Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Regeringen flotter sig med 10.000 flere ansatte på sygehusene, men en stor del findes ikke længere

Faktatjek 31. okt 2022  -  3 min læsetid
Tjekdet
Statsminister Mette Frederiksen præsenterer sammen med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, finansminister Nicolai Wammen og sundhedsminister Magnus Heunicke udspillet Bedre vilkår om løn og arbejdsvilkår i velfærdssamfundet i København onsdag den 26. oktober 2022. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
  • Der er kommet 10.000 flere ansatte i sundhedssektoren under den nuværende regering, siger statsminister Mette Frederiksen (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på pressemøde

  • Men tallet er misvisende

  • De 10.000 ansatte inkluderer vaccinatører, podere og andet personale, som ikke længere er tilknyttet sundhedssektoren

  • Derfor er det rigtige antal nærmere 8.000, viser helt nye tal

  • Og mens antallet af læger er steget, er antallet af sygeplejersker faldet med 542 fuldtidsstillinger, siden Socialdemokratiet officielt overtog regeringsmagten i slutningen af juni 2019

  • Regner man i øvrigt regeringsperioden fra Folketingets åbning i oktober 2019, er tallet faktisk helt nede på 7.000

Sundhedsvæsenets problemer har været et af valgkampens helt store emner. Men på et pressemøde 26. oktober fremlagde regeringen et tal, der måske tænder et lys i mørket.

Der er nemlig kommet flere tusinde ansatte i sundhedssektoren i løbet af Mette Frederiksens (S) regeringstid.

“Magnus. Er det ikke korrekt forstået, at der er blevet ansat cirka 10.000 flere medarbejdere i sundhedsvæsenet?” spurgte statsministeren henvendt til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) foran den fremmødte presse på Plejecenter Sølund i København.

“Jo, siden vi kom til, jo,” svarede Magnus Heunicke prompte.

Men tallet er misvisende, for en betydelig del af de 10.000 indebærer ansættelse i forbindelse med coronaepidemien - som podere og vaccinatører - der i vid udstrækning ikke længere arbejder i sundhedsvæsenet.

Det bekræfter nye tal, der udkom samme dag, som Socialdemokratiet afholdt sit pressemøde.

Tjekdet
Onsdag den 26. oktober præsenterede Socialdemokratiet sit udspil Bedre Velfærd på Plejecenter Sølyst i København. I den forbindelse sagde statsminister Mette Frederiksen og sundhedsminister Magnus Heunicke i forening, at der er kommet 10.000 flere ansatte i sygehusvæsenet, siden Socialdemokratiet gik i regering i sommeren 2019. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Knyttet til corona

Tallet, som Mette Frederiksen henviser til, kan findes i et notat fra starten af september udarbejdet af Sundhedsministeriet. Og i det står rigtignok, at der fra første kvartal i 2019 til første kvartal i 2022 er kommet 10.461 flere årsværk på offentlige sygehuse i Danmark.

Men går man blot et kvartal længere frem i tiden, er tallet faldet med 2.000 årsværk. 

Desuden tager Sundhedsministeriets opgørelse udgangspunkt i første kvartal i 2019, men Mette Frederiksen kunne først præsentere sin regering 27. juni samme år og dermed få dage inden andet kvartals afslutning.

Det ændrer ikke alverden i det samlede regnskab, men det gør det til gengæld, hvis man i stedet tæller fra tredje kvartal 2019, som slutter få dage inden Folketingets åbning i begyndelsen af oktober samme år.

Tæller man herfra og indtil slutningen af andet kvartal i år, er der kun kommet 7.095 flere årsværk på sygehusene i løbet af regeringens valgperiode - altså 3.000 færre end hvad statsministeren flottede sig med på pressemødet.


 

Ifølge Jakob Kjellberg, der er professor og sundhedsøkonom ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), er statsministerens tal som sådan faktuelt korrekt. Men det indeholder mange, der blev ansat i forbindelse med coronapandemien. 

“Noget af det personale, der var der under corona, er der ikke mere,” påpeger han. 

Det gælder for eksempel podere, vaccinatører og folk til at analysere coronatests. I den forbindelse er det værd at holde sig for øje, at alle restriktioner blev ophævet 31. januar 2022 - netop i det kvartal, hvor Sundhedsministeriets opgørelse slutter. 


“Regeringens tal får det til at se ud, som om man har fået næsten 2.000 flere bioanalytikere - men de findes ikke”


Tallet kan dermed “give et forkert indtryk”, vurderer Jakob Kjellberg. 

“Hvis det giver indtryk af, at behandlingskapaciteten - som læger, sygeplejersker og sosu-assistenter - er øget med 10.000, så er det misvisende. For det dækker over ret meget af den kapacitet, der handlede om den helt særlige situation, sundhedsvæsenet stod i under covid,” siger han.  

De seneste tal viser, at antallet af læger er steget, mens antallet af sygeplejersker er faldet med 542 årsværk i denne regeringsperiode.

Ikke varigt løft

Det fremgår også af Sundhedsministeriets notat, at der er kommet omkring 1.900 flere bioanalytikere. Men spørger man Danske Bioanalytikere, der organiserer bioanalytikere, er det langtfra tilfældet.

Under pandemien blev podere og vaccinatører indplaceret på bioanalytikernes overenskomst og tæller dermed med i opgørelsen som bioanalytikere, selvom de ikke nødvendigvis er uddannede inden for området, forklarer Martina Jürs, der er formand i Danske Bioanalytikere. Og de er næsten alle væk igen. 

“På nuværende tidspunkt er der kommet et fald på godt 1.500. De, der er tilbage, er ude i vaccinationscentrene. Regeringens tal får det til at se ud, som om man har fået næsten 2.000 flere bioanalytikere - men de findes ikke,” siger Martina Jürs.


 

Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, peger ligeledes på, at mange af dem, der tæller med i de 10.000, ikke kan betragtes som et varigt løft af sundhedsvæsenet.  

"De gjorde et fantastisk arbejde, men de skal jo ikke tælles med i den egentlige stigning i sundhedsvæsenet. Coronapandemien var en ekstraordinær situation, så det er ikke dem, der løfter aktiviteten i det normale sygehus- og sundhedsvæsen," siger han. 

TjekDet har forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiet, men det har ikke været muligt inden redaktionens deadline. Artiklen opdateres, hvis der kommer svar.

Opdateret 22. aug 2024