Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Enhedslisten-rådmand afviser, at partiet har tilknytning til tv-station på Frederiksberg. Samtidig er han aktiv i kulissen

Indsigt 12. nov 2021  -  6 min læsetid
This describes the image
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
  • Rådmand på Frederiksberg Thyge Enevoldsen afviser, at mediet Frederiksberg Lokal TV skulle have forbindelser til hans eget parti Enhedslisten

  • Samtidig har Thyge Enevoldsen dog en frivillig rolle hos Frederiksberg Lokal TV. Han har hjulpet lokalmediet med at udforme spørgsmål til en meningsmåling. Og stiller man mediet spørgsmål til målingen, henviser de endda til ham

  • Men Thyge Enevoldsen fastholder, at Frederiksberg Lokal TV ikke har relation til Enhedslisten

Det frivilligt drevne Frederiksberg Lokal TV er politisk uafhængigt og har ikke noget med Enhedslisten at gøre, mener Enhedslistens rådmand i kommunen, Thyge Enevoldsen.

B.T. har ellers berettet, hvordan lokalmediet, der årligt modtager knap en million kroner i offentlig støtte, er styret af folk med tilknytning til Enhedslisten. I bestyrelse sidder nemlig tre personer med direkte eller indirekte bånd til Enhedslisten. 

Men rådmand Thyge Enevoldsen, hvis lokaler tv-stationen lejer, afviser til avisen, at mediet skulle være påvirket af ham eller Enhedslisten.

“Jeg har ikke nogen indflydelse på, hvad de bringer,” siger Thyge Enevoldsen ifølge B.T.

Men nu kan TjekDet fortælle, at Enhedslistens Thyge Enevoldsen i en konkret sag faktisk har haft indflydelse på tv-stationens indhold.

I en aktuel meningsmåling, tv-stationen har fået lavet, har Thyge Enevoldsen nemlig påvirket lokalmediet til at spørge ind til frederiksbergernes holdning til en stigning i kommuneskatten på 0,5 procentpoint. Sidenhen er en skattestigning af netop den størrelse blevet til en af Enhedslistens mærkesager. 

Og det er endda rådmanden selv, TjekDet er blevet henvist til for at få svar på spørgsmål om meningsmålingen. 

Men at Thyge Enevoldsen tilsyneladende har en mere eller mindre aktiv rolle i foretagendet, nævner mediet ikke - hverken på sin hjemmeside eller i interviews med rådmanden, som tv-stationen har lavet flere af.

Rådmand påvirker spørgsmål

I meningsmålingen, tv-stationen har fået foretaget af analyseinstituttet Norstat i juni og juli, stiller mediet blandet andet følgende spørgsmål:

“Forestil dig, at der kom et forslag om en skattestigning på 0,5 procentpoint på Frederiksberg, hvilket vil resultere i, at hver skatteborger på Frederiksberg i gennemsnit skal betale cirka 1.600 kroner mere i skat per år. Vil du acceptere stigningen, hvis den udelukkende bruges på lokal velfærd, ældre, børn og unge, eller på lokale klima- og miljøtiltag?”

This describes the image
Enhedslistens rådmand i Frederiksberg Kommune, Thyge Enevoldsen, med Venstre-rådmand Jan E. Jørgensen og borgmester på Frederiksberg, de Konservatives Simon Aggesen. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Enhedslisten går til valg i Frederiksberg Kommune på en stigning i kommuneskatten på lige nøjagtig 0,5 procentpoint. På baggrund af meningsmålingen konkluderer Frederiksberg Lokal TV i en artikel, at der er stor opbakning til Enhedslistens politik

Også Pelle Dragsted, der stiller op for Enhedslisten på Frederiksberg, har brugt resultatet af meningsmålingen under valgkampen.

Og spørgsmålet blev altså gjort til en del af meningsmålingen, fordi Thyge Enevoldsen foreslog tv-stationen at stille det på den måde. 

Det medgiver han, da TjekDet spørger Frederiksberg Lokal TV til meningsmålingen. Her henviser redaktionen nemlig TjekDet til selvsamme Thyge Enevoldsen, som efter eget udsagn altså ikke skulle være aktiv på tv-stationen. Adspurgt om nogen fra Enhedslisten har ønsket, at spørgsmålet om skattestigningen var en del af meningsmålingen, svarer han:

"Det er jo nærmest mig selv. På den måde er der jo en dobbelteffekt af, at jeg også er fra Enhedslisten og sidder i økonomiudvalget (i Frederiksberg Kommune, red.). Jeg argumenterede for, når vi kunne stille 15 eller 20 spørgsmål, at det var interessant at se, hvad folk sagde til en skattestigning."

Thyge Enevoldsen siger også, at spørgsmålet i meningsmålingen specifikt går på Enhedslistens politik.

