Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

De kalder det Coffee Zero: Reklame for 'slankekaffe' vildleder og fremlægger undersøgelser, der ikke dokumenterer effekten

Faktatjek 1. feb 2022  -  4 min læsetid
Tjekdet
Foto: Andrew Neel/Pexels
  • I en tv-reklame på TV 2’s flader har man kunnet se og høre tilfredse brugere af Coffee Zero udtale sig om, hvor fantastisk kaffe-produktet er

  • Kaffen skulle angiveligt kunne nedsætte din sliktrang, øge forbrændingen og resultere i vægttab, og mineralet krom spiller en central rolle, da det har en dokumenteret effekt på forbrændingen af fedt og kulhydrater, lyder det i reklamen

  • Men Norisma AS, der er firmaet bag Coffee Zero, har slet ikke styr på den dokumentation, de henviser til på deres hjemmeside

  • Ingen af de 24 forskningsartikler, de henviser til, beviser, at deres produkt har den effekt, de siger, det har, fortæller eksperter til TjekDet

  • Reklamens sundhedsanprisning er ikke godkendt, fordi den fremlagte dokumentation ikke dokumenterer virkningen, og det er at vildlede forbrugerne, fortæller en jura-professor

Coffee Zero indeholder krom, og det har en dokumenteret effekt på forbrændingen af fedt og kulhydrater.

Sådan lyder det i en tv-reklame (arkiveret link), der har kørt på TV 2, hvor tilfredse kunder fortæller, at de gik hurtigt ned i vægt, efter de begyndte at drikke kaffen.

Du behøver ikke engang at træne, du kan bare gå ned i vægt ved at drikke en kop kaffe, siger en af de medvirkende i reklamen.

Kigger man på Coffee Zeros hjemmeside, fremlægger producenten da også dokumentation for, at de grønne, uristede kaffebønner, som indeholder netop krom, kan resultere i vægttab.

Men den fremlagte dokumentation dokumenterer i virkeligheden intet og er bare en lang liste af irrelevante undersøgelser og studier, der er finansieret af producenter, der producerer kosttilskud.

Reklamen vildleder forbrugerne, siger flere eksperter, TjekDet har talt med. 

Artiklen fortsætter billedet

Tv-reklame for slankekaffen Coffee Zero vildleder forbrugerne. Virksomheden fremlægger dokumentation, der ikke kan bruges til at dokumentere effekten af produktet.


Ingen dokumenteret effekt

Bag Coffee Zero står det norske firma Norisma AS. Firmaet hævder, at man ved at drikke kaffeproduktet kan få glæde af en såkaldt "Coffee Zero-effekt", der angiveligt består af fire faser, hvor man gradvist vil kunne opleve nedsat sliktrang, øget forbrænding og vægttab. 

På Coffee Zeros hjemmeside fremgår det, at grønne kaffebønner er særligt effektive, hvis man vil tabe sig. Det skulle også fremgå af 24 forskningsartikler, Norisma AS fremlægger som dokumentation. 

Men ingen af de 24 forskningsartikler beviser, at deres produkt kan resultere i reduceret sliktrang, øge forbrændingen eller vægttab.

Det fortæller Morten Elsøe, der er sundhedsdebattør og cand. scient. i molekylær ernæring og fødevareteknologi, som har gennemgået alle forskningsartiklerne for TjekDet.

“Dokumentation er der jo ikke. Der foreligger ikke et eneste studie, der viser, at deres kaffe har den effekt (vægttab, red.). Det er ikke testet i nogle af de studier, de selv fremviser. Studierne dokumenterer heller ikke, at produktet påvirker sliktrangen eller forbrændingen,” siger han.


Morten Elsøes vurdering af forskningsartiklerne

Kilde 1 er en oversigtsartikel om overvægt og nævner hverken kaffe, kaffebønner eller grønne kaffebønner.

 

Kilde 2, 3 og 4 omhandler kun absorption af klorogensyre.

 

Kilde 5, 6 og 7 er 10-15 år gamle studier på mus eller mennesker, der er udført af den industri, som producerer og tjener penge på produktet.

 

Kilde 8, 9, 10 og 11 handler om kaffe og blodsukkerkontrol og dokumenterer intet.

 

Kilde 12, 13 og 14 handler om, hvordan man laver god forskning og har intet med kaffe eller grønne kaffebønner at gøre.

 

Kilde 15 handler om klorogensyre og blodtryk; ikke vægttab.

 

Kilde 16 er et 15 år gammelt studie, ikke placebokontrolleret pilotstudie, der tester et andet produkt.

 

Kilde 17 er ikke et videnskabeligt studie, og linket er dødt.

 

Kilde 18 er, så vidt jeg kan se, ikke udgivet i noget tidsskrift og derfor ikke bedømt af fagfæller.

 

Kilde 19 er et ældgammelt studie på fenoler; har intet med Coffee Zeros påstande at gøre.

 

Kilde 20, 21 og 22 er også en blandet landhandel af irrelevante studier og oversigtsartikler.

