Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Overdrevet tal om kriminelle asylansøgere turnerer på sociale medier

Faktatjek 16. dec 2020  -  3 min læsetid
Tjekdet
Indgangspartiet til asylcenteret Sandholm. Hvor stor en del af asylansøgerne er sigtet for kriminalitet? Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
  • Otte ud af ti asylansøgere blev sidste år sigtet for kriminalitet, skriver Den Korte Avis i en artikel

  • Historien er nået ud til facebookbrugere i hundredtusindvis. Men den overdriver kriminalitet blandt asylansøgere, siger ekspert

I 2019 blev otte ud af ti asylansøgere i Danmark sigtet for kriminalitet.

Sådan skriver netmediet Den Korte Avis i en artikel fra 29. november. Også netmediet Dagens.dk har bragt historien. Ifølge facebookværktøjet Crowdtangle har artiklerne opnået flere end 5000 interaktioner på platformen. 

Men det er ikke korrekt, at hele otte ud af ti asylansøgere blev sigtet for kriminalitet sidste år. Det fremgår også af den rapport, som Den Korte Avis baserer sin historie på.

Hvor stor en del af asylansøgerne i Danmark, der sidste år blev sigtet, er usikkert. Men tallet er formentlig langt lavere.

Sigtet mere end én gang

Til påstanden om, at otte ud af ti asylansøgere sidste år blev sigtet, bruger Den Korte Avis to tal.

Det ene er antal sigtelser mod asylansøgere i 2019, som ifølge en rapport lavet for Justitsministeriet var 1.949

Det andet tal er 2.469, som er antallet af asylansøgere, der ved slutningen af 2019 var indlogeret på et af landets asylcentre.

Men der er flere problemer med at bruge de tal, siger Peter Kruize fra Center for Kriminalitetsanalyse, der står bag rapporten.

For det første er de 1.949 det totale antal sigtelser mod asylansøgere i 2019. Men tallet fortæller ikke, hvor mange forskellige asylansøgere der sidste år blev sigtet for kriminalitet. 

For en person kan sagtens blive sigtet for kriminalitet mere end en gang i løbet af et år. Og der står da også i rapporten, at kun 1.209 forskellige asylansøgere blev sigtet for kriminalitet i 2019.

Det vil altså sige, at de sigtede asylansøgere i gennemsnit er blevet sigtet 1,6 gange. Og dermed var der reelt færre sigtede asylansøgere i 2019, end Den Korte Avis skriver.

Kan ikke sammenlignes

Samtidig er det upræcist at holde antallet af sigtede op mod antallet af personer, der sidder på asylcentrene.

For det er ikke kun asylansøgerne på asylcentre, som politiet kategoriserer som asylansøgere. Sigter politiet afviste asylansøgere, der opholder sig ulovligt i Danmark, bliver personen nemlig også regnet med som asylansøger.

Det samme gælder personer på tålt ophold. De er udvist af Danmark, men kan ikke sendes til deres oprindelsesland af den ene eller anden grund. For eksempel hvis de risikerer dødsstraf i oprindelseslandet.

Så for at nå frem til, hvor stor en andel af asylansøgerne der sidste år blev sigtet, må man reelt holde antallet af sigtelser op mod alle dem, der af politiet bliver regnet som asylansøgere.

“Den Korte Avis sammenligner tal, der ikke kan sammenlignes,” siger Peter Kruize. 

Han undrer sig også over, at netavisen ikke selv har fået øje på fejlen. I artiklen står nemlig, at andelen af sigtede asylansøgere på få år er steget fra 12 procent til 80 procent:

“Det er da mystisk, at der skulle ske så stor en forandring i tilbøjeligheden til at begå kriminalitet blandt asylansøgere. Så jeg forstår ikke, hvorfor der ikke ringer en klokke hos Den Korte Avis,” siger han.

Fakta om asylansøgere

Personer kan blive registreret som asylansøgere i politiets database, selv om de ikke har en verserende asylsag hos de danske udlændingemyndigheder.

Politiet registrerer nemlig både

  • personer med en asylsag under behandling
  • personer med udvisningsdom på tålt ophold
  • personer med en afvist asylsag i udrejseposition
  • personer med en afvist asylsag, der er gået under jorden

som asylansøgere, hvis de sigtes for en lovovertrædelse.

 

I 2019 søgte 2716 personer asyl i Danmark. I 2018 var tallet 3559, og en del af dem har haft status som asylansøger i 2019, da den gennemsnitlige behandlingstid på asylsager er fire måneder. Her er også børn medregnet.

 

Per 31. december 2019 var 94 personer på tålt ophold i Danmark. Derudover var 346 med kriminel meldepligt.

 

Ifølge Hjemrejsestyrelsen opholdt der i slutningen af 2019 i omegnen af 1200 personer på landenes udrejsecentre. Også her er børn medregnet.

 

Hvor mange afviste asylansøgere, der er gået under jorden er uvist. Ifølge en aktindsigt fra Rigspolitiet kunne Politiken i december 2019 berette, at 3593 afviste asylansøgere i de sidste tre år er forsvundet og efterlyst. De befinder sig dog ikke nødvendigvis i Danmark længere.

 

Kilder: Udlændingestyrelsen, Hjemrejsestyrelsen, Center for Kriminalitetsanalyse

Ingen store ændringer

Præcis hvor stor en andel af asylansøgerne, der sidste år blevet sigtet af politiet, er usikkert. Det skyldes blandt andet, at der i sagens natur ikke er eksakte tal på, hvor mange afviste asylansøgere der opholder sig under jorden i Danmark.

Peter Kruize har i samme rapport skønnet, hvor stor en del af asylansøgerne der i 2018 blev sigtet. Her er tallet 20 procent svarende til en ud af fem. Og det er baseret på et estimat af, at der i 2018 var omkring 7000 personer i Danmark, som politiet kalder asylansøgere.

Men da han udarbejdede rapporten, var der ikke opdaterede tal til at lave samme skøn for 2019.

Og han har ikke umiddelbart et bud på, om der i 2019 skulle være en større andel af asylansøgere, der blev sigtet.

"Men det er normalt sådan, at der ikke sker store ændringer fra år til år. Så mit umiddelbare gæt vil være, at der var nogenlunde lige så stor en andel asylansøgere, der blev sigtet i 2019, som der var i 2018,” siger Peter Kruize.

TjekDet har været i kontakt med Den Korte Avis, der har ændret i deres artikel. Nu står der i stedet, at fem ud af ti asylansøgere sidste år blev sigtet for kriminalitet. Men også de tal er langt højere end rapportens estimat for året forinden.

Hvor Den Korte Avis har de nye tal fra, har TjekDet ikke modtaget svar på.

Også Dagens.dk har ændret, så deres artikel nu har overskriften "Mange asylansøgere sigtet for kriminalitet".

Opdateret 16. dec 2020