Danskere hackes i stor stil på Facebook: Her er beskeden, du skal passe på

Indsigt 8. apr 2025  -  4 min læsetid
Tjekdet
Foto: Nathalie Damgaard Frisch (grafik)
  • Mange danskere modtager i øjeblikket beskeder på Facebook, hvor de advares om, at deres konto er blevet begrænset. 

  • Beskederne ser ud til at være fra Meta, men er i virkeligheden fra svindlere, der vil lokke loginoplysninger ud af ofrene. Oplysningerne bruges til at svindle endnu flere.

  • Motivet er ultimativt penge, for svindlerne beder de hackede ofre om penge for at frigive deres profiler. Men selv når ofrene får profilerne tilbage, giver svindlen problemer.

For et par dage siden modtager odenseaner Hans Linde Thomsen en besked i sin Facebook-indbakke:

“Vi har begrænset din Facebook-konto!” står der. Beskeden er efterfulgt af en forklaring om, at hans profil er blevet anmeldt af brugere, der mener, at profilen overtræder Metas fællesskabsstandarder. Beskeden er sendt fra en profil, der udgiver sig for at være en del af Metas supportteam.

For at undgå yderligere konsekvenser bliver Hans Linde Thomsen bedt om at bekræfte via et link, at han ikke overtræder reglerne. Han klikker på linket, og lander på en side, der ligner Facebook. Her indtaster han sine loginoplysninger til Facebook.

“Jeg tænker, hvorfor i alverden gør jeg det her? Det er jo fuldstændig åndssvagt,” siger han til TjekDet.

Det tænker han, fordi det går op for ham, at han med ét har givet svindlere adgang til sin profil. 

Hans er blot én af utallige danskere, der lige nu hopper i svindlernes fælde, og får deres Facebook-profil hacket. TjekDet har undersøgt, hvad svindlen går ud på, og traditionen tro handler det om én ting: penge.

Tjekdet
Hans Linde Thomsen er pensionist og arrangerer musikevents. Han er blandt de mange danskere, der den seneste tid har modtaget beskeder fra svindlere på Facebook. Foto: Privatfoto

Snedigt

Svindelnummeret går i sin enkelthed ud på at kapre profiler på samme måde, som det skete for Hans Linde Thomsens.

Når svindlerne først har kontrol over én profil, udnytter de den til at sende den ildevarslende besked til profilens venner. Målet er - set med svindlernes øjne - at vennerne forhåbentlig også falder i og indtaster loginoplysninger. Svindlerne blokerer også samtlige venner fra profilen.

Navnet på profilen har svindlerne sørget for at ændre til et navn, der rimer på Meta’s hold af supportere såsom “Meta Mess”, “Meta Manager” eller noget helt tredje for at sende signal om, at beskeden kommer fra Meta selv.

Det var også netop navnet, der sænkede Hans’ parader.

“Jeg tænkte, at når det kom fra Meta selv, så var det sikkert noget, der var ægte. Men det skulle jeg jo ikke have troet,” siger han.

For Hans Linde Thomsen og mange andre er skaden heldigvis begrænset til et ændret navn, blokerede venner og en forskrækkelse. Hans Linde selv kontaktede en IT-kyndig, som kunne hjælpe ham med at genvinde kontrollen. Heldigvis havde svindlerne ikke ændret hans kodeord. Det har odenseaneren siden selv gjort, ligesom han har aktiveret to-trinsverifikation.

“Jeg har jo helt sikker selv lavet en fejl, men jeg synes på godt gammeldags dansk, at det er træls at skulle igennem hele den mølle med at få min profil tilbage,” siger han.

Tilmeld dig TjekDets nyhedsbrev

Mystiske henvendelser

Men ikke alle slipper sandsynligvis så nådigt som Hans. Det lader nemlig til, at hackingen af profilen kun er første step for svindlerne. 

