Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Høring i Kongressen: Whistleblower anklager Facebook for at påvirke unge negativt og fremme hadefuldt indhold

Indsigt 6. okt 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
Tidligere facebookansat og whistleblower Frances Haugen vidnede tirsdag den 5. oktober i USA's Kongres. Frances Haugen argumenterede for, at Kongressen bør gribe ind og regulere Facebook. Foto: Drew Angerer/AFP/Ritzau Scanpix
  • En tidligere ansat hos Facebook, Frances Haugen, talte tirsdag i USA's Kongres, hvor hun opfordrede kongressens medlemmer til at gribe ind over for Facebook

  • Især diskussionen om, hvordan unge påvirkes negativt af Facebooks platforme, særligt Instagram, fyldte i Kongressen

  • Frances Haugen lækkede i september en række interne dokumenter fra Facebook, der skulle bevise, at virksomheden er klar over dens skadelige virkninger på samfundet, men ignorerer det af hensyn til profit

  • Facebook afviser anklagerne og kalder dem misvisende og usande

Den seneste måned er kritikken haglet ned over Facebook, efter en anonym whistleblower lækkede en række interne dokumenter fra Facebook til den amerikanske avis Wall Street Journal.

På baggrund af de lækkede dokumenter kunne avisen blandt andet berette, at Facebooks algoritme fremmer hadefuldt indhold, at Instagram, der ejes af Facebook, påvirker unge pigers selvværd negativt, og at Facebooks platforme bruges af menneskehandlere og til at opildne til vold mod etniske minoriteter.

Og ikke mindst, at Facebook udmærket er klar over problemerne, men vælger ikke at gøre noget ved dem af hensyn til virksomhedens profit.

Søndag den 3. september fortalte en tidligere ansat hos Facebook, Frances Haugen, i det amerikanske nyhedsprogram 60 Minutes, at det var hende, der havde lækket dokumenterne til Wall Street Journal.

Frances Haugen blev efterfølgende indkaldt til at vidne i USA's Kongres tirsdag eftermiddag amerikansk tid. Her opfordrede hun Kongressen til gribe ind over for Facebook.

Facebook kalder anklagerne for misvisende og usande.

Facebook bør reguleres

Tirsdag eftermiddag fastholdt Frances Haugen over for Kongressen sine anklager mod Facebook og kritiserede den manglende gennemsigtighed i Facebooks algoritmer.

“Så længe Facebook opererer i mørket, holdes virksomheden ikke ansvarlig over for nogen. Og den vil fortsætte med at tage valg, der går mod vores fælles bedste,” stod der i hendes  skrevne vidnesbyrd.

Haugen foreslår derfor, at USA’s føderale regering etablerer et agentur dedikeret til at regulere Facebook. Agenturets ansatte bør være it-kyndige, der forstår, hvordan Facebooks algoritme virker.

Forslaget om regulering af Facebook har tilsyneladende vakt genklang blandt amerikanske senatorer, både republikanske og demokratiske.

“Den tid, hvor du kunne invadere privatliv, fremme giftigt indhold og tage vores børn som bytte, er forbi. Kongressen vil tage affære. Du kan arbejde med os eller mod os, men vi vil ikke tillade, at dit firma skader vores børn og vores familier og vores demokrati længere,” sagde den demokratiske senator Ed Markey med henvisning til facebookgrundlæggeren Mark Zuckerberg

Algoritme prioriterer skadeligt indhold

Frances Haugen blev ansat hos Facebook i 2019. Hun skulle hjælpe med at bekæmpe misinformation på platformen. Men ifølge Frances Haugen valgte Facebook efter præsidentvalget i 2020 at droppe flere af platformens tiltag mod forebyggelse af misinformation. Hun mistede derfor tillid til virksomheden.

Dråben, der fik hendes bæger til at flyde over, var stormen på Kongressen den 6. januar 2020. Facebook blev nemlig ifølge France Haugen brugt til at planlægge stormløbet. Desuden blev der delt en række udokumenterede påstande om valgsvindel på platformen.

Frances Haugen begyndte derfor at indsamle interne dokumenter, der skulle bevise, at Facebook bevidst ignorerede problemerne med platformen af hensyn til virksomhedens profit.

Eksempelvis fremhæver hun, at Facebooks algoritme er designet til at vise brugere det indhold, de med størst sandsynlighed vil interagere med. Det gælder også, hvis indholdet er hadefuldt og polariserende.

Ifølge Frances Haugen vil en algoritme, der ikke prioriterer det hadefulde og polariserende indhold, betyde, at folk bruger mindre tid på Facebook og derfor vil klikke på færre reklamer, hvilket i sidste ende fører til, at Facebook tjener mindre.

Facebook afviser anklager

Facebook har ad flere omgange reageret på kritikken fra Frances Haugen og Wall Street Journal.

18. september afviste Facebooks vicepræsident Nick Clegg i en officiel udmelding anklagerne.

“I kernen af denne serie er en anklage, der ganske enkelt er falsk: at Facebook laver research og derefter systematisk og bevidst ignorerer de fund, der er ubelejlige for virksomheden”.

Efter Frances Haugens deltagelse i 60 Minutes, har flere ansatte hos Facebook forsøgt at miskreditere hendes udsagn med henvisning til den korte tid, hun var ansat hos Facebook, og de arbejdsområder, hun varetog.

Mens Frances Haugen talte i Kongressen, skrev Andy Stone, der er politisk kommunikationsdirektør hos Facebook, på Twitter:

“Frances Haugen hverken arbejdede med børns sikkerhed, Instagram eller researchede disse emner og har ikke nogen direkte viden om emnerne fra hendes arbejde hos Facebook.”

Efter høringen i Kongressen delte Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg, et længere opslag på Facebook, han havde skrevet til Facebooks ansatte. I opslaget kalder han anklagerne usande og misvisende.

“Vi bekymrer os dybt om spørgsmål om sikkerhed, velvære og mental sundhed. Det er svært at se en dækning, der misrepræsenterer vores arbejde og motiver. På det mest grundlæggende niveau tror jeg, at de fleste af os bare ikke genkender det falske billede af virksomheden, som er blevet malet,” skriver Mark Zuckerberg.

Facebookgrundlæggeren skriver desuden i opslaget, at anklagerne ikke hænger sammen, og at det ganske enkelt ikke er sandt, at Facebook prioriterer profit over sikkerhed og velvære.

Opdateret 6. okt 2021