Flere og flere rammes: Markant stigning i digital svindel på bare et år, viser ny undersøgelse

-
På et år er antallet af danskere, der har været offer for digital svindel, steget med næsten 100.000 sammenlignet med sidste år.
-
Det fremgår af en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd.
Hvert år sættes der ny rekord over antallet af danskere, der rammes af digital svindel.
Næsten seks procent af de adspurgte danskere svarer i en ny undersøgelse, at de har været udsat for digital svindel. Det svarer til 274.000 danskere og er en stigning på 45 procent sammenlignet med 2023, hvor tallet var 189.000.
Ofre for digital svindel bliver i undersøgelsen delt op i tre kategorier: snydt ved handel på nettet, udsat for misbrug af deres betalingskort eller kontaktet af svindlere, der narrer dem til at overføre penge.
Undersøgelsen er foretaget af Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd, og slår fast, at såkaldt IT-kriminalitet er blevet et udbredt samfundsproblem.
"Svindlerne bliver mere og mere udspekulerede, og de udnytter vores tillid, travlhed og hjælpsomhed til at narre os. Samtidig bliver nye teknologier som kunstig intelligens mere udbredt, og alt peger på, at it-kriminaliteten vokser i de kommende år. Det understreger, at vi som samfund skal gøre langt mere for at bekæmpe svindel online," siger Erik Christensen, der formand fra det kriminalpræventive Råd.
Det er alle tre typer af it-kriminalitet, der er i stigning. Den mest udbredte type af digital svindel er snyd ved handel på internettet. I 2024 oplevede 131.000 danskere denne type svindel, som inkluderer handel på falske webhops eller privat handel på onlineplatforme som Facebook Marketplace, Den Blå Avis samt Gul og Gratis. Dette er en kraftig stigning sammenlignet med 2023, hvor 85.000 danskere var udsat for den type af digitalt svindel. Også misbrug af betalingskortoplysninger er i kraftig vækst. I 2024 oplevede 110.000 danskere at blive udsat for denne form for svindel mod 76.000 i 2023.
"Vi anbefaler, at man tager sig god tid, før man betaler, svarer, reagerer eller klikker online. Det er vigtigt, at man undgår at gøre noget forhastet online. Vær opmærksom på faresignalerne, for eksempel hvis du føler dig presset til at handle hurtigt. Lad dig ikke lokke af tilbud, der virker for gode, da et køb i en fupbutik hurtigt kan blive dyrt," siger Forebyggelseschef i det kriminalpræventive Råd Tania Schimmell.
Tania Schimmell anbefaler, at dele oplevelsen med andre, hvis man har oplevet at blive svindlet på nettet og understreger, at det kan føles skamfuldt at falde for sådanne numre, men at det altså er noget, der kan ske for alle.
Ifølge den nye offerundersøgelse har over en kvart million danskere været udsat for digital svindel, som ofte foregår via sociale medier.
"Som borgere har vi alle et ansvar, men techgiganterne og myndighederne må tage det største. Techfirmaerne skal ikke blot fjerne ulovligt indhold. De skal forebygge, at svindlen overhovedet får lov at florere," siger Erik Christiensen.
Han tilføjer, at det kan have dystre fremtidsudsigter, hvis ikke der kommer styr på den digitale svindel.
"Hvis vi ikke begrænser den voksende it-kriminalitet nu, kan det få dybt alvorlige konsekvenser. Tilliden mellem borgere og myndigheder vil smuldre, flere og flere danskere vil miste store pengesummer, og politiet vil drukne i sager, de ikke kan nå at opklare."
TjekDet skriver løbende om den digitale svindel, der foregår på internettet. Blandt andet hvordan svindlere ringer op og udgiver sig for at være fra offentlige myndigheder og hvordan svindelannoncer på sociale medier lokker med fantastiske investeringsmuligheder.
Har du været udsat for digital svindel, kan du få hjælp hos Cyberhotline for digital sikkerhed på tlf. 33 37 00 37 eller få anonym rådgivning hos Offerrådgivningens døgntelefon på 116 006. Du skal også kontakte din bank for at få blokeret eventuelle pengeoverførsler. Derudover kan du holde dig orienteret om svindelforsøg med appen ‘Mit digitale selvforsvar’ og på sikkerdigital.dk.
Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.