Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Også den russiske ambassade i Danmark kalder redningsaktion efter bombet ukrainsk børnehospital for "fake"

Indsigt 11. mar 2022  -  5 min læsetid
Tjekdet
Onsdag den 9. marts bombede russiske kampfly det ukrainske børnehospital og fødeklinik i den ukrainske havneby Mariupol. Men der var ingen gravide og nyfødte i bygningen, hævder blandt andet den russiske ambassade i Danmark. Situationen på billedet er iscenesat med ukrainske skuespillere, konkluderer ambassaden i et opslag på Twitter. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/Ritzau Scanpix
  • Russiske ambassader verden over hævder på sociale medier, at historien om, at Rusland skulle have bombet et børnehospital i den ukrainske by Mariupol, er falsk

  • Både Twitter og Facebook har fjernet opslag fra den russiske ambassade i Storbritannien. Oplagene strider mod de to sociale mediers fællesskabsregler, lyder forklaringen

     

  • Men i skrivende stund kan man stadig finde et opslag på twitterprofilen for den russiske ambassade i Danmark, hvor det blandt andet også hævdes, at redningsaktionen efter bombardementet er iscenesat af ukrainerne, og at patienterne på billederne fra stedet er skuespillere

  • Den russiske ambassade i Danmark henviser specifikt til en ukrainsk blogger, der angiveligt skulle spille to forskellige gravide kvinder, som man ser i videooptagelser og billeder fra det sønderbombede børnehospital

ARTIKLEN ER OPDATERET | 17-03-2022 | KL. 10:02

Videoen, der omtales i denne artikel, er tilsyneladende fjernet fra den russiske ambassades twitterprofil den 17. marts 2022 klokken 10:00

Flere både danske og udenlandske medier har i de seneste dage berettet om luftangrebet på et ukrainsk børnehospital i havnebyen Mariupol.

Bombardementet fandt sted onsdag den 9. marts, og kort efter begyndte chokerende billeder fra stedet at dukke op på sociale medier og i medier verden over.

På billederne ses børn og gravide kvinder blive evakueret fra det sønderbombede hospital. Særligt en video af en blødende og gravid kvinde på en båre har vakt opsigt.

Ifølge de ukrainske myndigheder er scenariet et resultat af et russisk bombeangreb mod den ukrainske by, men den påstand går flere russiske myndigheder nu i rette med.

Det gælder ikke mindst de russiske ambassader i forskellige lande verden over, herunder også i Danmark, hvor den russiske ambassade på Østerbro i København spreder budskabet, at angrebet og redningsaktionen, man ser på billederne, var iscenesat af ukrainerne - angiveligt for at få omverdenens medlidenhed.

På twitterprofilen for den russiske ambassade i Danmark er en video, hvor billederne af de gravide kvinder erklæres for ukrainsk propaganda, og hvor de gravide, sårede kvinder på billederne anklages for i virkeligheden at være betalte skuespillere.

Ambassaden har tidligere delt lignende påstande på Twitter. De er senere blevet fjernet.

Videoen, som den russiske ambassade i Danmark har delt på sin twitterprofil, var tilgængelig da denne artikel blev udgivet. Den blev slettet den 17. marts 2022 klokken 10:00.


To kvinder påstås at være en og samme

Af videoen fra den russiske ambassade i Danmark fremgår det, at en kvindelig blogger ved navn Marianna angiveligt skulle spille hele to forskellige roller i videoerne og billederne fra hospitalet - både den tidligere nævnte gravide kvinde på båren og en anden såret kvinde, der på billederne står med et tæppe viklet omkring sig foran det ødelagte hospital.

“Hun var endda nødt til skifte tøj og ændre på sin makeup,” oplyser ambassaden i videoen. Det hævdes at være årsagen til, at kvinden - i ly af kaosset på stedet - har kunnet skifte tøj og samtidig påføre sig en ny makeup, så skaderne i ansigterne på de to kvinder ikke var helt ens. På den måde mener ambassaden i København altså, at hun har kunnet agere både kvinden på båren og den stående kvinde med tæppet.

I videoen vises også et skærmbillede af Mariannas instagramprofil, ligesom ambassaden hævder, at hun er model fra Mariupol. Dette mener den russiske ambassade i Danmark er endnu et tegn på, at hun er blevet hyret til at spille såret som led i ukrainsk propagandavirksomhed. 

På hendes profilside kan man ganske rigtigt se, at Marianna til forveksling ligner en af de to kvinder, der figurerer på billederne fra bombardementet - nemlig kvinden med tæppet, der er fotograferet foran hospitalet. Og kvinden med tæppet er rigtig nok Marianna.



I hendes profilbeskrivelse på Instagram kan man læse, at hun driver en skønhedsblog. Men man kan også se, at Marianna må formodes at have haft en ganske god grund til at opholde sig på hospitalet i onsdags, hvor hospitalet blev bombet. Ikke fordi hun er skuespiller, men fordi man af flere billeder på Instagram kan se, at hun rent faktisk var højgravid.

