Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Kendt dansk komiker misbruges af højreradikale i svensk valgkamp

Indsigt 17. aug 2018  -  2 min læsetid
This describes the image
Foto: Jonas Vandall Ørtvig/Ritzau Scanpix

Jonatan Spang har i DR2-programmet Tæt på Sandheden flere gange gjort grin med den svenske ligestillingsdebat og politisk korrekthed i indvandrerdebatten. Det har nu gjort ham til en populær herre blandt en gruppe højreradikale. Det skriver DR.

4chan er et internetforum med anonyme brugere. Forummet er især kendt som et sted, hvor brugerne deler yderligtgående og provokerende indhold - ofte af politisk art.

Og det er altså her, at en gruppe aktivister nu udråber Jonatan Spang til at være en "etno-nationalistisk komiker", der "hylder patriotisme og lederskab."

LÆS OGSÅ: Svensk kommune har ikke ‘foræret’ flygtning med tre koner boliger for millioner

Aktivisterne har nemlig sammenklippet flere satiriske indslag fra DR2-programmet, hvor Jonatan Spang morer sig over, hvad han mener er svensk politisk korrekthed i indvandrerdebatten. Videoerne er herefter blevet delt på videodelingstjenesten YouTube.

Ifølge DR er videoerne set over en million gange.

Den 9. september er der valg til Riksdagen i Sverige. Videoerne er en del af aktivisternes forsøg på at påvirke det svenske valg. Aktivisterne har nemlig som mål at udbrede modstand mod indvandring "gennem memes, shitposting og deling af propaganda," som de selv skriver på 4chan.

De skriver videre, at de ikke støtter et egentligt politisk parti. Dog fremhæves Sverigedemokraterne og Alternativ for Sverige som partier, der kan fremme aktivisternes synspunkter.

LÆS OGSÅ: Falsk kampagne vil gøre det svenske flag mere 'muslimsk'

Jonatan Spang selv forholder sig roligt til sin 'ophøjede' status blandt gruppen af højreradikale aktivister på internettet.

"Jeg er jo ikke på nogens hold. Jeg forsøger at holde mig fri af det, og jeg har jo ikke lavet det her for at være en del af den svenske valgkamp. Men jeg må jo stå ved det, vi har gjort. Vi har gjort grin med den svenske berøringsangst, og det er jo også det, højrefløjen slår på," siger komikeren til DR.

På grund af krav om ophavsret fra DR er de omtalte videoer nu fjernet fra YouTube.

LÆS OGSÅ: Svensk kommune har ikke ‘foræret’ flygtning med tre koner boliger for millioner

LÆS OGSÅ: DF’er blæser mindreårige asylansøgeres løgne op

LÆS OGSÅ: Falsk kampagne vil gøre det svenske flag mere 'muslimsk'

LÆS OGSÅ: Vi gør status: Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2017

LÆS OGSÅ: Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 28. sep 2020