Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Er PCR-testen dømt ubrugelig af opfinderen bag? Nej, gammelt citat hives ud af kontekst

Faktatjek 20. jan 2021  -  5 min læsetid
Tjekdet
En indonesisk mand bliver podet for coronavirus. Vil man med PCR-testen kunne finde hvilken som helst sygdom? Foto: Adek Berry/AFP/Ritzau Scanpix
  • Verden over bruges den såkaldte PCR-test til at undersøge, hvorvidt en person er smittet med den nye coronavirus.

  • Stribevis af opslag på sociale medier deler udtalelser fra PCR-testens opfinder, Kary Mullis, hvor han skulle så tvivl om testens gyldighed

  • Udtalelserne faldt under en paneldebat i 1997, hvor Kary Mullis var inviteret til at tale om HIV og AIDS

  • Men Kary Mullis’ ord er taget ud af kontekst. Faktisk er de slet ikke udtryk for, hvor god testen er til at påvise coronavirus

  • Kary Mullis døde i august 2019, før verden stiftede bekendtskab med den nye coronavirus

”Med en veludført PCR-test kan man finde næsten hvad som helst i hvem som helst. Og testen fortæller dig slet ikke, om du er syg.”  

Sådan citerer flere opslag på sociale medier Kary Mullis, opfinderen af PCR-testen, der verden over benyttes til at teste for den nye coronavirus. Citatet bliver i opslagene brugt som udtryk for, at testen slet ikke virker, og man derfor ikke kan bruge den til at finde ud af, om man er smittet med coronavirus eller ej.

Kary Mullis modtog i 1993 nobelprisen i kemi for i 1985 at have opfundet PCR, der står for Polymerase Chain Reaction – en metode, som gør det muligt at forstørre en lille mængde genmateriale ganske hurtigt.

Han døde i august 2019, altså et halvt års tid før verden stiftede bekendtskab med coronavirussen SARS-CoV-2. Han kan derfor ikke have udtalt sig om den verserende pandemi. Men ordene i ovenstående citat er rigtignok Kary Mullis’, de er til gengæld taget ud af kontekst. De faldt oprindeligt under en paneldebat om HIV og AIDS for næsten 25 år siden.  

TjekDet har gennemset en video fra paneldebatten og bedt forskere foreholde sig til, hvad Kary Mullis siger.

Og konklusionen er klar. Det, Kary Mullis siger i videoen, er ikke udtryk for, at PCR-testen ikke kan bruges til at vise, om man er inficeret med coronavirussen SARS-CoV-2. 

Finder hvad som helst – hvis det er til stede

Citatet fra Kary Mullis stammer fra en paneldebat afholdt i juli 1997. Her havde organisationen HEAL (Health, Education and AIDS Liaison) sat Kary Mullis og de øvrige paneldeltagere stævne i byen Santa Monica i den amerikanske delstat Californien for at diskutere 'grådige virksomheder og AIDS'. 

Kary Mullis havde ved flere lejligheder udtalt sig kritisk i debatter om HIV og AIDS. Han mente faktisk ikke, at der var beviser for, at AIDS er forårsaget af HIV, en pointe han også fremfører under paneldebatten i 1997.

Men citaterne fra den mere end 20 år gamle paneldiskussion om HIV er ikke et udtryk for, at PCR er ubrugelig til at påvise coronavirussen SARS-CoV-2, lyder det fra Gorm Lisby, overlæge på afdelingen for Klinisk Mikrobiologi ved Amager og Hvidovre Hospital.

”Når Kary Mullis siger, at en veludført PCR kan finde nærmest hvad som helst i hvem som helst, så er forudsætningen for det, at det 'hvad som helst' rent faktisk er til stede – så kan du finde det med PCR. PCR finder ikke noget, som ikke er der,” siger Gorm Lisby, der har læst en udskrift af den del af paneldebatten, hvor Kary Mullis' udtalelser falder.  

Det samme har Peter Kamp Busk, lektor i molekylær- og medicinalbiologi ved Roskilde Universitet, og han når til samme konklusion. Han påpeger, at Kary Mullis flere gange i debatten gentager, at han ikke tvivler på PCR-teknikken.

”Hans pointe er, at man skal have et enkelt molekyle fra starten for at kunne detektere det ved PCR. Hans indvendinger går på, om et enkelt molekyle af noget er tilstrækkeligt til, at man kan blive syg af det,” lyder det fra Peter Kamp Busk.  

Sådan virker PCR-testen

Når en PCR-maskine skal undersøge en prøve for virus, kører den et antal runder - teknisk kaldet cyklusser. Hvis der er virus i prøven, fordobles virusmaterialet for hver cyklus, maskinen kører. Er der meget lidt virus i prøven til at begynde med, skal maskinen køre mange cyklusser, før den kan detektere det.

Viser om du er inficeret

Gorm Lisby peger på, at man skal se Kary Mullis’ udtalelser i kontekst af diskussionen om HIV og AIDS. Det gælder for eksempel, når Kary Mullis på et tidspunkt i paneldebatten siger, at en person, der har HIV, vil have næsten enhver virus i kroppen, man kan teste for. Netop fordi en HIV-smittet har lavt immunforsvar og derfor er modtagelig for mange typer vira. 

