Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Tre nye kendisser står for skud i velkendt Facebook-svindel

Fup og spam 11. nov 2024  -  4 min læsetid
Tjekdet
Tv-personlighed Janni Ree er blandt de seneste ofre for kendis-svindel på Facebook, hvor kendte menneskers ansigter bruges som trækplastre for svindelnumre, der skal franarre facebookbrugere penge. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
  • Janni Ree, Lars Hjortshøj og Jimmy Bøjgaard er de nyeste i rækken af kendisser, der kan føjes til den lange liste af ofre for Facebook-svindel

  • Især Janni Ree er et populært mål for svindlerne med flere hundrede annoncer i hendes navn de seneste måneder

  • Metas annoncebibliotek viser dog tegn på, at svindlen i mange kendissers tilfælde er aftagende, men for en enkelt kendt dansker kører det fortsat på fuld tryk 

Den lange liste af kendte danskere, der mod deres vilje lægger navn og ansigt til investeringssvindel for millioner på Facebook, udvides hele tiden.

TjekDet kunne tidligere i år sætte navn på 49 kendte danskere, der ufrivilligt har prydet svindelannoncer på Facebook, men hvor især Anders Lund Madsen, Sofie Linde og Divya Das dengang blev misbrugt, så har komiker Lars Hjortshøj, tv-vært og sportskommentator Jimmy Bøjgaard og reality-stjerne Janni Ree på det seneste stået for skud.

I hundredvis af annoncer på Facebook lover de tre kendisser tilsyneladende guld og grønne skove, hvis blot man investerer på en navngiven investeringsplatform. Det viser TjekDets gennemgang af Metas annoncebibliotek, Ad Library, der samler alle annoncer, som kører på Metas platforme.

Annoncebiblioteket viser dog også, at Meta tilsyneladende har større succes end tidligere med at fjerne de mange svindelannoncer på deres platforme, selvom de på ingen måde er kommet svindlen til livs.

Tjekdet
Reality-stjerne Janni Ree og den mangeårige tv-vært og sportskommentator Jimmy Bøjgaard kan nu føjes til listen over kendte danskere, der ufrivilligt lægger navn og ansigt til svindelannoncer på Facebook. Foto: Skærmbillede fra Facebook

Janni Ree hitter

Kendissvindlen, som den ofte er blevet kaldt, fungerer ved, at svindlerne indrykker betalte annoncer på Facebook, der giver indtryk af, at en given kendis fortæller om en stor afsløring, som har vidtrækkende konsekvenser for ham eller hende. 

Klikker man på annoncen, ledes man over på en falsk artikel - ofte designet til at ligne en ægte B.T.-artikel - hvor kendissen i et opdigtet interview på live-tv fortæller om sin egen ekstremt succesfulde online investering.

Flere steder i artiklen har læseren mulighed for at klikke videre til en investeringsside og selv påbegynde sit investeringseventyr. Man skal blot udfylde sine kontaktinformationer, og så vil man blive ringet op af en rådgiver fra det opdigtede investeringsfirma - noget som en af TjekDets journalister har oplevet fra nærmeste hold

Svindlerne benytter helt samme fremgangsmåde med Lars Hjortshøj, Jimmy Bøjgaard og Janni Ree som i tidligere tilfælde. Navnet på investeringsfirmaet- og platformen varierer, og tv-værten, som kendisserne tilsyneladende er blevet interviewet af i bedste sendetid, er heller ikke den samme, men i alle tre tilfælde leder svindelannoncen videre til en falsk B.T.-artikel bygget på den velkendte formel.

Tjekdet
De falske artikler designet til at ligne den ægte vare fra B.T. kører næsten altid efter samme formel. En kendt - i dette tilfælde komiker Lars Hjortshøj - har angiveligt afsløret live i DR-programmet Aftenshowet, hvordan han er blevet styrtende rig ved at investere i bitcoin. Foto: Skærmbillede

Især Janni Ree er populær hos svindlerne lige nu. 

Ifølge Ad Library er der flere hundrede svindelannoncer i hendes navn, og langt størstedelen er blevet indrykket på Facebook i løbet af september og oktober. I starten af november var der fortsat en håndfuld aktive annoncer.

Janni Ree er bekendt med svindlen i hendes navn, fortæller hun TjekDet. Det er hun, fordi hun “bliver bombarderet” med henvendelser fra folk, der enten gør hende opmærksom på svindlen eller skriver, at de har investeret.

