Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Skal der gå 14 dage, før du må komme ind i Danmark, hvis du bliver coronasmittet under din ferie?

Faktatjek 21. jul 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
Badegæster på stranden ved den spanske by Valencia 12. juli 2021 Foto: Jose Jordan/AFP/Ritzau Scanpix
  • Man få først indrejse til Danmark efter 14 dage, hvis man bliver smittet med coronavirus under sin ferie i Spanien. Sådan lyder et i et populært opslag på sociale medier

  • Men der er ikke noget til hinder for, at coronasmittede danskere kan rejse hjem. Danske statsborgere kan nemlig altid indrejse i Danmark, oplyser Rigspolitiet

  • Danske myndigheder anbefaler dog, at man følger de lokale myndigheders anvisninger, hvis man bliver smittet under sin rejse

  • I Spanien lyder anbefalingen, at man isolerer sig i mindst 10 dage

Hvis du bliver smittet med coronavirus under din ferie i Spanien, har dit gensyn med Danmark formentlig lange udsigter.

”Det er svært at komme igennem til de spanske myndigheder og man må først indrejse i Danmark 14 dage efter positiv test,” lyder det i et facebookopslag, der de seneste uger har fået stor opmærksomhed. Opslaget er i alt delt mere end 17.000 gange.

Brugeren bag, der ifølge opslaget arbejder inden for rejseforsikring, beskriver, at det lige nu vælter ind med sager fra smittede danskere i flere områder af Spanien.  

Hun opfordrer til, at man tjekket sin rejseforsikring en ekstra gang, inden man drager på ferie denne sommer. 

 

Du må først rejse hjem til Danmark 14 dage efter, du er testet positiv, lyder det i populært facebookopslag. Opslaget, der her ses i sin originale form, er siden blevet rettet. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)


Men selvom det altid er en god idé at tage et ekstra kig på sin rejseforsikring, er der ikke umiddelbart noget til hinder for, at coronasmittede danskere kan rejse hjem.

”Danske statsborgere kan altid indrejse i Danmark,” oplyser Rigspolitiet til TjekDet.

Det samme fremgår af myndighedssiden coronasmitte.dk, hvor man kan læse, at ”danske statsborgere må rejse ind i Danmark uanset formål og uden at medbringe en negativ covid-19-test.” Det gælder uanset, hvilket land du indrejser fra, lyder det videre.

Danske statsborgere vil altså ikke blive nægtet indrejse i forbindelse med en eventuel grænsekontrol ved hjemrejsen til Danmark, hvis de tester positive for covid-19 i udlandet.

Smittede i 10 dages isolation

Men hvis man bliver smittet med covid-19 under ferie i udlandet, anbefaler de danske myndigheder, at man kontakter de lokale myndigheder og følger deres anvisninger, lyder det fra Rigspolitiet.

Det samme oplyser Udenrigsministeriet.

”Det frarådes på det kraftigste, at man undlader at følge myndighedernes anvisninger, hvis man under sin rejse bliver smittet med covid-19, da man derved risikerer at smitte andre,” skriver Udenrigsministeriet i en mail til TjekDet.

“Rejseforsikringen kan ikke sikre, at man kommer hjem, før man ikke smitter andre”

I flere lande bliver det straffet med bøde, hvis ikke de lokale anvisninger følges, oplyser ministeriet videre.

De spanske myndigheder anbefaler, at man holder sig inden døre og ringer til den lokale hjælpelinje, hvis man oplever symptomer på covid-19. Forværres symptomerne skal man ringe 112. Man bør forblive i isolation i mindst 10 dage fra symptomernes udbrud og indtil tre dage efter, de er drevet over, lyder de spanske anbefalinger

Også for nære kontakter til smittede, anbefales det, at man isolerer sig i 10 dage, og at man i løbet af isolationen og de efterfølgende fire dage holder øje med, om man udvikler symptomer.

Test når man lander i Danmark

Skal du med fly fra et land eller en region, der af de danske myndigheder er klassificeret som rødt, stiller myndighederne krav om, at du kan fremvise en negativ PCR-test for at komme ombord på flyet til Danmark. Testen må højest være 72 timer gammel. 

Kravet gælder ikke for personer, der er tidligere smittet med covid-19. De skal derimod kunne fremvise en positiv PCR-test, som er mindst 14 dage og højst 12 måneder gammel.

Spanien er i øjeblikket kategoriseret som et gult land, og kravet om test inden ombordstigning gælder altså ikke på fly fra Spanien til Danmark.

Rejser man fra et gult land som Spanien, skal man dog testes efter at have sat fødderne på dansk grund, medmindre man er vaccineret eller tidligere smittet. Rejser man fra et orange land, skal man - hvis man hverken er vaccineret eller tidligere smittet - testes og isolere sig efter indrejse, mens alle indrejsende fra røde lande skal isolere sig.

Kan ikke sikre hurtig hjemrejse

Topdanmark, der er et af de største forsikringsselskaber herhjemme, oplyser, at det vil være en lægefaglig vurdering, der er afgørende for, hvornår og hvor hurtigt man er i stand til at rejse hjem, hvis man bliver smittet under sin rejse.

“Er man forsikret i Topdanmark (der kan være forskel fra forsikringsselskab til forsikringsselskab) dækker rejseforsikringen, hvis man bliver smittet med corona – eller man bliver sat i karantæne på destinationen. Men rejseforsikringen kan ikke sikre, at man kommer hjem, før man ikke smitter andre,” lyder det fra pressechef Troels Karlskov.

Han oplyser videre, at deres rejseforsikring i forhold til smitte eller sygdom covid-19 på rejsen dækker på samme måde som ved enhver anden sygdom. Det vil sige udgifter til blandt andet lægebehandling og feriekompensation.

Bliver man ramt af karantæne på grund af coronavirus, mens man er i udlandet, dækker rejseforsikringen “rimelige og nødvendige udgifter”, såsom til kost, logi og eventuelt en ny hjemrejse, oplyser Troels Karlskov.  

Personen bag det vidt delte facebookopslag om, at man først må rejse ind i Danmark 14 dage efter, man er testet positiv, har sidenhen rettet opslaget. 

Nu fremgår det, at politiet ikke har hjemmel til at kræve, at man venter 14 dage, før man rejser hjem som smittet. 

 

Opdateret 28. jan 2022