Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Techgiganter går sammen mod misinformation om covid-vacciner

Indsigt 25. nov 2020  -  3 min læsetid
Tjekdet
Billede af en af covid-vaccinerne under udvikling. Her er der Oxford University og Vaccitechs bud med det tekniske navn AZD1222. Foto: John Cairns/AFP/Ritzau Scanpix
  • Den hurtige udvikling af vacciner mod den nye coronavirus har skabt bølger af misinformation på de sociale medier

  • Medicinalvirksomheder og lande verden over melder sig klar til snart at indlede vaccinationsprogrammer

  • De sociale medier er tidligere blevet anklaget for at tillade spredning af frygt og misinformation om vacciner

  • Nu vil YouTube, Facebook og Twitter samarbejde med en række andre organisationer om at dæmme op for de falske oplysninger

Skrevet af: Thomas Hedin

Tre af verdens største sociale medier indgår samarbejde med forskere, myndigheder og faktatjekmedier verden over i forsøget på at finde nye måder til at håndtere udbredt misinformation om covid-19-vacciner.

I takt med at medicinalvirksomheder i flere lande har meddelt, at de er tæt på at godkende vacciner mod den nye coronavirus, oplever Facebook, Twitter og YouTube en stadig større debat på deres platforme, der er præget af forkerte oplysninger om vacciner. Mange tror for eksempel ikke på, at en sådan vaccine vil virke mod virussen, skriver den britiske tv- og radiostation BBC.

Det er det uafhængige britiske faktatjekmedie Full Fact, der skal koordinere indsatsen.

Udover de sociale medier og Full Fact deltager det britiske kulturministerium i samarbejdet. Også Reuters Institut for Journalistikstudier, det canadiske råd for privatliv PACC og andre faktatjekorganisationer er med i projektet.

Initiativ halter efter de falske nyheder

Med økonomisk bidrag fra Facebook ventes projektet i januar at definere nye standarder for at hindre misinformation og mål for den bedste måde til at imødegå sådan information, skriver BBC.

Allerede i begyndelsen af næste år ventes de første lande at begynde vaccination. Men inden da har mange allerede læst en stormflod af historier om vacciner. Det kan være alt fra påstande om alvorlige bivirkninger, at den nye coronavirus er opfundet af medicinalindustrien til den tidligere Microsoft-stifter Bill Gates, der igen og igen hævdes at være involveret i vaccinefremstillingen for at plante mikrochips i mennesker, så deres færden kan kontrolleres.

Full Fact er ligesom TjekDet med i Facebooks tredjeparts-faktatjekprogram. Full Fact oplyser til BBC, at mediet i år har udgivet 160 faktatjek om den nye coronavirus og vacciner. Deres artikler er blevet tilføjet tusindvis af facebookopslag, der indeholder misinformation. Men effekten af den indsats er tilsyneladende ikke stor nok.

Ifølge det britiske center for bekæmpelse af digital hadtale (CCDH) bliver 95 procent af sådanne opslag ikke slettet, og de opnår stor udbredelse på de sociale medier.

Vaccine-misinformation kan forlænge pandemien

Et af samarbejdsprojektets store udfordringer bliver også at få techgiganterne, der hver især har forskellige politikker for bekæmpelse af misinformation, til at blive enige om et fælles regelsæt. I mellemtiden er politikerne begyndt at blive mere og mere utålmodige i forhold til de sociale mediers indsats over for falsk information.

Full Fact fremhæver, at samarbejdes hovedsigte er at sikre, at folk får tilstrækkelig med troværdig information om vaccinerne, så det er muligt at skabe sig et kvalificeret og nuanceret grundlag til at træffe beslutninger.

“Forkert information koster liv, og vi har alle et ansvar for at bekæmpe det. Coronapandemien og bølgerne af falske påstande i den forbindelse viser behovet for en kollektiv tilgang til dette problem,” siger Will Moy, der er direktør for Full Fact, til BBC.

Han frygter for alvorlige konsekvenser, hvis ikke techgiganterne griber ind.

“Forkert information kan underminere tiltroen til medicin på et tidspunkt, hvor det er allermest vigtigt, og det kan trække pandemien i langdrag,” siger Will Moy.

Facebook siger til BBC, at virksomheden byder en “diskussion og udvikling af nye strategier velkommen”. Og det er måske også nødvendigt.

Sidste år erkendte det sociale medie, at man har et ansvar for at dæmme op for misinformation og løgne om vaccinationer mod mæslinger. Antallet af mæslingesmittede i verden steg i 2018 med 50 procent.

Dengang besluttede Facebook sig for ikke at tillade brugerne at promovere opslag med forkert antivaccine-information. Virksomheden ville dog ikke slette sådanne opslag, men alene sikre, at opslagene ikke opnår stor udbredelse blandt brugerne.

Opdateret 25. nov 2020