“Det er selvfølgelig derfor, der er et skattespørgsmål. Det var, fordi Enhedslisten stillede det til budgettet. Eller fordi jeg vidste, det ville blive stillet til budgettet. Så er der sådan noget som højde og fortætning (spørgsmål til byggehøjde, red.). Det er generelle spørgsmål, som har været rejst i kommuneplansdebatten. Det eneste spørgsmål, der er lidt mere specifikt, det er jo Enhedslistens forslag om 0,5 procents skattestigning.”

Alligevel mener Thyge Enevoldsen, han godt kan sortere mellem roller som rådmånd for Enhedslisten og som frivillig på Frederiksberg Lokal TV.

“Jeg er i virkeligheden ikke Enhedslisten i den her sammenhæng. Jeg er lokalmedier i den her sammenhæng," siger han.

Roger Buch, der forsker i lokalvalg- og medier på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, mener, at Frederiksberg Lokal TV bør melde ud, at det har tilknytning til Enhedslistens rådmand i kommunen.

“Der bør være en transparens, så offentligheden og borgerne kan se, at der er en tæt tilknytning til rådmanden. I det mindste bør de være åbne omkring det, så alle kan se, hvad der foregår,” siger Roger Buch.

This describes the image
I Enhedslistens valgmateriale står, at partiet ønsker at hæve kommuneskatten på Frederiksberg med 0,5 procentpoint.

Aktiv og alligevel ikke

Den daglige leder af Frederiksberg Lokal TV, Henning Holm, har ikke reageret på TjekDets henvendelser.

Men hvorfor siger Thyge Enevoldsen til B.T., at der ikke er tætte bånd mellem Enhedslisten og tv-stationen, når han selv som rådmand for partiet arbejder der som frivillig?

"Jeg har en frivillig rolle, det er rigtigt, men det er mest en administrativ en. Og jeg har måske påvirket dem i, hvordan de skulle vælge at stille det spørgsmål,” siger Thyge Enevoldsen med henvisning til tv-stationens meningsmåling.

Er det så ikke en tættere tilknytning, end du giver udtryk for til B.T.?

"Det synes jeg ikke, for jeg er en inspirator. Jeg kom med råd i forhold til at stille det spørgsmål. Det er i og for sig det eneste spørgsmål, jeg havde noget med at gøre.”

Men er der så ikke også frivillige på stationen, der er medlem af Enhedslisten?

"Nej, ikke andre end mig. Jeg har hele tiden sagt, at jeg er frivillig i baggrunden. Men jeg er ikke frivillig på redaktionen og laver ikke udsendelser.” 

Vil det ikke være rimeligt, hvis det var Enhedslisten selv, der måtte betale for en meningsmåling, der kunne vejre stemningen for jeres forslag?

"Det kunne godt være. Men det ville vi jo ikke gøre, for det ville vi ikke have råd til. Det er ikke Enhedslisten, der har fået et spørgsmål ind. Men jeg har måske påvirket dem (Frederiksberg Lokal TV, red.) til at sætte et tal på.”

Hvordan kan det ikke være påvirkning fra Enhedslisten, når det er dig, der har påvirket dem til at stille spørgsmålet?

"Fordi jeg er med i arbejdet på en eller anden måde, så er det ikke det samme, som at Enhedslisten er det. Enhedslisten har intet haft at gøre med det her."

Er du ikke på en og samme tid rådmand og aktiv for mediet, når du på mediets vegne svarer på spørgsmål om redaktionelt indhold på mediet?

"Pointen her er jo bare, at de på kontoret dernede har henvist til mig, fordi de vidste, at jeg vidste, hvad det drejer sig om.”

Gør det dig ikke også aktiv i foretagendet?

"Du laver en kobling til, at jeg er der som Enhedslisten. Det er jeg måske lige præcis med det spørgsmål. Men ikke ved nogen andre ting dernede har jeg overhovedet været inde over. Jeg har ikke problemer med at være blevet brugt til sparring. Den kobling, synes jeg, er rigtig ærgerlig, for den er helt hen i det blå. For der er ikke nogen i Enhedslisten, der har været inde over det her. Jo, altså mig. Men som sparringspartner og sådan en, der er i landskabet omkring lokal-tv.”

Efter interviewet sender Thyge Enevoldsen TjekDet en mail, hvori han blandt andet skriver, at hans frivillige rolle hos Frederiksberg Lokal TV mestendels består i at hjælpe mediet med at søge støttekroner.

Han skriver også, at han har undersøgt sig frem til, at Frederiksberg Lokal TV hverken har betalt for meningsmålingen med kommunale eller statslige midler.

Og han skriver - i strid med, hvad han tidligere har sagt - at spørgsmålet i meningsmålingen blev til, før Enhedslisten havde fået den specifikke ide om en skattestigning på 0,5 procentpoint.

Opdateret 12. nov 2021