Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, PCR-testen er ikke dømt upålidelig af hollandsk domstol

Faktatjek 9. feb 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
Ifølge Foreningen til Oplysning om Corona er PCR-testen, der bruges til at diagnosticere covid-19 i hele verden, upålidelig. Det viser blandt andet en hollandsk dom, skriver foreningen på sin hjemmeside. Men dommen har slet ikke noget med testens pålidelighed at gøre. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
  • En hollandsk domstol har konkluderet, at PCR-testen er ugyldig

  • Sådan skriver Foreningen til Oplysning om Corona, der er anført af den kontroversielle læge Søren Ventegodt

  • Men dommen, der formentlig er tale om, handler slet ikke om PCR-testens pålidelighed. I stedet handler den om, hvorvidt den hollandske stat har lovhjemmel til at kræve en negativ PCR-test ved indrejse i landet

  • Foreningen henviser også til en dom fra Portugal og en udmelding fra WHO. Men heller ikke her er der belæg for, at PCR-testen er ugyldig

En domstol i Holland har konkluderet, at PCR-testen er ugyldig.

Sådan skriver Foreningen til Oplysning om Corona (OOC) på sin hjemmeside. Foreningen har efter eget udsagn til formål at oplyse befolkningen om COVID-19 og mener, at nedlukningen af Danmark er i strid med grundloven. PCR-testene, der bruges til at afgøre, om personer er smittet med coronavirus, skulle nemlig være upålidelige.

Påstanden om den hollandske dom deles også flittigt på sociale medier, hvor en lang række opslag inkluderer skærmbilleder af OOC’s hjemmeside eller citerer hjemmesiden direkte.

Tjekdet
OOC's pressemeddelelse deles flittigt på sociale medier. Her kan man læse, at søgsmål med påstanden om, at PCR-testen er upålidelig, allerede er vundet i Holland. Men den hollandske dom handler slet ikke om PCR-testens pålidelighed. Foto: Skærmbillede af Facebook

TjekDet har forsøgt at få OOC eller Søren Ventegodt til at oplyse, hvilken hollandsk dom der er tale om. Men de har ikke svaret på henvendelsen. 

Men der er formentlig tale om en afgørelse, hvor en hollandsk statsborger har lagt sag an mod staten angående brugen af PCR-testen og vundet. Domstolen erklærede dog ikke PCR-testen upålidelig, for dommen handlede om noget helt andet.

Hollandsk dom omhandler ikke PCR-tests pålidelighed

I stedet lyder dommen, at de hollandske myndigheder ikke havde lovhjemmel til at kræve, at hollandske statsborgere skulle fremvise en negativ PCR-test, inden de kunne rejse ind i landet. Staten havde kort forinden indført kravet, som skulle gælde fra og med den 29. december.

“WPG Artikel 7, 53 og 54 giver ikke tilstrækkeligt juridisk grundlag for at kræve en PCR-test af hollandske borgere, der vender hjem til Holland med fly. Staten skal gøre det muligt for sagsøger at vende tilbage til Holland uden en negativ PCR-test,” lyder dommen.

Den siger altså ikke noget om, hvorvidt PCR-testen er pålidelig eller ej. Det fortæller Jan Brouwer, der er professor i juridisk metode ved Groningen Universitet i Holland.

“Den eneste afgørelse, der er truffet i sagen, er, at der ikke er lovgrundlag for, at regeringen kan kræve sådan en test,” skriver han i en mail til TjekDet.

Portugisisk domstol misforstår undersøgelse

På hjemmesiden skriver OOC desuden, at også en portugisisk dom har konkluderet, at PCR-testen slet ikke duer. Og det er da også rigtigt, at en appeldomstol i Portugal i november sidste år afgjorde, at man ikke kan være fuldstændig sikker på, at man er smittet med ny coronavirus, selvom ens test er positiv. 

Men heller ikke den dom synes at sige ret meget om, hvorvidt PCR-testen er til at stole på. Et tidligere faktatjek, TjekDet har lavet, viser nemlig, at den portugisiske domstol tilsyneladende har misforstået det studie, som ifølge domstolen skulle så tvivl om PCR-testens pålidelighed.

For studiet drejer sig slet ikke om, hvorvidt PCR-testene kan bruges til at påvise ny coronavirus eller ej. Derimod ser studiet på smitsomheden af virus i prøver, der er testet positive, lyder det fra Bernard La Scola, der er professor i infektionssygdomme ved Aix-Marseille Universitetet i Frankrig og en af medforfatterne til studiet.

“Vores undersøgelse konkluderer ikke noget om PCR-testenes pålidelighed,” skrev han dengang i en mail til TjekDet.

Meddelelse fra WHO mistolkes

I et indlæg skriver OOC desuden, at Verdenssundhedsorganisationen (WHO) den 21. januar meldte ud, at PCR-testen ikke kan bruges som redskab til at stille COVID-19-diagnoser.

Tjekdet har også tidligere fakatjekket netop den påstand, og WHO afviste i den forbindelse, at det skulle være tilfældet.

“Vi vil gerne igen bekræfte, at vi mener, at PCR-testen er et meget pålideligt redskab til covid-19-diagnoser, når den anvendes korrekt,” skrev Anita Sands, teknisk chef hos WHO, i en mail til TjekDet.

Ifølge flere eksperter, TjekDet tidligere har talt med, er der heller ingen grund til at tvivle på PCR-testens pålidelighed. Heller ikke, som den anvendes i Danmark.

“PCR er en bundsolid teknik. Den er det rigtige værktøj til virusdiagnostik, og den er helt gennemprøvet. Man kan lave en dårlig PCR, hvis man ikke ved, hvad man foretager sig, men sådan er det jo med alting. Man kan også slå sig over fingrene med en hammer,” fastslår Peter Kamp Busk, der er lektor i medicinalbiologi ved Roskilde Universitet.

Også Claus Nielsen, der er afdelingschef for Virus og Mikrobiologisk Specialdiagnostik hos Statens Serum Institut, fortæller, at hans tillid til PCR-testen stadig er høj.

“Der er ikke nationale eller internationale data, der viser andet – tværtimod. Det er samme metode, der anvendes i stor stil til diagnostik af andre infektionssygdomme,” skriver han i en mail til TjekDet.

TjekDet ville gerne have haft Søren Ventegodt til at pege på den hollandske afgørelse, hvor der skulle stå, at PCR-testen er ugyldig.  Men Søren Ventegodt og OOC er ikke vendt tilbage på TjekDets henvendelser.

Opdateret 15. feb 2021