”Det, han mener, er jo, at dem, som blev inficerede med HIV og fik AIDS i epidemiens tidlige fase, hvor man ikke kunne behandle infektionen, som man kan i dag, var omvandrende dyrkningsmedier, fordi de intet immunforsvar havde. Og derfor fandt man rigtig mange, sjældne mikroorganismer hos dem, som de jo også var inficerede med og syge af,” siger Gorm Lisby og fortsætter:

”Men det er jo ikke det samme som, at hvis du tester alle og enhver, så kan du finde coronavirus hos alle og enhver. Selvfølgelig kan du ikke det. SARS-CoV-2 finder du kun hos individer, der rent faktisk er inficeret med virussen.”

Artiklen fortsætter under videoen

Kary Mullis' udtalelser falder hen mod afslutningen af en paneldebat i 1997, hvor Mullis var inviteret til at tale om HIV og AIDS.



Selvom PCR-testen fortæller, hvorvidt man er inficeret med coronavirus, fortæller den ikke, om man også bliver syg af virussen og udvikler symptomer. Hvorvidt man bliver syg, og hvilke symptomer man får, afhænger nemlig blandt andet af, hvor meget virus man har fået ind, hvad ens immunsystem kan klare, og om man allerede er blevet vaccineret, forklarer Gorm Lisby.

Han sammenligner det med pneumokok-bakterien, der giver mange ældre mennesker lungebetændelse. Op til en tredjedel af alle danskere har pneumokokkker i svælget som en del af deres normale bakterieflora. Det bliver man kun syg af, hvis pneumokokkerne finder vej ned i ens lunger. Man kan altså godt pode en person i svælget og ved hjælp af PCR kunne konstatere, at personen er smittet med pneumokokker, uden at vedkommende er syg.

”At PCR ikke fortæller dig, om du er syg, det er jo korrekt. En positiv PCR-test fortæller, at den pågældende bakterie eller virus er tilstede,” siger Gorm Lisby.

Ikke pludselig positiv

I flere af opslagene figurerer et billede af Kary Mullis ved siden af udtalelser fra paneldebatten. Men på billedet bliver han også citeret for at have sagt, at enhver kan teste positive for praktisk talt hvad som helst med en PCR-test, hvis du kører den længe nok.

Den påstand stammer dog ikke fra paneldebatten, hvor de andre udtalelser falder, og det har ikke været muligt at finde frem til dens egentlige oprindelse. Det er således ikke til at sige, om netop de ord nogensinde er kommet over Kary Mullis’ læber.

Men uanset om det er Kary Mullis’ ord eller ej, er påstanden forkert.

”Hvis en specialist har set prøveresultatet og konkluderet, at en prøve er positiv, så er det, fordi der er virus i prøven. Prøverne bliver ikke bare positive af sig selv, fordi du kører 50 eller 60 cyklusser i din PCR-maskine,” siger Gorm Lisby. 

Udfører man cirka 40 cyklusser i PCR-maskinen, kan det dog ske, at der kommer nogle ganske svage signaler, som kunne antyde, at der er virus i prøven, forklarer han.

"Og hvis man ikke ved, hvordan man skal tolke en PCR-analyse, vil nogen fejlagtigt kunne besvare en negativ prøve som positiv. Men det sker ikke i laboratorier, der har erfaring med tolkning af PCR-analyser," fastslår Gorm Lisby.  

Artiklen fortsætter under billedet

 

Ifølge et billede, der følger flere opslag, skulle Kary Mullis også have sagt, at enhver kan teste positive for praktisk talt hvad som helst med en PCR-test, hvis du kører den længe nok. Det er usikkert om ordene overhovedet er Kary Mullis'. Uanset hvad er påstanden dog forkert. Foto: Skærmbillede af facebookopslag.



Selvom Kary Mullis ikke siger, at PCR er komplet ubrugelig til at teste for coronavirus, kan der være god grund til at tage Kary Mullis’ udtalelser med forbehold. For eksempel er det, i modsætning til hvad Kary Mullis ellers påstod, med tiden slået fast, at HIV vitterlig er årsagen til, at man udvikler AIDS.

”Det er for længst vist, at HIV giver AIDS. Nu til dags handler diskussionen om, hvordan man kan kurere AIDS ved at fjerne HIV,” lyder det fra Peter Kamp Busk.

Han er selv stødt på påstande på nettet, hvor Kary Mullis tages til indtægt for, at det aldrig var meningen, at PCR skulle bruges til diagnostik. Men det er forkert, siger Peter Kamp Busk. PCR er netop udviklet til genetisk diagnostik, hvor man diagnosticerer patienter ved at teste genmateriale. 

TjekDet har tidligere undersøgt en påstand om, at Kary Mullis angiveligt skulle have sagt, at PCR-test ikke kan bruges til at påvise virus. Påstanden kommer fra en artikel fra 1996 om brugen af PCR-tests i forbindelse med HIV og AIDS. Men selv om Kary Mullis godt nok medvirker i artiklen, så siger han faktisk ikke, at PCR-testen ikke kan påvise virus. Det er derimod journalistens egen udlægning.

Opdateret 13. dec 2021