Hans - og mange andre, der har fået sin profil tilbage - lægger et opslag op, hvori de skriver, at de er blevet hacket og advarer deres venner mod de beskeder, der er sendt fra deres profil.

På det opslag kommenterer svindlerne fra flere anonyme profiler, at de kender nogen, der kan hjælpe dem med at få genoprettet deres profil. Flere af dem nævner forskellige navne på Facebook- og Instagram-sider, der kan hjælpe, og som de opfordrer, man kontakter.

Betaling står der ikke noget om. Endnu.

Hans Linde Thomsen vælger ikke at skrive til de anonyme profiler, hvis kommentarer, han undrer sig over, er endt i opslaget.

Men det gør Anja Margrethe Daa fra Hundige derimod, da hun læser kommentarerne på hendes advarselsopslag.

Hendes profil er også blevet hacket, fået ændret navn til “Meta Mess” og er blevet udnyttet til at videresende svindlernes besked til sine venner på præcis samme måde som Hans og de mange andre danskere.

Tjekdet
Anja Margrethe Daa er mor til tre og bor i Hundige med sin kæreste. Hun fik overtaget sin profil af svindlere, der efterfølgende bad om betaling for at give den tilbage igen. Foto: Privatfoto

En af siderne, der angiveligt kan hjælpe hende med at få genoprettet sin profil ifølge kommentarerne, er oprettet i 2018. Da profilen er så gammel, tænker hun ikke, at det er svindlere.

“Jeg går så ind, og så skriver jeg, at jeg er blevet hacket. De svarer, at de gerne vil hjælpe, og jeg spørger så, hvordan det foregår. Jeg skal så sende min mail og mit kodeord og et billede af min profil, og så kan de gøre, så profilen igen bliver, som den var, inden den blev hacket,” siger hun.

Og det frister hende, fordi hun tilsyneladende kan få fjernet blokeringen af alle hendes venner og få lavet sin navn om fra Meta Mess til Anja Margrethe Daa igen. 

“Jeg spørger så: Hvad koster det? 110 dollars svarer han. Og så er det jo derfor. Det er jo de samme, der har hacket min konto, som nu vil “hjælpe” mig,” siger hun.

Af samme grund afslutter hun samtalen med den påståede hjælper.

Kritiserer Meta

Hverken Hans Linde Thomsen eller Anja Margrethe Daa kan få lov af Metas systemer til at ændre deres navn tilbage fra “Meta Mess”, og det frustrerer dem.

Meta har nemlig en sikkerhedsforanstaltning som gør, at man ikke kan ændre navn med mindre end 60 dages mellemrum. Begge er blevet hacket for nylig, og udsigten til at få deres gamle navn tilbage er altså lang.

Hans Linde Thomsen har endda sammen med IT-hjælp forsøgt at kontakte Meta for at ændre navnet, men det er ikke lykkedes.

“Jeg bliver harm over, at vi ikke kan tale med Meta, så de kan lave mit navn om. Det er jo fuldstændig vanvittigt, at jeg skal gå med det i 60 dage, for der er jo ingen, der tror på, at det er mig,” siger han og fortæller, at han bruger sin profil i sit virke som koncertarrangør.

TjekDet har kontaktet Meta og spurgt, hvorfor det skal være så svært for Hans Linde Thomsen at komme i kontakt med én medarbejder, der kan hjælpe. Vi har også spurgt, hvad Meta vil råde de mange danskere til, der lige nu er frustrerede over, at de ikke kan få deres navn tilbage.

De er ikke vendt tilbage med svar.

Digital svindel er i stigning og meget af svindlen starter på sociale medier. TjekDet har løbende dækket svindeltendenser på blandt andet Facebook - eksempelvis i artikelserien Svindlen på Facebook om investeringssvindel, hvor falske annoncer med kendte danskere bruges som lokkemad. Du kan læse alle vores artikler om digital svindel her.

Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 8. apr 2025