“Jeg synes, det er forfærdeligt, når folk putter penge i noget, fordi de tror, at jeg står bag. Det er jo helt skidt,” siger hun.

Null

Henvendelserne begyndte ifølge Janni Ree for alvor efter den 20. august, hvor hende og eksmanden Karsten Rees skilsmisse blev offentliggjort. Og det er i hendes optik ikke tilfældigt.

“Jeg tror, at de vælger nogen, som, de kan se, er meget i medierne. Jeg har været på mange forsider på det seneste, og det ser de og tænker: "Der kan være nogle kliks i hende. Hun sælger varen.”

Janni Ree svarer på de henvendelser, hun får, at hun naturligvis intet har med det påståede investeringseventyr at gøre, men hun har ikke forsøgt at kontakte Meta. Hun tror simpelthen ikke, det nytter noget.

“Jeg har hørt, at flere kendte har prøvet det, og jeg har hørt, at de (Meta, red.) ikke gør noget ved det,” siger hun. 

Markant dyk

Med hjælp fra cybersikkerhedseksperter afslørede TjekDet i juni, hvordan svindlerne med relativt simple midler lykkedes med at omgå Metas kontrolsystemer, så de stort set uhindret kunne indrykke annonce efter annonce på tech-gigantens platforme.

I den forbindelse spurgte vi Metas politiske chef for Norden, Martin Ruby, om de hos Meta var klar over den metode, svindlerne benyttede sig af, men vi fik intet svar. 

Ved en debat hos Cyberalliancen på Folkemødet på Bornholm den 13. juni blev Martin Ruby dog spurgt, hvorfor Meta ikke stopper svindlen, og her gav han et svar meget lig den forklaring, vi havde forelagt ham på mail nogle uger forinden.

Martin Ruby svarede dengang ikke TjekDet på, om hans forklaring på Folkemødet baserede sig på de fund, vi havde forelagt for ham nogle uger forinden, men siden er Meta - tilsyneladende - i højere grad end før lykkedes med at fjerne svindelannoncerne på deres platforme.

En gennemgang af Ad Library viser, at antallet af annoncer med en af de mest (mis)brugte kendte, Anders Lund Madsen, er dalet gevaldigt. Hvor svindlerne i løbet af knap fem måneder - fra start november 2023 til start april 2024 - indrykkede over 9.000 annoncer i hans navn, er der siden 13. juni og frem til i dag “blot” indrykket 1.200 annoncer. 

Flere af dem er endda annoncer, der intet har med svindel at gøre, eller annoncer, der er fjernet. I skrivende stund er der ingen aktive svindelannoncer i Anders Lund Madsens navn. Til sammenligning var der tilbage i april omtrent 100 aktive i hans navn.    

Samme tendens kan spores for Sofie Linde, Sara Bro og Anne Glad, der ligeledes var blandt de kendte, som stod mest for skud i løbet af efteråret 2023 og foråret 2024.

Divya Das står stadig for skud

For TV 2-journalist Divya Das er historien dog en anden.

Allerede i starten af april var der flere end 8.000 svindelannoncer i hendes navn, og siden da er tallet mere end fordoblet. Ifølge Ad Library er der nu i alt 18.000 svindelannoncer med Divya Das i en ufrivillig hovedrolle, og så sent som i sidste uge var omkring 20 af annoncerne aktive.

Artiklen fortsætter under billedet

Tjekdet
Selvom der er tegn på et generelt fald i svindelannoncer med kendte som blikfang, kører annoncer med lige præcis TV 2-journalist Divya Das fortsat på fuld tryk - og har gjort det i hele 2024. Sådan så de omtrent 20 annoncer, der så sent som i sidste uge var aktive, ud i Ad Library. TV 2 og DR gik i foråret sammen om at politianmelde Meta, fordi Divya Das og hendes mand, DR-journalist Kim Bildsøe Lassen, lægger ufrivilligt navn til svindlen, der foregår på Metas platforme. Foto: Skærmbillede

TjekDet har rakt ud til Martin Ruby for at få en kommentar, og i et mailsvar skriver han, at Meta ifølge ham er blevet bedre til at bekæmpe svindlen i Norden.

"Vi har fået opsat bedre systemer, hvorfor det også undrer mig, at det ikke skulle virke i forhold til Divya Das. Men det må vi jo vende internt," skriver han og henviser til en nyhed om bekæmpelse af kendissvindel på Metas egen hjemmeside fra den 21. oktober.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 8. jan 2025