 

Kilde 23 handler igen om absorption af klorogensyre i tarmen.

 

Kilde 24 handler om kaffe og ikke vægttab.

 

Konklusion: “Det ser ud til, at man har villet få det til at ligne, at produktet var velundersøgt og effekten velunderbygget ved at henvise til en masse videnskabelige artikler. Men da langt størstedelen af artiklerne slet ikke handler om deres produkt eller om de effekter, de taler om, det har – og de få studier, der kommer i nærheden, er af ældre dato og har store interessekonflikter – er det ikke tilfældet. Hvis produktet virkede, som de sagde, ville der med al sandsynlighed være studier, der viste det, for det er jo interessant for rigtigt mange forskere,” siger Morten Elsøe.

 

Kilde: Morten Elsøe
 



Også Lars Ove Dragsted, der er professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, har gennemgået påstandene. Han kan heller ikke finde et studie, der underbygger dem.

“Der er knap nok noget at hænge påstandene op på. De studier, de fremlægger og dem, der er på området, viser så marginale virkninger – om nogen – at forbrugerne ikke får det, de bliver lovet i reklamen,” siger han.

Krom tillægges for stor effekt

Ifølge Norisma As er mirakelmidlet i Coffee Zero krom, og når “Coffee Zero-effekten” sætter ind, skulle den ingrediens altså blandt andet kunne nedsætte sukkertrangen.

Susanne Gjedsted Bügel, der er professor i klinisk og forebyggende ernæring ved Københavns Universitet, afviser ligesom de to andre eksperter, at Coffee Zero nedsætter sukkertrangen.

Hun peger på, at der er dokumentation for, at krom kan virke stabiliserende på blodsukkeret. Men det har ingen sammenhæng med de effekter, Coffee Zero påstår, deres produkt har, forklarer hun.

“Deres argument er, at fordi krom er med til at stabilisere vores blodsukker, så nedsætter det vores sukkertrang, men det er altså noget sludder,” siger hun.

Den pointe er Morten Elsøe helt enig i.

“Det er en udbredt myte, at trang til noget sødt er drevet af ustabilt blodsukker, og at man derfor kan blive fri af trangen ved at tage tilskud, der skulle påvirke blodsukkerreguleringen,” siger han.

Ifølge Morten Elsøe peger et par mindre studier dog på, at kromtilskud kan påvirke appetitten, men ikke gennem en effekt på blodsukkeret. I de studier er tilskuddet i størrelsen 600-1.000 mikrogram om dagen. En dagsdosis Coffee Zero indeholder kun 120 mikrogram krom.

“Der er lavet adskillige studier på vægttabseffekten af kromtilskud. I de fleste studier har det ikke haft nogen effekt. En samlet analyse fra 2013, der gennemgik 11 studier, fandt godt nok en meget lille effekt - omkring et halvt kilos vægttab efter 8 til 26 ugers brug. Men udover, at den effekt næppe er af relevant størrelse, så er studierne også af så dårlig kvalitet, at man må konkludere, at der ikke er evidens for, at det har nogen effekt på vægten, overhovedet,” konstaterer han.

Vildledende markedsføring

Når virksomheder markedsfører fødevarer, kan de lave sundhedsanprisninger. Det betyder, at man lover en sammenhæng mellem en fødevare eller et indhold i en fødevare og en effekt på sundheden.

Den slags ses ofte i kosttilskudsbranchen, men man må ikke tillægge produkter egenskaber, de ikke har. Det siger Bent Ole Gram Mortensen, der er professor i markedsføringsret ved Syddansk Universitet.

“Udgangspunktet med sundhedsanprisninger er, at man ikke må lave den slags, medmindre man har noget videnskabeligt dokumentation at hænge det op på,” siger han.

Og siden den videnskabelige dokumentation mangler for Coffee Zero, er der altså tale om vildledning af forbrugerne, supplerer Lars Ove Dragsted. 

“Efter min bedste vurdering er det en ulovlig sundhedsanprisning, da firmaet ikke har anmeldt den til myndighederne med tilhørende videnskabelig evidens. Så den er efter min vurdering lige til en anmeldelse til fødevaremyndighederne om vildledning af forbrugerne,” konstaterer han.

TjekDet har henvendt sig til Fødevarestyrelsen for at få svar på, om de vurderer, at der er tale om vildledende markedsføring. De oplyser, at de ikke kan udtale sig om konkrete produkter. 

I stedet henviser de til EU-Kommissionens register, hvor alle godkendte sundhedsanprisninger kan findes. Her findes foreløbigt ingen sundhedsanprisning, der matcher Coffee Zeros.

TjekDet har henvendt sig til firmaet bag Coffee Zero, Norisma AS, og spurgt, om de ligger inde med andet dokumentation, der skulle dokumentere virkningen af Coffee Zero. Men firmaet er ikke vendt tilbage på vores henvendelser. Norisma AS skriver, at de ville vende tilbage, men det er ikke sket her 13 dage efter. 

Opdateret 13. dec 2022