Ida Wohlert er seneste offer i velkendt svindelnummer

Fup og spam 3. apr 2025  -  4 min læsetid
Tjekdet
Svindelnummeret er velkendt, og journalist og tidligere tv-vært Ida Wohlert har været offer før. Men nu misbruges hendes navn igen i falske artikler, der skal lokke penge ud af danskere via falske investeringsplatforme. Foto: Niels Henrik Dam/Ritzau Scanpix
  • Tidligere tv-vært Ida Wohlert har tjent styrtende med penge på investering.

  • Det fremgår af adskillige annoncer på Facebook, der sender nysgerrige videre til en artikel om hendes succes.

  • Men der er tale om svindel, der misbruger Ida Wohlert navn til at lokke penge ud af dig gennem falske investeringsplatforme.

“Danskerne måbede – Ida Wohlert afslører sin løn for første gang!” eller “Hvordan har Ida Wohlert råd til en så overdådig livsstil?”

 

Det er blot to eksempler på beskrivelser fra mange enslydende annoncer, der i øjeblikket florerer på Facebook, og som alle omhandler journalist og tidligere tv-vært Ida Wohlerts påståede evne til at lave penge. Annoncerne varierer en smule i sproget, men de leder alle til samme sted.

 

Klikker man på en af annoncerne, havner man på en hjemmeside med en artikel, der tilsyneladende er bragt i BT. Artiklen omhandler flere kendtes indtjening, der blegner sammenlignet med Ida Wohlerts, der har tjent fedt på at investere gennem en handelsplatform, der gør brug af kunstig intelligens, og som Ida Wohlert ifølge artiklen anbefaler. 

 

Men Ida Wohlert har ikke tjent kassen på AI-investering, og artiklen er ikke lavet af BT. Der er i stedet tale om investeringssvindel, hvor svindlere forsøger at franarre dig penge.

Tilmeld dig TjekDets nyhedsbrev

Sådan gør svindlerne  

Fænomenet med kendissvindel er langt fra nyt, og TjekDet har set utallige eksempler, der stort set er identiske med det, Ida Wohlerts navn og ansigt nu indgår i. Opbygningen, metoden og formålet varierer sjældent. Indholdet i den falske artikel, som annoncer fra Facebook leder til, bliver tilpasset den tv-personlighed, der for øjeblikket misbruges, og investeringsplatformene, man opfordres til at bruge, ændrer løbende navn, men er ellers mere eller mindre ens. 

Typisk udsender forskellige Facebook-sider annoncer med clickbait-lignende billeder og beskrivelser, der skal lokke danskerne til at klikke sig ind på en hjemmeside med en falsk artikel, der foregiver at være bragt i et kendt, dansk medie - i dette tilfælde BT. Der har været flere forskellige hjemmesider i brug i denne sammenhæng, hvor samme, falske artikel fremgår. Den nuværende hjemmeside blev oprettet 28. marts og er altså ganske ny. Det tyder på, at den er oprettet til formålet.

I artiklen opbygger svindlerne en fortælling om, at Ida Wohlert har tjent styrtende på investeringer, som læseren inviteres til at prøve selv. Ida Wohlerts succes har ført til kontroverser med de andre værter på programmet Go’ morgen Danmark, påstås det. De andre værter kræver derfor, at Ida Wohlert bliver fyret, ellers vil de selv sige op. Svindlerne lader dog ikke til at have gjort deres hjemmearbejde, for Ida Wohlert sagde selv op fra Go’ morgen Danmark i januar - og det havde intet med kontroverser eller investeringer at gøre.

 

Null

Når man klikker på annoncerne på Facebook, ledes man til en artikel, der ser ud til at være bragt af BT. Her kan man læse, at Ida Wohlert har tjent styrtende på at investere på en særlig investeringsplatform. Men artiklen og historien er falsk, og svindelnummeret følger samme skabelon, som TjekDet har set utallige gange før (Foto: Skærmbillede).


Svindlerne har flere gange ændret navnet på investeringsplatformen, som Ida Wohlert angiveligt skulle have tjent sine mange penge på. Nogle gange hedder platformen “Finance Legend” - der er en gammel kending - og i øjeblikket hedder den “Rilvos Deken”.   

 

Klikker man sig ind på investeringsplatformen via den falske artikel, hedder den dog pludselig “Binance Center AI”, selvom URL’en - hjemmesidens www-adresse - indikerer noget andet. Navnet Binance Center AI er sandsynligvis valgt, da det ligger tæt op af Binance, der er en rigtig kryptovalutabørs, hvor man blandt andet kan købe og sælge Bitcoin. Flere myndigheder og organisationer advarer om, at Binance Center AI mistænkes for at blive brugt til investeringssvindel og intet har med det rigtige Binance at gøre. Alt tyder på, at der er tale om typisk investeringssvindel, hvor svindlerne franarrer dig dine penge.  

 

Annoncerne stammer fra flere forskellige Facebook-sider, hvor nogle er gengangere, der tidligere har udsendt lignende annoncer, men hvor en anden tv-personlighed er blevet misbrugt. Allerede fra februar begyndte Ida Wohlert-annoncerne fra Facebook-siderne at florere. TjekDet har lavet en optælling af alle de synlige annoncer fra 2025, som Ida Wohlert indgår i, og som altså er dem, der ikke er blevet fjernet af Facebook. Det giver i alt 159 aktive og inaktive annoncer, og tallet er sandsynligvis væsentligt højere, da mange annoncer er blevet fjernet.  

I øjeblikket stammer de aktive annoncer fra én side (arkiveret her), der i skrivende stund har 9 annoncer kørende, der fører til den falske artikel. De 9 annoncer har sammenlagt en rækkevidde på over 120.000 ifølge Facebooks annoncebibliotek. Altså kan op mod 120.000 danskere have set en af de falske annoncer fra samme Facebook-side mindst én gang. Medregner man inaktive annoncer og annoncer afsendt af andre sider, er tallet langt, langt højere.

Null

I øjeblikket er en enkelt Facebook-side afsender på flere annoncer med den falske historie om Ida Wohlert. Siden bruger musikeren Séo Fernandes navn, men har efter alt at dømme intet med ham at gøre. Her ses et udsnit af annoncerne i Facebooks annoncebibliotek (Foto: Skærmbillede).


Facebook-siden er tilsyneladende overtaget af svindlere, der fortsat bruger musiker Séo Fernandes navn. Siden har ikke lavet opslag efter oktober 2022, hvor der før var flere månedlige opslag. Undersøger man Facebook-siden nærmere, kan man under “sidegennemsigtighed” se, at den nu administreres af personer fra Estland, Colombia, Filippinerne, USA og Vietnam.     

 

Alene i år har siden lavet knap 300 svindelannoncer på flere sprog og flere kommer hele tiden til. TjekDets research viser, at siden er afsender af danske annoncer med Ida Wohlert, der første gang begyndte at dukke op 7. marts og er fortsat indtil nu.

 

TjekDet har forsøgt at række ud til Ida Wohlert for at få hendes kommentar til svindelnummeret, men det er ikke lykkedes inden redaktionens deadline. Det er dog ikke første gang, at Ida Wohlert bliver udnyttet af svindlere på samme måde. Det har hun tidligere fortalt om til (det rigtige) BT

Er du faldet i fælden og har oplyst dine kreditkortoplysninger til svindlerne, bør du kontakte din bank.

Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 7. apr 2025

Vil du vide mere?