Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Injuriesag, regeringskollaps og sygdom: Her er de ti ministre med kortest tid på posten

Indsigt 7. dec 2023  -  5 min læsetid
Tjekdet
23. november 2023 overdrog fratrædende digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V) tøjlerne i ministeriet til nyudnævnte Mia Wagner (til venstre på billedet), som de fleste nok kender fra tv-programmet Løvens Hule. Men Mia Wagner nåede blot otte dage som minister, inden hun måtte sygemelde sig efter et ildebefindende og lade økonomiminster Stephanie Lose (V) indtræde som midlertidig afløser. 7. december genindtrådte Marie Bjerre som digitaliserings- og ligestillingsminister, efter Mia Wagner trådte endegyldigt tilbage fra posten. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
  • På grund af sygdom har Mia Wagner i dag trukket sig efter blot 15 dage på posten som digitaliseringsminister og minister for ligestilling 

  • TjekDet har samlet et overblik over de kortest siddende ministre siden grundlovsændringen i 1953

ARTIKLEN ER OPDATERET | 18-12-2023 | KL. 11:39

Det fremgik tidligere af artiklen, at Svend Jakobsen var bolig- og miljøminister i Anker Jørgensens anden regeringsperiode. Det var retteligt i Anker Jørgensens første regeringsperiode, og det er derfor blevet rettet. Desuden er Holger K. Nielsen blevet føjet til listen. TjekDet beklager fejlene.

Mia Wagner (V) er torsdag nødt til at trække sig fra sin post som digitaliseringsminister og minister for ligestilling på grund af sygdom.

Hun tiltrådte posten den 23. november, men har været sygemeldt siden den 1. december, fordi hun fik et ildebefindende og besvimede i eget hjem.

Men trods den korte periode som minister er Mia Wagner ikke den, der har siddet kortest tid i sit embede.

Her er de 10 ministre - 11 med Mia Wagner - der har siddet i kortest tid siden 1953. 

Sådan gjorde vi

TjekDet har gennemgået listen over regeringer siden grundlovsrevisionen i 1953

 

Vi har medregnet dagen for udnævnelse og dagen for fratrædelse samt eventuel orlov på grund af sygdom, barsel eller lignende.

 

Kilde: ft.dk

Mimi Jakobsen (CD), minister for Grønland: 10 dage

1. september – 10. september 1987

Mimi Jakobsen var medlem af Folketinget fra 1977 til 2001 for Centrum-Demokraterne, og i perioden 1982 til 1988 var hun både kulturminister og socialminister i Poul Schlüters koalitionsregeringer. På trods af den tunge ministererfaring havde Mimi Jakobsen indtil for få dage siden rekorden for færrest dage på en ministerpost, inden Mia Wagner trak sig. 

I 1987 fik hun nemlig også tildelt titlen som minister for Grønland, men det varede ikke mere end ti dage - fra den 1. til den 10. september. Det var en naturlig konsekvens af, at Poul Schlüter udskrev folketingsvalg.

Hans Larsen-Bjerre (S), fiskeriminister: 13 dage 

26. september 1964 – 8. oktober 1964

Som den næste på listen finder vi en socialdemokrat. Og vi skal tilbage til 1964. Hans Larsen-Bjerre blev valgt ind i Folketinget i november 1960, og efter folketingsvalget knap fire år senere blev han den 26. september 1964 udnævnt til fiskeriminister i Jens-Otto Krags anden regeringsperiode

Der gik dog ikke mere end 13 dage, før Hans Larsen-Bjerre gik på sygeorlov, inden han i februar 1965 trak sig helt fra posten. 

Mia Wagner (V), digitaliseringsminister og minister for ligestilling: 15 dage

23. november 2023 til 7. december 2023

Det blev kaldt for Venstres trumfkort, da partiet i forbindelse med en regeringsrokade præsenterede den garvede erhvervskvinde Mia Wagner som ny digitaliseringsminister og minister for ligestilling, hvor hun erstattede Marie Bjerre (V). 

