Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Sikandar Siddique beskylder røde partier for ikke at stemme for forslag, der aldrig har været til afstemning

Faktatjek 7. okt 2022  -  2 min læsetid
Tjekdet
Sikandar Siddique beklager, at han beskyldte Mai Villadsen (EL) og Pia Olsen Dyhr (SF) for ikke at stemme for et forslag, som aldrig var til afstemning i Folketinget  Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
  • Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF har smidt danske sygeplejersker under bussen ved ikke at stemme for Frie Grønnes forslag om at afskaffe tjenestemandsreformen

  • Sådan sagde Frie Grønnes politiske leder, Sikandar Siddique, under partilederdebatten i onsdags

  • Men det er en sandhed med modifikationer. Frie Grønnes forslag blev nemlig trukket tilbage, inden det blev sendt til afstemning i Folketinget

  • Og da et tilsvarende forslag var til afstemning, stemte både Enhedslisten og SF for

Bølgerne gik til tider højt under onsdagens partilederdebat på DR1 og TV 2. 

Det var også tilfældet, da Frie Grønnes politiske leder, Sikandar Siddique, fik ordet og anklagede både statsminister Mette Frederiksen (S), Pia Olsen Dyhr (SF) og Mai Villadsen (EL) for at kaste danske sygeplejersker “under bussen.”

Anklagen begrundede han med, at de tre partier ikke bakkede op, da Frie Grønne fremsatte forslag om at afskaffe tjenestemandsreformen og sørge for, at personer i omsorgsfag som sygeplejersker og pædagoger får ligeløn. Forslaget fremsatte partiet i marts 2021.

Som svar på anklagen lød højlydte protester fra både Mai Villadsen og Pia Olsen Dyhr.

Og med god grund. For hverken de to eller Mette Frederiksen havde nogensinde mulighed for at stemme for Frie Grønnes forslag. 

Forslaget nåede nemlig aldrig til afstemning i Folketinget, og da et tilsvarende forslag senere blev fremsat, stemte både Enhedslisten og SF for.

Hvad er tjenestemandsreformen?

Tjenestemandsreformen blev vedtaget i 1969. Den fastsatte lønnen for statslige tjenestemænd, herunder sygeplejerskerne, i et lønhierarki. Hierarkiet består af 40 forskellige lønrammer, og sygeplejersker og pædagoger ligger lavt i lønhierarkiet. 

 

Med til tjenestemandsreformen hørte løftet om, at systemet er dynamisk, så de forskellige professioner løbende ville kunne rykke placering i lønhierarkiet. Og selvom sygeplejersker ganske rigtigt har flyttet sig længere op i lønhierarkiet og nu ligger i midten, er pædagogerne stadig placeret i bunden.

 

Sygeplejersker og pædagoger er typisk kvindedominerede fag, og deres lave placering i lønhierarkiet er i forskningen en forklaring på de lønforskelle mellem mænd og kvinder, vi ser i dag. 

 

Kilde: Historisk Tidsskrift

Forslag blev trukket tilbage

I marts 2021 fremsatte de tre folketingsmedlemmer Sikandar Siddique, Susanne Zimmer og Uffe Elbæk et forslag om at afskaffe tjenestemandsreformen som et skridt på vejen til at fjerne lønefterslæbet for kvindedominerede fag i den offentlige sektor.

De tre politikere var dengang løsgængere, men blev senere alle medlemmer af Frie Grønne. Uffe Elbæk har dog siden forladt partiet igen til fordel for Alternativet.

Forslaget om at afskaffe tjenestemandsreformen trak de dog kort efter trukket tilbage - inden det nåede til afstemning i Folketinget. Det skete, fordi et borgerforslag med tilsvarende formål opnåede de 50.000 underskrifter, det kræver at blive sendt til afstemning i Folketinget.

Tjekdet
Både Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen (på billedet) og Pia Olsen Dyhr (SF) protesterede højlydt, da Frie Grønnes politiske leder Sikandar Siddique anklagede dem for at kaste danske sygeplejersker "under bussen" ved ikke at stemme for partiets forslag om at afskaffe tjenestemandsreformen. Men begge partier har stemt for et tilsvarende forslag. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Derfor fik hverken Mette Frederiksen, Mai Villadsen eller Pia Olsen Dyhr - eller nogensomhelst anden folketingspolitiker - nogensinde mulighed for at stemme for Sikandar Siddiques forslag.

Både Enhedslisten og SF stemte dog for, da det tilsvarende borgerforslag kom til afstemning i Folketinget i juni 2021. Det samme gjorde Sikandar Siddique.

Socialdemokratiet stemte til gengæld imod, og samlet set blev forslaget nedstemt.

"Det skal jeg da oprigtigt beklage"

Forelagt de faktuelle kendsgerninger erkender Sikandar Siddique da også blankt sine fejl.

“Der var jeg lidt for hurtig, og det skal jeg da oprigtigt beklage til mine kollegaer fra SF og Enhedslisten,” skriver han i en sms til TjekDet.

“Det er afgørende, at vi som politikere ikke løber med halve vinde, og det må jeg blankt erkende, at jeg gjorde her. Hvad jeg burde og ville have sagt, er, at de har smidt de traditionelle kvindedominerede fag under bussen ved ikke at levere en løsning, når nu der har været rødt flertal,” skriver han videre.

Opdateret 22. aug 2024