fransk studie, der skulle påvise netop det. 

Men domstolen havde misforstået studiet, for det handlede slet ikke om, hvorvidt PCR-testene er pålidelige eller ej. Det fastslog Bernard La Scola, professor i infektionssygdomme ved Aix-Marseille Universitet og en af forfatterne bag studiet, over for TjekDet, da vi gennemgik dommen.

“Vores undersøgelse konkluderer ikke noget om PCR-testenes pålidelighed,” skrev han i en mail til TjekDet.

Studiet handler derimod om smitsomheden af virus i positive prøver. 

Ingen vil svare på kritik

TjekDet har forsøgt at kontakte dommeren ved den østrigske forvaltningsdomstol i Wien for at forelægge ham kritikken, men forvaltningsdomstolen skriver i en mail, at de ikke må udlevere kontaktinformationer på dommeren. 

I samme mail understreger de, at dommen er et "juridisk skøn af en af 95 uafhængige dommere i en enkeltstående sag og ikke sætter præcedens," og at den østrigske Højesteret ikke har truffet afgørelse i sagen.

TjekDet har også spurgt GreatGameIndia, hvorfor mediet skriver, at den østrigske domstol er kommet frem til, at der intet juridisk grundlag er for nedlukninger, når det ikke er tilfældet. GreatGameIndia har ikke reageret på vores henvendelse. 

Både GreatGameIndia og brugeren bag det populære facebookopslag er desuden blevet forelagt, at den hollandske domstol ikke har dømt PCR-testen ubrugelig, sådan som de skriver, samt at de portugisiske og østrigske domme er baseret på fejllæsninger af flere af de kilder, der lægges til grund. Heller ikke brugeren bag opslaget har reageret på TjekDets henvendelse.

Opdateret 4. maj 2021