Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Viral advarsel mod slik-lignende narko til skolebørn stammer fra årgamle udenlandske opslag

Faktatjek 24. sep 2021  -  2 min læsetid
Tjekdet
Advarsel om at slik-lignende piller deles ud til børn i skoler og på gader deles på sociale medier. En lignende advarsel med samme billede er i flere år blevet delt i udlandet. Rigspolitiet oplyser til TjekDet, at de aldrig har hørt om, at narkotika forklædt som slik er blevet givet ud til danske børn.
  • Et nyt stof gives til børn på skoler og i gader, lyder det i et kædebrev, der deles i stor stil på sociale medier

  • Angiveligt er der tale om farvestrålende piller, der ligner slik, og som går under navnet ‘jordbær’. Pillerne ligner til forveksling rusmidlet ecstasy

  • Men hverken politiet, en rusmiddelekspert eller SSP Samrådet kender til, at de slik-lignende piller skulle være i omløb herhjemme

  • Både advarslen og billedet i opslagene er da også flere år gamle og har tidligere floreret i udlandet

“Tag en samtale med jeres børn. Nyt stof i skolerne og på gaden. Alle skal være opmærksomme på dette stof.”

Sådan står der i en populær advarsel til forældre, der deles som et kædebrev på sociale medier.

Advarslen ledsages af et billede af det nye stof, der ifølge opslaget går under navnet ‘jordbær’. Her kan man se, at der angiveligt er tale om små, farverige piller, der mest af alt ligner noget, man kan købe i en slikbutik. Nogle er formet som dyr og blomster, andre som dominobrikker.

Men bekymrede forældre, der er stødt på den velmente advarsel, kan ånde lettet op.

For hverken politiet, en rusmiddelkonsulent eller SSP Samrådet (paraplyorganisationen for det kriminalpræventive samarbejde mellem skoler, socialforvaltning og politi) har kendskab til et slik-lignende stof, der bliver delt ud til børn og unge på skoler og gader.

“Vi har på intet tidspunkt hørt noget om, at der skulle blive delt narkotika, der ligner slik, ud til danske børn. Efter vores bedste overbevisning er der tale om en vandrehistorie,” lyder det fra Rigspolitiet.

Både billede og advarsel stammer da også fra udlandet og har i øvrigt flere år på bagen, viser TjekDets research.

Tjekdet
"Tag en samtale med jeres børn," opfordres der til i advarslen, hvor der står, at slik-lignende piller deles ud til skolebørn. Foto: Screenshot fra Facebook

Delt i flere lande 

Højreklikker man på billedet af de farvestrålende piller og trykker 'søg efter billedet på Google', dukker en lang række hjemmesider op, hvor billedet er delt. Mange er flere år gamle.

Og i flere tilfælde deles billedet endda sammen med en historie, der ligner den, som nu deles af danske facebookbrugere.

I 2017 kunne man eksempelvis også læse om et “nyt stof”, som dengang var i omløb på canadiske skoler. Her bragte hjemmesiden det samme billede af slik-pillerne. 

Kort efter skrev også et seychellisk medie på sin facebookprofil, at der florerede et rygte om, at pillerne på billedet blev indtaget af børn i Seychellerne. I opslaget manede mediet dog rygtet i jorden. Det samme gjorde et russisk medie i 2019, da der også i Rusland gik rygter om, at pillerne på billedet blev givet til landets skolebørn.

Billedet er blevet delt med lignende advarsler i Nigeria, New Zealand og Israel. Men heller ikke her var der nogen tegn på, at jordbær-stoffet blev givet til børn.

Det tidligste eksempel på billedet er tilsyneladende fra februar 2016. Dengang blev det delt på bloggenplatformen Tumblr. Her dukker billedet op i søgninger på ordene ‘pill’ og ‘ecstacy’ samt ‘xtc’, der er en forkortelse for rusmidlet ecstacy.

I flere tilfælde berettes der om, at pillerne går under navnet ‘strawberry quick,’ der kan oversættes til ‘hurtigt jordbær’ på dansk. Og faktisk har der helt tilbage til 2007 floreret rygter om, at strawberry quick er narkoproducenternes forsøg på at målrette stoffer til børn ved at tilføje en smag af jordbær. Der var dog ikke tale om piller, men om det krystalformede stof metamfetamin.

Dengang meddelte blandt andet den amerikanske politienhed Drug Enforcement Administration (DEA), der har til opgave at bekæmpe narkotika i USA. Heller ikke den historie havde noget på sig.

Opdateret 13. okt 2021