Som reaktion på de russiske ambassaders påstande om, at bombardementet af hospitalet skulle være iscenesat af ukrainerne, har mange brugere på sociale medier lavet opslag, hvor de sammenholder billedet af kvinden, der til forveksling ligner Marianna, med billedet af kvinden på båren. Og det får flere brugere til at betvivle, at de to kvinder er en og samme person, som de russiske ambassade i både Danmark og andre lande påstår.

“Det er to forskellige kvinder,” skriver en bruger.     

“Hun ligner overhovedet ikke bloggeren. Det er to forskellige personer,” skriver en anden 

Tjekdet
Det er disse to kvinder, den russiske ambassade i Danmark hævder, er en og samme kvinde, men som i ly af kaosset på stedet har skiftet tøj og lagt anden make-up, så hun havde to roller i, hvad fra russisk side hævdes at være en ukrainske iscenesat redningsaktion efter russisk bombeangreb på børnehospitalet  og fødeklinikken i byen Mariupol. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/Ritzau Scanpix


Og det er da også tvivlsomt, om de to billeder viser den samme kvinde. Eksempelvis synes de ikke at have samme hårfarve og ansigtstræk. Det har dog endnu ikke været muligt at identificere kvinden på båren.

I en video fra det amerikanske nyhedsbureau AP, kan man se en gruppe mænd bære kvinden på båren ud af hospitalet. Her ser man hende lidt tydeligere. Hun ligner stadig ikke Marianna.

Siden nyheden om bombardementet rullede i medierne, er der i øvrigt kommet meldinger om, at Marianna efterfølgende har født en datter.

Inkonsistente russiske forklaringer

Ruslands forklaringer på bombeangrebet har mildt sagt været ude af trit. I første omgang sagde den russiske talsmand Dmitry Peskov, at “russiske tropper ikke skyder mod civile mål”.

En talsperson for det russiske forsvarsministerium gik længere og afviste blankt angrebet. Han kaldte det i stedet en iscenesættelse, som “kan snyde den vestlige befolkning, men ikke en ekspert”

I går stod den russiske udenrigsminister, Sergey Lavrov, så frem i medierne med en tredje forklaring og delvis erkendelse - nemlig, at det ganske rigtigt var Rusland, der bombede hospitalet, men kun fordi det husede soldater fra den højreradikale Azov-bataljon. I forlængelse af dette forsikrede Sergey Lavrov, at alle fødende kvinder og sygeplejersker var blevet evakueret forinden. Hvordan det foregik, og hvem der evakuerede, er uklart.

Tjekdet
Onsdag bombede russiske kampfly det ukrainske børnehospital og fødeklinik i den ukrainske havneby Mariupol. Men der var ingen gravide og nyfødte i bygningen, hævder blandt andet den russiske ambassade i Danmark. Situationen på billedet er iscenesat med ukrainske skuespillere, konkluderer ambassaden i et opslag på Twitter. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/Ritzau Scanpix


Og på Twitter hævder den russiske ambassade i Danmark i øvrigt også, at børnehospitalet ikke har været i drift siden begyndelsen af Ruslands “særlige operation” i Ukraine i februar, og at det i stedet skulle være blevet rømmet og overtaget af den ukrainske - angiveligt nazistiske - milits.

Det betvivles til gengæld af en journalist fra den britiske tv- og radiostation BBC, der i opslag på twitter henviser til et facebookopslag, hvor selv samme hospital den 2. marts efterlyser brændstof og brændstofstanke til at holde hospitalet kørende. Hvor sandheden ligger mellem de to udsagn, er det i skrivende stund ikke lykkedes TjekDet at afklare.

Men påstanden om, at hospitalet rent faktisk kun husede Azov-militsen, bakker den russiske ambassade i Israel op ved at dele et billede af en bygning, der altså angiveligt skulle være børnehospitalet i Mariupol, hvor man ser et militærkøretøj foran bygningen. Bilen er ambassadens bevis for, at hospitalet var fyldt med militærfolk og ikke gravide kvinder og nyfødte børn.

Tjekdet
Foto: Twitteropslag fra den russiske ambassade i Israel


Men bygningen, der er afbildet i tweetet fra den russiske ambassade i Israel, er ikke den samme, man ser på billederne og videoerne fra redningsaktionen.

I stedet er der tale om en bygning, der ganske rigtigt er i Mariupol, men som ligger omtrent 10 kilometer væk fra hospitalet.

Tjekdet
Foto: Google Earth


Mindst tre personer meldes dræbt og 17 såret ved angrebet på hospitalet.

Verdenssundhedsorganisationen WHO oplyste i går, at russiske styrker i perioden 24. februar, hvor invasionen blev indledt, til den 9. marts har ramt mindst 26 sundhedscentre i Ukraine. De 26 centre inkluderer børnehospitalet i Mariupol. 

"I alt er 12 personer blevet dræbt og 34 såret," skriver WHO i et opslag på Twitter om de menneskelige konsekvenser ved angrebene på de 26 centre. 

"Flere hændelser er ved at blive undersøgt. WHO fordømmer kraftigt disse angreb," skriver WHO videre.

Opdateret 17. mar 2022