Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Organisation: Styret i Qatar forhaler DBU-støttet center for migrantarbejdere

Indsigt 15. dec 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
Pengene fra salget velgørenhedstrøjerne med skriften "football supports change" skal gå til et center for migrantarbejdere i Qatar. Men centeret møder modstand fra myndighederne i Qatar, siger BAT-kartellet. Foto: Cal Sport Media/SIPA/Ritzau Scanpix
  • DBU donerede i foråret 28.189 kroner til et center for migrantarbejdere i Qatar. Pengene stammer fra salget af herrelandsholdets velgørenhedstrøjer med skriften “football supports change”.

  • Men trøjerne har endnu til gode at gøre gavn i det kritiserede VM-værtsland. Myndighederne i Qatar har nemlig stadig ikke givet tilladelse til at oprette centeret. De modsætter sig og trækker i langdrag, siger organisation BAT-kartellet, der samarbejder med DBU.

  • BAT-kartellet tror stadig på, at styret vil tillade et center. Men er centret ikke oprettet inden for de næste par måneder, kan organisation finde på at sadle om.

28.189 af DBU’s kroner, der skal forbedre forholdene for migrantarbejdere i Qatar, står på syvende måned på en schweizisk bankkonto og venter. 

Pengene stammer fra salget af de trøjer, som det danske herrelandshold i fodbold bar inden VM-kvalifikationskampen mod Moldova 28. marts i år. På maven af trøjerne var der skrevet “football supports change” - på dansk “fodbold støtter forandring”.

DBU og landsholdets markering fandt sted efter en tid med tiltagende kritik af Qatars værtskab for verdensmesterskaberne i fodbold næste år, ligesom det er blevet debatteret ivrigt, om DBU helt skal boykotte slutrunden.

I medier og fra menneskerettighedsorganisationer er det nemlig ad flere omgange kommet frem, at migrantarbejdere i tusindtal er døde i de senere år i forbindelse med byggeri af stadioner og infrastruktur til brug under slutrunden. Derudover oplever migrantarbejdere i Qatar at blive indlogeret under kummerlige kår, at få inddraget pas og ikke at få udbetalt løn.

Idéen er så, at pengene fra trøjesalget skal gå til oprettelsen af et center i Qatar, som skal forbedre forholdene for migrantarbejderne.

Men pengene fra trøjesalget har nu godt et halvt år senere - og med under et år til VM-start - endnu ikke skabt nogen forandring for migrantarbejdere i Qatar. 

Ifølge Bygge- Anlægs- og Trækartellet (BAT-kartellet), som DBU samarbejder med om at få pengene til at gøre gavn, møder projektet nemlig modstand fra de qatarske myndigheder.

Qatar forhaler center

Ifølge BAT-kartellet, blev myndighederne i Qatar allerede i begyndelsen af 2020 præsenteret for ønsket om et center for migrantarbejdere. Bag projektet står Building and Wood Workers' International (BWI), der er en international sammenslutning af fagforbund med base i Schweiz.

BAT-kartellet samarbejder med BWI om at forbedre forholdene for migrantarbejdere i Qatar. Da DBU tidligere i år rakte ud til BAT-kartellet med de 28.189 kroner i hånden, matchede BAT beløbet og sendte pengene til BWI, så de kan gå til at oprette et center for migrantarbejdere i Qatar.

Centret skal være uafhængigt af myndighederne, og det skal være et fysisk sted, hvor de uorganiserede migrantarbejdere kan modtage undervisning i rettigheder og få juridisk hjælp og rådgivning.

Det kan være hjælp til at få sit inddragede pas igen, til at anmelde arbejdsskader eller til at få udbetalt løn af arbejdsgiveren i Qatar.

Men pengene står stadig på BWI’s konto. For myndighederne i Qatar har endnu ikke givet tilladelse til at oprette et center, siger BAT-kartellet til TjekDet.

"Det er vanskeligt. Vi møder ikke imødekommenhed fra de qatarske myndigheder. De trækker det ud, og det er unødigt bureaukratisk og kompliceret. Vi har at gøre med et styre, som allerhelst ville, at vi bare forsvandt og ikke interesserede os for migrantarbejderne,” siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder hos BAT-kartellet.

Tjekdet
Bygningsarbejdere i færd med at opføre Lusail Stadium nord for Doha i december 2019. De fremskridt, der trods alt er sket for migrantarbejdere i Qatar, er stagneret, siger Amnesty. Foto: Giuseppe Cacace/AFP/Ritzau Scanpix

Knapt med tid

Tidligere i år anbefalede BWI både FIFA og VM-arrangørerne at støtte et center for migrantarbejdere i Qatar. Og centeret er et særdeles ydmygt ønske, mener Gunde Odgaard. Et egentligt fagforbund i Qatar tør han end ikke drømme om. 

"Det her er den mindste erstatning for at have en rigtig fagforening. Normalt, når vi går ind i et land, understøtter vi en fagbevægelse, der er der i forvejen. Men i Qatar er der ingen organisation. Vi får ingen organisation. I mange andre lande kunne vi bare lave et migrantarbejdercenter uden at møde problemer med at få tilladelse. Men sådan er det ikke i Qatar,” siger Gunde Odgaard.

Han understreger, at BWI i øjeblikket ligger i forhandlinger med myndighederne i Qatar om centeret, og at han stadig tror på, at det er muligt at få det oprettet. Men tiden er ved at være knap for BAT-kartellet. Det er nemlig vigtigt, at centeret er åbnet, i god tid inden slutrunden begynder i november næste år. For det vil gøre det mere sandsynligt, at centret også får lov at eksistere, når VM-finalen er fløjtet af, mener Gunde Odgaard.

"Hvis ikke centret kan etableres i løbet af første kvartal i det nye år, bliver vi nok nødt til at revidere vores position. Vi bliver måske mere kritiske og finder på andre ting, vi så vil have i stedet for,” siger han.

Fuld tillid til projekt

DBU’s administrerende direktør, Jacob Jensen, har netop været på besøg i Qatar. Formålet med turen har blandt andet været at danne indtryk af migrantarbejdernes situation. Hvis der ingen fremskridt er at se, er formålet med besøget også at presse yderligere på for forbedringer for migrantarbejdere, siger Jacob Jensen ifølge TV 2

TjekDet har spurgt DBU, om de også har fremsat ønsker om et migrantarbejdercenter gennem deres kritiske dialog med Qatar. Og hvis ikke, om DBU så vil begynde at presse på for at få centeret, de har doneret penge til, etableret.

“DBU har fuld tillid til, at pengene fra trøjesalget fortsat vil gå til at forbedre migrantarbejderes rettigheder,” svarer pressechef Jakob Høyer til TjekDet.

Hverken BWI, det qatarske arbejdsministerium eller VM-arrangørerne i Qatar, den såkaldte Supreme Committee, har reageret på TjekDets henvendelse.

Opdateret 16. dec 2021