Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Svensk politi kan ikke bekræfte DF-politikers fortælling om knivoverfald på 10-årig pige

Faktatjek 14. mar 2023  -  2 min læsetid
This describes the image
Ifølge Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth råbte en gerningsmand "Allahu Akbar", da han overfaldt en 10-årig pige med kniv i Göteborg 2. marts. Her er svensk politi i færd med at sikre beviser på gerningsstedet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/Ritzau Scanpix
  • 2. marts blev en 10-årig pige stukket i maven med en kniv af en 35-årig mand i Göteborg

  • Ifølge Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth råbte gerningsmanden “Allahu Akbar”, og så blev sagen slet ikke omtalt i danske medier, skriver han

  • Men flere danske medier har skrevet om sagen

  • Svensk politi oplyser desuden, at intet foreløbigt tyder på, at gerningsmanden råbte “Allahu Akbar”

En 10-årig pige bliver 2. marts stukket med en kniv i maven på åben gade i den svenske by Göteborg, mens hun går en tur med sin bedstemor.

Men der er tilsyneladende mere til den tragiske historie. I hvert fald hvis man skal tro Kenneth Kristensen Berth, der fra 2015 til 2019 var en markant skikkelse i Folketinget for Dansk Folkeparti og også stillede op ved seneste folketingsvalg i 2022. I dag er han byrådsmedlem i Vallensbæk.

I et opslag på Facebook 3. marts skriver han, at den 35-årige gerningsmand i forbindelse med sin brøde råber “Allahu Akbar”, der betyder Gud er stor på arabisk. Den information har han fra en artikel i det højreorienterede svenske internetmedie Samnytt.se.

I samme opslag kritiserer Kenneth Kristensen Berth, at sagen slet ikke er omtalt af danske medier. 

"Nogen er åbenbart blevet så vant til terror, at det er blevet et vilkår og dermed ikke længere en nyhed," konkluderer han i opslaget.


This describes the image
I et facebookopslag hævder Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti blandt andet, at en 35-årig gerningsmand råbte "Allahu Akbar" i forbindelse med et knivoverfald på en 10-årig pige i den svenske by Göteborg. Men svensk politi oplyser, at intet foreløbigt tyder på, at gerningsmanden har råbt “Allahu Akhbar”. Foto: Skærmbillede fra Facebook

Men der er flere eksempler på, at danske medier har omtalt sagen - bare ikke som Kenneth Kristensen Berth udlægger den. Og det skyldes formentlig, at der ikke findes dokumentation for hans version. 

Svensk politi oplyser til TjekDet, at der foreløbigt ikke er noget, der tyder på, at gerningsmanden har råbt “Allahu Akhbar” i forbindelse med angrebet. Politiet oplyser også, at intet foreløbigt indikerer, at angrebet var en terrorhandling, som Kenneth Kristensen Berth kalder det i sit facebookopslag.

Omtalt flere steder

Både DR, Ekstra Bladet, B.T. og SE OG HØR omtaler faktisk sagen samme dag, som overfaldet finder sted den 2. marts. Kenneth Kristensen Berth har dermed haft rig mulighed for at læse artiklerne, inden han lavede sit opslag dagen efter.

Han skriver også, at sagen har fået “beskeden omtale i Sverige”. Men der er altså adskillige eksempler på, at større svenske medier har dækket sagen. Ingen af medierne skriver dog noget om, at gerningsmanden råbte "Allahu Akbar". Det gør til gengæld det højreorienterede medie Samnytt, som Kenneth Kristensen Berth linker til i sit facebooksopslag.


“Jeg har ikke fulgt godt nok med på ekstrabladet.dk og bt.dk – og det beklager jeg”


I artiklen kan man læse, at gerningsmanden skulle have råbt “Allahu Akbar” i det moment, han angreb den 10-årig pige. Den information har Samnytt fra en svensk freelance-journalist, som på Facebook skriver, at han har fået det at vide af flere vidner, men at det ikke er bekræftet af politiet.

Som før nævnt kan svensk politi heller ikke bekræfte udlægningen over for TjekDet.

"Ikke fulgt godt nok med"

TjekDet har spurgt Kenneth Kristensen Berth, om det ikke havde været relevant at nævne i hans facebookopslag, at det ikke er bekræftet af politiet, at gerningsmanden råbte “Allahu Akbar”.

Men det mener han ikke. 

“Der er vidneudsagn, der tilkendegiver, at der er blevet råbt som anført nedenfor. Der er givetvis også mennesker, der ikke har hørt det. Politiet har ikke konkluderet, at der hverken er blevet råbt eller ikke råbt. De har blot ikke villet bekræfte det,” skriver han i en mail til TjekDet.

TjekDet har også spurgt, om han ikke burde have tjekket, om danske medier havde omtalt sagen, før han kritiserede medierne for ikke at gøre noget, som de allerede havde gjort.

“Nu kalder jeg det ikke omtale, at DR nævner det en passant i ”seneste nyt”. Men jo, jeg har ikke fulgt godt nok med på ekstrabladet.dk og bt.dk – og det beklager jeg,” skriver han.

Opdateret 14. mar 2023