Meta lancerer nyt faktatjekprogram i USA: Nu begynder brugere på Facebook at faktatjekke hinanden

-
I januar offentliggjorde stifteren og direktøren for Meta, Mark Zuckerberg, en række nye initiativer, der skal give videre rammer for, hvad man må skrive på virksomhedens sociale medie-platforme. De tæller blandt andre Facebook, Instagram og Whatsapp.
-
Et af initiativerne er at opsige samarbejdet med professionelle faktatjekmedier, der siden 2017 har deltaget i virksomhedens faktatjekprogram. Det nye faktatjekprogram med såkaldte Community Notes - fællesskabsnoter - indebærer, at det i stedet er brugerne af de enkelte platforme, der faktatjekker de andre brugere.
-
Community Notes lanceres på tirsdag i en testversion i USA, hvor Meta allerede har opsagt samarbejdet med de professionelle faktatjekmedier. Virksomheden forventer at rulle Community Notes ud til resten af verden i 2026.
Meta, der blandt andet ejer Facebook, Instagram og WhatsApp, søsætter tirsdag i næste uge deres nye faktatjekprogram "Community Notes". Programmet markerer et skift væk fra eksterne faktatjekkere og hen imod en brugerdrevet tilgang til indholdsmoderation.
Metas topchef Mark Zuckerberg præsenterede det nye system i januar, hvilket blev tolket som et skridt i retning af ønsker fra den på det tidspunkt kommende Trump-administration. Blandt andet ansatte Meta en republikaner som virksomhedens nye politiske chef.
Systemændringen kommer efter flere års kritik fra Donald Trump, hans tilhængere og andre konservative, der mener, at højreorienterede stemmer bliver censureret under dække af kampen mod misinformation – en påstand, som professionelle faktatjekkere afviser kategorisk.
Samtidig har Meta skruet ned for deres initiativer for diversitet og lempet reglerne for indholdsmoderation på Facebook og Instagram, særligt i forhold til visse typer hadefuld tale.
Brugere skal selv faktatjekke
Den nye funktion minder om den, som det sociale medie X (tidligere Twitter) allerede bruger. Fremover vil også brugerne på Facebook, Instagram og Threads have mulighed for at skrive og publicere faktatjeknoter, der sætter andre brugeres opslag i kontekst.
Ifølge Meta har omkring 200.000 brugere i USA allerede tilmeldt sig en venteliste til at blive faktatjekkere på tværs af de tre platforme.
For at deltage skal man være mindst 18 år, have haft sin konto i mere end seks måneder og have en god historik på platformene.
I testperioden vil fællesskabsnoterne ikke straks blive vist på opslag. Meta vil i stedet gradvist give flere adgang fra ventelisten og løbende teste systemet, inden det rulles bredere ud.
Ingen straf for misinformation
Meta understreger, at faktatjeknoterne kun vil blive offentliggjort, hvis bidragsydere med forskellige synspunkter er enige om, at de er nyttige.
"Det her handler ikke om flertalsafgørelser," lyder det fra Meta.
Modsat tidligere faktatjek fra professionelle faktatjekmedier - herunder TjekDet - hvor Meta nedprioriterer faktatjekket indhold i brugernes feeds, vil indhold markeret med en Community Note ikke blive ramt af begrænsninger i rækkevidden.
Noterne bliver maksimalt 500 tegn lange, skal indeholde links som dokumentation og vil i første omgang understøtte seks sprog, der ofte bruges i USA: engelsk, spansk, kinesisk, vietnamesisk, fransk og portugisisk.
"Vores mål er på sigt at udbrede denne tilgang til brugere i hele verden, men vi gør det ikke med det samme," oplyser Meta.
Indtil Community Notes bliver lanceret i andre lande, vil det eksisterende faktatjekprogram fortsætte der. Det blandt andet i EU-landene, hvor Meta endnu ikke har opsagt samarbejdet med de professionelle faktatjekmedier - herunder TjekDet.
Meta siger, at de ikke vil "genopfinde hjulet", men i stedet vil bruge X's algoritme som grundlag for deres system.
FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, advarede sidste måned om, at tilbagerulningen af faktatjek og moderationsmekanismer vil "åbne sluserne" for mere had og vold online.
Du kan her læse mere om, hvordan TjekDet faktatjekker på blandt andet Facebook og Instagram.
Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.
© 2025 AFP