Svindlere giver fupnummer ny indpakning på sociale medier

Fup og spam 18. okt 2024  -  3 min læsetid
Tjekdet
Foto: Skærmbillede af Facebook
  • Du kan få fingrene i en mystisk Lego-æske ved at udfylde en kort undersøgelse

  • Det kan man læse i flere facebookopslag, der deles på både dansk og engelsk

  • Opslagene er dog forsøg på svindel, som har til formål at franarre dig personlige oplysninger

Ved at udfylde en kort undersøgelse kan du få en mystisk Lego-æske. Det muliggøres af en aftale mellem Lego og en unavngiven velgørende organisation.

I hvert fald hvis man skal tro et facebookopslag, der deles i både dansk og udenlandsk kontekst

Opslagets forfatter skriver, at det er hendes søster, som angiveligt arbejder ved Lego, der har fortalt hende om tricket, og nu vil hun altså gøre andre opmærksomme på, at det kun tager 30 sekunder at udfylde undersøgelsen, som kvitteres med en mystisk Lego-æske. 

Læser man videre nede i kommentarsporet, får man indtryk af, at flere tilfredse facebookbrugere har modtaget en pakke med produkter fra Lego, som de deler billeder af. 

“Min kasse viste sig at være et Star Wars-sæt, lige hvad jeg ønskede mig,” kan man for eksempel læse en bruger skrive i kommentarsporet. 

Men kommentarerne er falske og kun tilføjet opslaget for at give troværdighed. 

Opslaget har nemlig intet hold i virkeligheden.

Lego er ikke vendt tilbage på TjekDets henvendelse, men de har tidligere afvist over for os, at de står bag lignende konkurrencer på Facebook, og at de er opmærksomme på falske konkurrencer, som benyttes til at stjæle personlige informationer. 

Null

Ny metode

I august beskrev TjekDet et andet svindelopslag på Facebook, hvor der ligeledes blev udloddet mystiske Lego-æsker. Det eneste, du skulle foretage dig, var at svare på tre enkle spørgsmål, hvorefter du skulle åbne tre gaveæsker. Var du heldig - hvilket man er hver eneste gang - ville du få tilsendt en Lego-æske.

Præcis den fremgangsmåde har TjekDet set og beskrevet adskillige gange, hvor svindlere forsøger at udnytte store firmaers navn ved at oprette falske konkurrencer eller giveaways med det formål at lokke betalingsoplysninger ud af facebookbrugere. 

I de fleste tilfælde kan det trænede øje relativt hurtigt gennemskue svindlen, fordi der ofte bruges manipulerede billeder. Derudover bærer teksten til opslaget ofte præg af at være dårligt oversat, hvilket kan tyde på, at der er tale om svindel.

Men i dette tilfælde har svindlerne gjort brug af en ny og mere troværdighedsskabende fremgangsmåde til at lokke danskerne i svindelfælden. Opslaget ser nemlig ved første øjekast ikke umiddelbart ud til at være svindel. 

Teksten er helt fejlfri, og billedet ser autentisk ud. Desuden virker teksten til at være et venligt skriv, der blot ønsker at gøre opmærksom på et trick, der kan give dig “gratis” Lego. 

Scroller du ned til kommentarsporet, finder du linket til undersøgelsen, men linket er dødt. Derfor kan TjekDet ikke med sikkerhed sige præcist, hvad formålet er. 

Dog giver en anden kommentar en indikation af, hvad formålet er. En interesseret bruger spørger nemlig, hvordan man bestiller, hvortil en anden bruger sender et link, der også er dødt, og skriver, at man skal tage undersøgelsen og vælge en vinderboks. Hvis man vinder, får man lov at betale 20 kroner, står der i kommentaren. 

Og det er netop i den sidste del, at svindelnummeret formentlig ligger. Det er nemlig set før i lignende konkurrencer, at man skal betale porto for at få sin præmie leveret. 

Men præmien bliver aldrig leveret, og du har indtastet dine betalingsoplysninger, som er havnet i skødet på svindlerne. 

Null

Tjek profilen

Men hvordan kan du så gennemskue, at opslaget er et forsøg på at lokke betalingsoplysninger ud af dig? 

Som det første er det en god ide at give facebooksiden, der deler opslaget, et tjek. 

Først går du ind på profilen og klikker på ‘Om’-fanen. Herefter klikker du på fanen ‘sidegennemsigtighed’, og her kan du se, at siden er oprettet 30. september - altså få dage før det falske opslag med Lego blev delt, og som i øvrigt er det eneste opslag, som er delt på siden. Desuden har siden nul likes og følgere.

Det vidner om, at profilen er blevet oprettet med det ene formål at lave en falsk giveaway, der kan ende dig med at koste dyrt.

Står du i den uheldige situation, at du er kommet til at udlevere dine kontooplysninger til en hjemmeside af mistænkelig karakter, er det vigtigt, at du hurtigst muligt kontakter din bank for at få den pågældende konto spærret.

Du kan også registrere dig på 'Mit digitale selvforsvar', der er en gratis app fra Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden, som kan hjælpe dig til at være sikker online ved at holde dig opdateret om aktuelle digitale trusler.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 18. okt 2024

Vil du vide mere?