Men allerede den 1. december meddelte Statsministeriet, at Mia Wagner måtte sygemelde sig, efter hun besvimede i eget hjem. Økonomiminister Stephanie Lose tiltrådte herefter som fungerende digitaliseringsminister og minister for ligestilling. 

Den 7. december indtræder Marie Bjerre igen som digitaliseringsminister og minister for ligestilling og erstatter dermed Mia Wagner.

Tjekdet
Statsminister Mette Frederiksen kunne torsdag den 23. november 2023 præsentere tre nye ministre i SVM-regeringen i form af økonomiminister Stephanie Lose (V), minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde Morten Dahlin (V) og digitaliseringsminister og minister for ligestilling Mia Wagner (V). Men sidstnævnte måtte efter ni dage på posten sygemelde sig, og kun 15 dage efter sin udnævnelse fratrådte hun helt sit embede. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Bente Juncker (CD), socialminister: 15 dage 

28. januar 1994 – 11. februar 1994

Bente Juncker fra Centrum-Demokraterne er den første på listen, der tegner sig for en decideret skandale. I forbindelse med en regeringsrokade den 28. januar 1994 afløste hun Karen Jespersen (S) på posten som socialminister. 

Men kort efter kom det frem i pressen, at Bente Juncker og hendes mand i 1990 havde klaget over, at otte psykisk handicappede var blevet placeret i et sommerhus ved siden af deres eget, og at det larmede. Det blev samtidig til en injuriesag, fordi Bente Juncker udokumenteret anklagede institutionslederen for at have misbrugt de handicappede seksuelt. 

Efter blot 15 dage endte Bente Junckers dage derfor som minister. 

Svend Jakobsen (S), boligminister og miljøminister: 32 dage 

27. september 1973 – 19. december 1973 

Den socialdemokratiske Svend Jakobsen sad i Folketinget fra 1971 til 1989. Undervejs nåede han blandt andet at være finansminister, minister for skatter og afgifter og fiskeriminister. Men det interessante i denne sammenhæng er hans tid som bolig- og miljøminister i Anker Jørgensens første regeringsperiode. Den ministerpost bestred han nemlig kun i 32 dage, fra 27. september til 19. december 1973, hvorefter han rykkede videre til Fiskeriministeriet.

Svend Jakobsen sluttede sin karriere i Folketinget som formand for Folketinget fra 1981 til 1989.

Jonas Dahl (SF), skatteminister: 54 dage 

12. december 2013 – 3. februar 2014 

Efter seks år i Folketinget vekslede SF’s Jonas Dahl i december 2013 forskellige ordførerskaber til tjansen som skatteminister i forbindelse med en ministerrokade. Det blev dog ikke bare første, men også sidste ministerpost for Jonas Dahl, og han fik kun lov til at bestride den i 54 dage. 

Det var nu snarere partiet end Jonas Dahl selv, der var skyld i den korte embedsperiode. Regeringstiden med Socialdemokratiet og De Radikale havde tæret hårdt på SF’s vælgere og folketingsmedlemmer, og den 3. februar 2014 trådte de derfor officielt ud af regeringssamarbejdet. 

Holger K. Nielsen (SF), udenrigsminister: 54 dage

12. december 2013 – 3. februar 2014

Den næste på listen er Jonas Dahls partifælle Holger K. Nielsen. Deres skæbner er tæt forbundet, for Jonas Dahl afløste faktisk Holger K. Nielsen som skatteminister, så Holger K. Nielsen kunne blive udenrigsminister i stedet for den tidligere SF-formand Villy Søvndal. Villy Søvndal blev sygemeldt i oktober 2013 efter en blodprop i hjertet og valgte knap to måneder senere at trække sig helt fra politik.

Som tilfældet var med Jonas Dahl, blev Holger K. Nielsens periode på den prestigefyldte post som udenrigsminister kort. Han måtte ligeledes fratræde sit embede, da SF officielt gik ud af regeringen 54 dage efter hans udnævnelse.

