Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Falsk historie om fyret McDonald's-medarbejder ruller ind over Facebook

Fup og spam 22. mar 2024  -  3 min læsetid
Tjekdet
Screenshots af opslagene som er delt i forskellige facebook-grupper. Foto: Skærmbilleder
  • Opslag med forskellige piger ved navn Freja Rasmussen, som er blevet fyret fra McDonalds, og efterfølgende har tjent gode penge på Bitcoins ruller ind over facebook i disse uger

  • Sidste år cirkulerede flere af de samme historier på det sociale medie, men der hed pigerne Maja Rasmussen og Emma Jensen

  • Artiklen om Freja Rasmussen er, ligesom de andre, falsk og en del af et svindelnummer

Tidligere hed hun Emma Jensen og Maja Rasmussen. Begge var blevet fyret fra McDonalds og havde efterfølgende tjent styrtende på at investere i bitcoins via platformen “Kvante-indtjeningssystem”.

Nu er navnet ændret til Freja Rasmussen, men svindelnummeret går ud på det samme.

TjekDet har fundet det samme opslag på facebook med ni forskellige piger - alle med navnet Freja Rasmussen - som er blevet delt i løbet af den seneste måned.

“Sikke en rejse! Hun blev fyret fra McDonald's og fik succes uden videregående uddannelse eller færdigheder. Ren beslutsomhed i spil”, står der i teksten til et af opslagene.

“Bemærkelsesværdig opstigning! Hun blev fyret fra McDonald's, men udmærkede sig uden videregående uddannelse eller færdigheder. Et bevis på urokkelig beslutsomhed”, står der i et andet.

Klikker du på facebookopslagene, sendes du videre til en artikel, der tilsyneladende ligger på en hjemmeside for et unavngivet journalistisk medie.

Ifølge artiklen har Freja også gæstet TV 2-programmet ‘Go’ Morgen Danmark’ for at fortælle om sine succesfulde investeringer, og hun har oven i købet fået programmets vært, Steen Langeberg, til at afprøve "Kvante-indtjeningssystem".

Artiklen om Freja Rasmussen, der får hævdes at få Steen Langeberg til at investere i bitcoins, er blot det seneste eksempel i rækken af svindelnumre, der forsøger at lokke dig i fælden. 

Samme svindelnummer med nyt navn

Svindelnummeret cirkulerede også på facebook tilbage i sommeren 2023 i flere forskellige versioner - først hed den fyrede McDonalds-medarbejder Maja Rasmussen, så Emma Jensen - og nu hedder hun altså Freja Rasmussen. 

Da TjekDet faktatjekkede historien om Maja, oplyste TV 2's presseafdeling, at de slet ikke har haft besøg af en fyret McDonald's-medarbejder, der fortæller om investeringer i bitcoins.

Når man undersøger facebookopslagene og de tilhørende artikler, tegner der sig et tydeligt billede af svindel. De forskellige facebookopslag varierer nemlig i form, og det samme gør Freja Rasmussen.

Som nævnt har TjekDet fundet ni forskellige kvinder, som alle bliver kaldt for Freja Rasmussen. Og overskrifterne i opslagene og artiklerne anvender også forskellige bynavne. 

Nogle gange er Freja fra Hvidovre, andre gange fra Gadstrup, Hirtshals, eller Skanderborg. 

Svindlerne deler herefter artiklerne i forskellige lokalgrupper på facebook. De er blandt andet blevet delt i grupperne “Det sker i Skanderborg og Omegn”, “SØGES/BYTTES OG SÆLGES I TØNDER OG OMEGN”, 

Så kan man spørge sig selv - hvad er hensigten med at dele den samme artikel i forskellige lokalgrupper?

Den mest simple forklaring er, at hvis du ser den fantastiske historie om en kvinde fra din hjemstavn, eller hvor du bor nu, vil du være mere tilbøjelig til at dele opslaget og endda klikke dig vej til artiklen. Fra artiklen bliver du ledt videre til en investeringsplatform, hvor du bliver bedt om at dele dine personlige oplysninger. Det skal du lade være med, for her risikerer du at ende i en økonomiske fælde. 

Kigger man på, om andre facebookbrugere deler opslagene, så tegner der sig heldigvis et billede af, at folk efterhånden har regnet svindelnummeret ud, og man kan se, at flere gør brugere opmærksom på, at der er tale om scam.

Hackede facebook-brugere

Meget tyder på, at brugerne, der deler artiklen om Freja Rasmussen, ikke selv ved, at de gør det.

I artiklerne, som TjekDet tidligere har lavet om det samme svindelnummer, har en af de brugere, der har delt artiklen på Facebook, oplyst til TjekDet, at han ikke selv har lavet opslaget, og at han mistænker, at han er blevet hacket. 

Har du ufrivilligt delt et lignende opslag, er det derfor en god ide at ændre kodeordet til din facebookprofil og fjerne de enheder, der i forvejen er logget ind på din profil i dine indstillinger.

Det er også en god ide at slå totrinsgodkendelse til, så du skal acceptere, hver gang en ny enhed - altså en telefon, computer eller tablet - skal have adgang til din konto. Så kan mulige svindlere ikke logge ind, selv hvis de har din adgangskode. 

Har du allerede oplyst dine kreditkortoplysninger til Bitcoin Revolution, skal du omgående kontakte din bank.

Opdateret 22. mar 2024