Falske annoncer lokker med værktøjssæt, men de er ude efter dine personlige oplysninger

-
Beskadigede kasser med nyt værktøj fra Makita sælges til udvalgte for kun 14,9 kroner.
-
Det fortæller opslag på Facebook. Ifølge opslagene er det byggemarkedet Bauhaus, der sælger de beskadigede kasser.
-
I virkeligheden er opslagene falske, og en måde at lokke kontooplysninger ud af brugerne på.
Du ruller ned gennem dit feed på Facebook og falder over en annonce med et tilbud, der er svært at sige nej til. Uanset om du er den den store gør-det-selv type eller ej, så er der her værktøj til en værdi af flere tusinde kroner, som sælges til spotpris.
“I stedet for at bortskaffe sidste års leverancer, har butikken besluttet at tilbyde dem for kun 14,9 kr.”, står der i opslaget. Butikken, der henvises til, er byggemarkedet Bauhaus.
Opslagene lokker med store uåbnede kasser fyldt med værktøj fra mærket Makita. Emballagen er lettere beskadiget, men indholdet fejler intet, lyder det. Salget sker gennem profiler på Facebook, der går under navnene “Beskadigede kasser” og “Lettere beskadigede kasser”.
Hvis man som forbruger er lidt mistænksom og leder efter reaktioner fra andre forbrugere, bliver man umiddelbart beroliget. I kommentarsporet er der nemlig flere profiler, som skriver, at de allerede har modtaget deres kasser, og som alle er positivt overrasket. En bruger spørger lidt tvivlende, om der er nogen, der virkelig har modtaget en kasse, hvorpå en anden svarer med fotodokumentation, at det har de.
Det kan være fristende at klikke videre på annonceren, men opslaget er et svindelnummer, der er ude på at lokke personlige oplysninger ud af dig, og det har intet med Bauhaus at gøre.
Den udvalgte vinder
Klikker man på annoncen, kommer man ind på en side med Bauhaus' logo på. Her skal man besvare tre spørgsmål, der angiveligt skal verificere, at man er et menneske.
Spørgsmålene er lette og handler om dine præferencer indenfor værktøj. Uanset hvad man svarer, går man videre og kvalificerer sig til at spille et spil, der handler om at vælge den rigtige virtuelle gave ud af 12 mulige gaveæsker.
Man har tre forsøg og ligegyldigt, hvor mange gange man spiller, så vinder man altid i sidste forsøg og kan nu bestille en værktøjskasse for 14,9 kroner. Herefter sendes man videre og skal nu angive privatoplysninger og kontooplysninger, før præmien bliver sendt.
Alle trin er en del af en procedure, der både skal forvirre, glæde og derefter berolige brugeren til at udlevere sine private oplysninger.
Er det for godt til at være sandt?
Dem, der har lavet svindelnummeret, har brugt kræfter på at få den til at se ægte ud. De falske brugeranmeldelser i kommentarsporene er med til at højne troværdigheden. Men undersøger man profilerne, fremgår det, at de enten er nye, har meget få venner eller - formodentligt - er blevet hacket, da de alle kommer fra Frankrig, men skriver på dansk.
TjekDets research viser også, at Facebook-siderne, der formidler de "gode" tilbud blev oprettet samme dag, som annoncerne er blevet lagt ud, og at der ikke efterfølgende har været aktivitet på siderne. Derudover har siderne meget få følgere. Alt sammen tydelige tegn på, at siderne er falske.
Brugen af det for mange velkendte Bauhaus-logo er med til at skabe troværdighed og lokke brugerne i fælden.
TjekDet har kontaktet Bauhaus, der bekræfter, at de ikke har noget med tilbuddet at gøre, og at det er svindel. Bauhaus har efterfølgende selv advaret mod svindelnummeret på deres Facebook-side. Virksomheden tilføjer, at hvis de afholder konkurrencer, så foregår det altid inde på Bauhaus' egen hjemmeside og ikke via andre links.
Velkendt metode
Opbygningen af svindelnummeret følger en velkendt skabelon, som TjekDet tidligere har beskrevet, hvor andre kendte virksomheder er blevet misbrugt i forsøg på at svindle brugere.
Eksempelvis skulle Elgiganten have foræret computere væk, tøjmærket Shein solgt uafhentede kasser med tøj til blot 15 kroner og Lego fejret fødselsdag ved at forære Lego æsker væk i anledningen af deres fødselsdag.
Hvis du har mistanke om, at du har udleveret dine kontooplysninger til svindlere, bør du omgående kontakte din bank.
Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.