Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Mette Frederiksen kender ikke til, at sms’er bliver brugt i kommissioner. Men hun har selv forholdt sig til flere, hvor det var tilfældet

Indsigt 29. okt 2021  -  3 min læsetid
This describes the image
”Altså som jeg forstår det, er det nyt, at der bliver bedt om indblik i sms’er af den her karakter i en kommissions arbejde. Mig bekendt er det ikke sket tidligere," sagde Mette Frederiksen i et interview om de slettede sms'er. Men der findes flere eksempler på, at kommissioner har bedt om indsigt i indholdet af sms'er, uanset om de er journaliseret eller ej. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
  • Statsminister Mette Frederiksen er ikke bekendt med, at kommissioner tidligere har bedt om indblik i sms’er “af den her karakter”, sagde hun torsdag

  • Det er imidlertid ikke noget nyt, at kommissioner inddrager sms’er i deres undersøgelser. Faktisk er det sket flere gange

  • Senest var i Instrukskommissionen, hvor en statsministers telefon blev gennemsøgt for en sms 

Statsminister Mette Frederiksen havde ikke overvejet, at hendes slettede sms’er kunne blive relevante for en kommission. Hun er nemlig ikke bekendt med, at kommissioner tidligere har bedt om indblik i sms’er “af den her karakter”.

“Som jeg forstår det, er det noget nyt,” sagde statsministeren torsdag til TV 2

Det var første gang, hun stillede op foran pressen, efter det kom frem, at hun har haft en funktion slået til på sin telefon, så alle beskeder slettes efter 30 dage. Dermed er alle statsministerens sms’er fra dagene, hvor der blev truffet beslutning om at aflive samtlige af landets mink, væk.

Statsministeren gentog flere gange torsdag, at hun går ud fra, at alle regler er overholdt i Statsministeriet. Man må altså forstå, at de sms’er, der skal journaliseres, ifølge hende er blevet det. 

Det er imidlertid ikke noget nyt, at kommissioner inddrager sms’er - journaliserede eller ej - i deres undersøgelser. Faktisk er det sket flere gange.

Senest spillede indbakken på en statsministeriel mobiltelefon en prominent rolle i Instrukskommissionens arbejde, der blev afsluttet i april i år. Et arbejde, som Mette Frederiksen selv lagde til grund for, at Socialdemokratiet stemte for en rigsret mod Inger Støjberg.

Løkkes telefon gennemgået

Da Socialdemokratiet i januar besluttede at stemme for en rigsret mod Inger Støjberg, sagde statsministeren, at sådan en beslutning måtte basere sig på en “klar” og “gennemarbejdet” sagsfremstilling. 

“Den foreligger nu i form af Instrukskommissionens delberetning,” sagde statsministeren dengang

Instrukskommissionen blev nedsat i januar 2020 for at undersøge forløbet, hvor Inger Støjberg som udlændinge- og integrationsminister gav instruks til undtagelsesfri adskillelse af mindreårige asylpar. 

I kommissionen var det et spørgsmål, hvorvidt Lars Løkke Rasmussen, som var statsminister, da instruksen blev givet, havde kendt til, at instruksen kunne være i strid med loven. 

Søren Pind havde nemlig forklaret i kommissionen, at han som justitsminister havde givet Lars Løkke Rasmussen besked derom enten telefonisk eller i en sms. Det fik massiv dækning i landets medier. 

Som følge af Pinds forklaring gennemgik kommissionen sammen med Lars Løkke Rasmussen den forhenværende statsministers tjenestetelefon for at se, om man kunne finde sms’en fra Søren Pind.

Det fremgår alt sammen af den delberetning, som Instrukskommissonen afleverede i december sidste år, og som Mette Frederiksen altså lagde til grund for at stemme Inger Støjberg for en rigsret. 

This describes the image
Inger Støjberg ankommer torsdag den 28. oktober 2021 til rigsretssagen i Eigtveds Pakhus i København. I januar lagde Mette Frederiksen Instrukskommissonens delberetning til grund for at stemme for en rigsretssag mod Inger Støjberg. I delberetningen kan man læse, at Lars Løkke Rasmussens telefon var genstand for kommissionens undersøgelse. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politiet så på mobil-backup

Og det er ikke den eneste gang, en kommission har inddraget sms’er i deres undersøgelse. Det samme var tilfældet i Skattesagskommissionen, der afgav sin beretning til Justitsministeriet i november 2014, mens Mette Frederiksen var justitsminister.

“Nu ligger der en beretning, som gør det muligt at drage konklusioner, så man kan lære af fortiden og rette blikket fremad,” udtalte hun dengang.

Skattesagskommissionen var sat i værk for at undersøge, om daværende skatteminister Troels Lund Poulsen sammen med ledelsen i Skatteministeriet havde forsøgt at påvirke udfaldet af Helle Thorning-Schmidt og hendes mand Stephen Kinnocks skattesag i 2010 ved blandt andet at lække fortrolige oplysninger til pressen.

I beretningen kan man læse, at Peter Loft, der på det tidspunkt var departementschef i Skatteministeriet, gav samtykke til, at Københavns Politi kunne gennemgå en backup af hans mobiltelefon, hvor de blandt andet fandt en sms-korrespondance mellem skatteministeren og departementschefen. Et andet sted i beretningen står der også, at Troels Lund Poulsens spindoktor Peter Arnfeldt blev foreholdt tre sms’er.

Også i Tibetkommissionen, der blev nedsat af en regering ledet af Socialdemokratiet med Mette Frederiksen på ministerholdet, blev der bedt om indsigt i indholdet af sms’er.

Kommissionen skulle undersøge myndighedernes ageren i forbindelse med et kinesisk statsbesøg i 2012, hvor politiet greb ind over for demonstranter, blandt andet ved at flå tibetanske flag ud af hænderne på dem.  

Kommissionen aflagde sin beretning i 2017, og i den står, at kommissionen anmodede både Københavns Politi og PET om at “tilvejebringe data” til at belyse indholdet af en sms-korrespondance, som ifølge en politiassistent ved Københavns Politi skulle være foregået mellem ham og en konsulent ved PET. 

Tibetkommissionen blev sidenhen gennedsat og har blandt andet set på en sms fra Udenrigsministeriets forhenværende departementschef Claus Grube. Kommissionen har endnu ikke aflagt endelig beretning.

TjekDet har spurgt statsministeren, hvordan hun ikke kan være bekendt med, at kommissioner tidligere har bedt om indblik i sms’er, når det eksempelvis skete i Instrukskommissionen.

TjekDet har også spurgt, hvordan hun på den ene side kan lægge Instrukskommisionens delberetning og "gennemarbejdede sagsfremstilling" til grund for at stemme for en rigsretssag uden så at være bekendt med, at en sms på Lars Løkke Rasmussens telefon var genstand for kommissionens arbejde.

Statsministeren har ikke besvaret TjekDets henvendelse før redaktionens deadline. 

Opdateret 29. jun 2022