Punktum for stort valgløfte: Regeringen har minus på sygeplejerske-kontoen
-
Hvis Socialdemokratiet fik plads i regeringskontorerne, ville de skaffe 1.000 flere sygeplejersker på sygehusene
-
Sådan lød løftet op til folketingsvalget i 2019
-
Men ifølge de seneste tal er antallet af sygeplejersker på sygehusene samlet set faldet med godt 540 fuldtidsbeskæftigede
-
I dele af Mette Frederiksens regeringstid har man nærmet sig 1.000 flere sygeplejersker, men de er sidenhen forduftet
-
Det er sket i takt med, at covid-19 har sluppet sit tag i samfundet, mens også utilfredshed med løn- og arbejdsvilkår har spillet ind
1.000 sygeplejersker.
Så mange lovede Socialdemokratiet igen og igen under valgkampen i 2019 at skaffe, hvis de fik regeringsmagten. Det gjorde de som bekendt, og i morgen sætter vi alle punktum for regeringsperioden med vores krydser i stemmeboksen.
Dermed er det tid til at gøre status.
Og det står skidt til med Socialdemokratiets store løfte.
De seneste tal viser, at antallet af sygeplejersker på sygehusene samlet set er faldet med 542 fuldtidsbeskæftigede, siden regeringen trådte til. Altså har regeringen ramt mere end 1.500 sygeplejersker under sit mål.
Røde tal på bundlinjen
27. juni 2019 kunne Mette Frederiksen træde ud af Amalienborg og præsentere sin nye regering. På det tidspunkt - i udgangen af juni - var der 35.123 fuldtidsbeskæftigede sygeplejersker ansat på de danske sygehuse. Men ved udgangen af juni i år var det tal faldet til 34.581 fuldtidsbeskæftigede sygeplejersker, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.
I januar 2020 indgik regeringen en aftale med regionerne om, hvordan man skulle nå frem til de 1.000 flere sygeplejersker. Her besluttede man at tage udgangspunkt i, hvor mange sygeplejersker der var ansat ved udgangen af 2019. Det hjælper regeringens sag en smule.
Med det udgangspunkt er faldet i antallet af sygeplejersker nemlig “kun” 459.
Stiger og falder med corona
Det er også kun, når man bruger regeringens eget udgangspunkt, at der på noget tidspunkt i regeringsperioden har været 1.000 flere sygeplejersker. I sommeren 2021 sneg tallet sig nemlig op på 1.009 flere sammenlignet med udgangen af 2019. Men siden er det faldet.
Ifølge Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, kan det skyldes, at mange sygeplejersker blev ansat til at løse opgaver i forbindelse med covid-19.
“Min fornemmelse er, at den midlertidige stigning især skyldes, at ældre sygeplejersker trådte til som vaccinationssygeplejersker, så der er sandsynligvis en del af dem, der er faldet fra, siden vi ikke vaccinerer så meget længere,” siger han.
“Dertil er der sygeplejersker, som vælger at forlade offentlige sygehuse, fordi de mener, at lønnen er for lav og arbejdsvilkårene for dårlige. Jeg kan ikke se andre forklaringer.”
Manglen på sygeplejersker betyder ifølge Jes Søgaard, at den ellers effektive “operationsmaskine”, som de offentlige sygehuse gennem årene har udviklet sig til, er gået i stykker. Især går det ud over de planlagte operationer for de sværere patienter, fordi kun de lettere patienter kan sendes til private sygehuse.
Og med en fortsat mangel vil ondt kun blive værre.
“Sygeplejerskerne oplever det som stadigt sværere arbejdsvilkår, og det betyder, at flere og flere forlader faget, og det efterlader de tilbageværende sygeplejersker med en endnu større arbejdsbyrde. Det er den negative udvikling, vi er inde i, og det skal vi have vendt,” siger han.
Det istemmer Grete Christensen, der er formand i Dansk Sygeplejeråd.
“Sygeplejersker over en bred kam har fået nok af hele tiden at skulle arbejde mere uden udsigt til bedre løn og vilkår, og derfor søger de andre steder hen. Den afvandring har meget alvorlige konsekvenser for sundhedsvæsnet, og det er særlig tydeligt i de voksende ventelister, og situationen er så alvorlig nu, at det truer vores sundhedsvæsen med kollaps," siger hun.
TjekDet har forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiet, men det har i skrivende stund ikke været muligt.