Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Tusindvis af falske Tik Tok konti brugt til russisk propaganda

Indsigt 20. dec 2023  -  2 min læsetid
Tjekdet
Målet for de falske opslag har blandt andet været at miskreditere ukrainske politikere
  • En russisk propagandakampagne, som involverer tusindvis af TikTok konti har spredt falske oplysninger om krigen i Ukraine

     

     

  • Målet har været at ramme Ukraine og underminere den vestlige støtte, skriver BBC News

     

     

  • Mange af videoerne er direkte rettet mod den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky, den tidligere forsvarsminister Oleksiy Reznikov og andre ukrainske embedsmænd

Skrevet af: Belkisa Selmani

Flere tusinde videoer, der er blevet spredt på TikTok, er blevet brugt til at sprede falske påstande om ukrainske embedsmænd og deres pårørende.  

Det afsløres i en større undersøgelse, som TikTok og BBC har foretaget.

Blandt målene for de falske påstande er den tidligere forsvarsminister Oleksiy Reznikov og hans datter Anastasiya Shteinhauz. 

De falske TikTok konti har udgivet sig for at være brugere fra Tyskland, Frankrig, Polen, Israel og Ukraine. I virkeligheden tilhører alle et omfattende netværk baseret i Rusland. 

Målet med de falske påstande har været at underminere den vestlige støtte til den ukrainske krigsindsats, skriver BBC. 

Embedsmænd lever i luksus, mens krigen raser 

Flere af de falske opslag er rettet mod prominente personligheder i Ukraine, der fremstilles som pengegriske og uinteresserede i krigen. Flere højtstående ukrainere beskyldes blandt andet for at have købt luksusvillaer og luksusbiler i udlandet efter krigens udbrud i Ukraine i februar 2022. 

Blandt målene for de falske påstande er Anastasiya Shteinhauz, datter af den tidligere forsvarsminister Oleksiy Reznikov, som i en TikTok video med en AI-generet stemme beskyldes for at have købt ejendomme i udlandet, blandt andet i Spanien. 

Tjekdet
Den tidligere forsvarsminister Oleksiy Reznikov, der her ses til venstre for Volodymyr Zelensky, har været et af målene for den russiske propaganda. Reznikovs datter bliver i de falske opslag beskyldt for køb af dyre luksusvillaer uden for Ukraine. Foto: Sarakhan Vadym/Shutterstock

Anastasiya Shteinhauz opdagede det ved, at hendes mand sendte hende en video fra Tik Tok. Ikke længe efter opdagede hun lignende videoer, som påstod, at hun har købt en villa på den franske Riviera. 

BBC har sporet billederne af villaerne til ejendomswebsteder, hvor villaerne stod til salg. 

Ifølge datteren har de falske videoer spillet en rolle i hendes fars afskedigelse som forsvarsminister. Oleksiy Reznikov blev fyret som forsvarsminister i forbindelse med en anti-korruptionsindskampagne samt en række skandaler i ministeriet. 

Sådan sporede BBC de falske videoer

Det er BBC Verify, BBCs afdeling for faktatjek, der har sporet hundredvis af videoer gennem en kombination af hashtag-søgninger og TikToks egne anbefalinger. Kontiene bag videoerne har brugte stjålne profilbilleder af kendte personer som Scarlett Johansson, Emma Watson og Colin Farrell. 

Kontiene undgik at blive opdaget ved kun at poste én video hver. Til gengæld blev der oprettet tusindvis af konti med næsten identisk indhold, som blev udgivet samme dag. Ifølge TikTok er det en ny taktik, som bruges til at manipulere platformens evne til at opdage falske konti. 

Det var en række indirekte, men gennemgående tegn, der pegede på et russisk netværk, oplyser BBC i deres artikel. 

Sproglige fejl og vendinger, som er typiske for russisksprogede personer, pegede på en russisk oprindelse. Desuden var der i mange af videoerne links til hjemmesider, som Meta tidligere har afsløret som tilhørende et russisk-forbundet netværk, der udgav sig for at være legitime vestlige nyhedssider. 

Netværket fortsætter med at sprede falske videoer 

BBC oplyser, at TikTok stadig undersøger, hvem der står bag netværket. Selvom undersøgelsen, som BBC har bidraget til, har afsløret de falske videoer, lader det til, at bagmændene konstant tilpasser deres taktik for at undgå at blive opdaget.

Til BBC oplyser TikTok, at de har fjernet over 12.000 falske konti fra Rusland, men der dukker stadig nye op. 

Af de 12.000 falske konti med oprindelse i Rusland, som TikTok har fjernet, har BBC uafhængigt afsløret knap 800 falske konti.

 

Opdateret 21. dec 2023

Vil du vide mere?