Jakob Ellemann-Jensen (V), økonomiminister: 63 dage 

22. august 2023 – 23. oktober 2023

Jakob Ellemann-Jensen havde end ikke været en måned tilbage på posten som forsvarsminister efter sin stresssygemelding, før han og Troels Lund Poulsen den 22. august 2023 byttede ministerier. Så foruden titlerne som vicestatsminister og Venstres formand var Jakob Ellemann-Jensen nu også økonomiminister.

Forklaringen var blandt andet, at den ministerpost gav ham bedre mulighed for at forvalte rollen som netop Venstre-formand, hvor hans krop også kunne følge med. Der gik dog ikke mere end 63 dage, før Jakob Ellemann-Jensen måtte sande, at heller ikke den konstellation var gangbar. 

Den 23. oktober 2023 trak han sig derfor ikke alene fra posten som økonomiminister, men fra politik helt og holdent.

Tjekdet
Jakob Ellemann-Jensen (V) er at finde to gange på listen over korteste perioder som minister. Han var først forsvarsminister og vicestatsminister i 54 dage, inden han måtte sygemelde sig med stress for derefter at genoptage posten i 22 dage. Derefter var han økonomiminister og vicestatsminister i 63 dage, inden han trak sig helt fra politik. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Pia Gjellerup (S), justitsminister: 64 dage 

25. januar 1993 – 29. marts 1993

I marts 1993 valgte Pia Gjellerup, der var justitsminister i Poul Nyrup Rasmussens regering, at gå af efter omtrent to måneder på posten. Det kom nemlig frem, at der var uregelmæssigheder i regnskabet for Danmarks Socialdemokratiske Ungdoms kursussted Solhavegården i perioden 1989-93, da netop Pia Gjellerup var formand for Solhavegårdens bestyrelse. 

“Vi ses igen,” sagde hun, da hun forlod posten, og det havde hun ret i. Pia Gjellerups navn blev nemlig renset for alle beskyldninger, og hun vendte tilbage som erhvervsminister og senere finansminister i Poul Nyrup Rasmussens sidste regeringsperiode fra 1998 til 2001.

Peter Brixtofte (V), skatteminister: 68 dage

19. november 1992 – 25. januar 1993

Venstres Peter Brixtofte var en profileret borgmester i Farum Kommune, da han i november 1992 blev hentet ind som skatteminister i det, der viste sig at være Poul Schlüters sidste regeringshold. I januar 1993 kollapsede regeringen med Konservative og Venstre nemlig som resultat af Tamilsagen, og alle ministre måtte forlade deres post - inklusiv altså Peter Brixtofte, som derfor kun nåede at være skatteminister i 68 dage.

Tjekdet
Peter Brixtofte var skatteminister i 68 dage fra november 1992 til januar 1993, men mange danskere kender ham nok bedst som bykonge af Farum. Her var han borgmester fra 1985 til 2002, hvor han trak sig fra posten efter anklager om korruption og rod med kommunens økonomi. I 2008 blev Peter Brixtofte af Højesteret idømt to års fængsel for sin rolle i den såkaldte sponsorsag, hvor Farum Kommune betalte et entreprenørselskab overpris for en opgave i kommunen. Foto: Kim Agersten/Ritzau Scanpix

Thor Pedersen (V), økonomiminister: 68 dage

19. november 1992 – 25. januar 1993

Samme skæbne som Peter Brixtofte ramte Thor Pedersen fra Venstre, som ved ministerrokaden i november 1992 skiftede titel fra indenrigsminister og minister for nordisk samarbejde til indenrigs- og økonomiminister. Han nåede derfor kun at være i spidsen for økonomiministeriet i 68 dage. Thor Pedersen blev siddende i Folketinget efterfølgende og gjorde ministercomeback den 27. november 2001, da han blev finansminister på Anders Fogh Rasmussens (V) første regeringshold.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 18. dec 2023