Kend dine konspirationsteorier

This describes the image
Det altseende øje er i mange år blevet kædet sammen med den hemmelige orden Illuminati, der opstod i slutningen af 1700-tallet som et modsvar til kirkens kontrol. Den dag i dag lever konspirationsteorier om Illuminati stadig i bedste velgående. Foto: knollzw / Pixabay

Fællesnævneren er en magtfuld elite, der går bag om ryggen på os alle 

Kært barn har mange navne, og derfor er der ikke en entydig definition på, hvad der kendetegner en konspirationsteori. Men ifølge filosofferne Vincent F. Hendricks og Mads Vestergaard er et fællestræk hos konspirationsteoretikere en ekstremt skeptisk tilgang til magteliten, herunder myndigheder, politikere og beslutningstagere i det hele taget.

Den meget kritiske tilgang kan i visse tilfælde kamme over i et paranoidt verdensbillede, hvor nærmest alt kan tolkes som bevis for en sammensværgelse. Ofte består denne sammensværgelse af en organisation eller gruppe af magtfulde individer, der opererer i det skjulte med henblik på at opnå et bestemt - ofte ondsindet - mål.

Noget af det samme fremhæver forskerne Stephan Lewandowsky og John Cook i deres arbejde med konspirationsteorier. De understreger - ligesom Hendricks og Vestergaard i øvrigt - at der skam findes virkelige konspirationer som eksempelvis tobaksindustriens forsøg på at dække over produkternes skadelige helbredseffekter eller de amerikanske myndigheders hemmelige overvågning af internetbrugere.

Men for konspirationsteoretikere er den sunde skepsis over for magthaverne erstattet af en overfortolkning af angivelige beviser og en “hyperskeptisk” tilgang til information, der ikke passer ind i den givne konspirationsteori. Det fører til en forestillet trussel, som konspirationsteoretikerne bekræftes i igen og igen.

Vi gennemgår her fire konspirationsteorier, hvoraf nogle er opstået eller har fået nyt liv under coronakrisen, mens andre i udgangspunktet intet har med pandemien at gøre. Er du særligt interesseret i coronarelaterede konspirationsteorier, kan du med fordel tage et kig på EMU’s undervisningsforløb om netop det. 

Men her starter vi altså med en af de ældste og nok også mest kendte konspirationsteorier, nemlig den om den hemmelige orden Illuminati.

Illuminati

Illuminati har gennem årene været omtalt i både bøger, film, musik og videospil og bliver i dag hyppigt fremhævet forskellige steder på internettet. Ifølge teorien styrer en magtfuld verdenselite den globale politik og har som målsætning at opnå verdensherredømme gennem en global, satanisk regering.

For nyligt er danske politikere som statsminister Mette Frederiksen og sundhedsminister Magnus Heunicke blevet anklaget for at være en del af sammensværgelsen, men også den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den tidligere amerikanske præsident Donald Trump skulle være en del af den hemmelige orden.

Beviset? En hemmelig håndgestus, som politikere tilsyneladende er blevet afsløret i at bruge ved adskillige lejligheder.

Gennem tiden er også en lang række andre symboler blevet sat i forbindelse med ordenen, herunder pentagrammer, geder, ugler og tallet 666. Men mest kendt er nok det trekantede symbol med det såkaldte altseende øje, der næsten uden undtagelse optræder, når Illuminati omtales.

Som det ofte er tilfældet med konspirationsteorier, har teorien om Illuminati faktisk en lille smule virkelighed i sig. Illuminati-ordenen har nemlig eksisteret. Den blev stiftet i 1776 i det daværende kongerige Bayern, i dag en delstat i det sydøstlige Tyskland, af juraprofessor Adam Weishaupt.

Han var inspireret af datidens oplysningsfilosoffer og stiftede derfor den hemmelige orden som et modsvar til monarkiet og kirkens omfattende magt. I 1785 blev Illuminati forbudt i Bayern, og Adam Weishaupt måtte flygte ud af kongeriget. 

Styret i Bayern betragtede herefter ordenen som et overstået kapitel, men konspirationsteorierne om Illuminati har levet videre i bedste velgående siden da.

QAnon

Konspirationsteorien QAnon er en broget størrelse. Tilhængerne er vidt forskellige, og deres interesser stikker derfor også i mange retninger, skriver Berlingske.

Navnet QAnon refererer til en bruger på det sociale medie 4chan, som kaldte sig Q og tilbage i 2017 mente at kende til de hemmeligheder, “den dybe stat” gemmer på. QAnon-tilhængerne betragter nemlig USA’s forhenværende præsident Donald Trump som deres store helt og frelser, mens den dybe stat er fjenden.

Ifølge tilhængere af teorien består den dybe stat af en satanisk elite i hovedsageligt det politiske system, der driver en pædofiliring. En af de ledende skikkelser er angiveligt den tidligere demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton.

Teorien om pædofiliringen kaldes også Pizzagate, fordi der op til det amerikanske præsidentvalg i 2016 florerede rygter på sociale medier om, at børn blev holdt fanget i en kælder under et pizzeria i Washington D.C. 

De rygter kulminerede, da en QAnon-tilhænger samme år angreb pizzariaet og affyrede flere skud i et forsøg på at redde de indespærrede børn. Han opgav dog sit forehavende, da han fandt ud af, at pizzariaet slet ikke havde en kælder.

En af konspirationsteoriens ledende skikkelser, Jake Angeli, også kendt som Q Shaman, gjorde sig i øvrigt ivrigt bemærket under angrebet på den amerikanske kongres i starten af 2021. Han var tilsyneladende en ledende skikkelse i de voldsomme optøjer, der kostede flere mennesker livet.

Agenda 21

Visse konspirationsteorier har fået ekstra vind i sejlene i løbet af coronapandemien. En af dem er teorien om Agenda 21.

Agenda 21 er en FN-aftale fra 1992, som fokuserer på verdensmål om blandt andet forbedring af biodiversitet, afskaffelse af fattigdom og ligestilling mellem kønnene. Danmark underskrev aftalen - som egentlig blot er en hensigtserklæring - sammen med 177 andre lande. 

Men ifølge tilhængere af konspirationsteorien om Agenda 21 dækker den næsten 30 år gamle FN-aftale i virkeligheden over en plan om at indføre et verdensomspændende, socialistisk diktatur. Tilhængerne af teorien hæfter sig især ved et citat fra Maurice Strong, en af hovedarkitekterne bag Agenda 21-aftalen: 

“Er det eneste håb for planeten ikke, at de industrialiserede lande kollapser. Og er det ikke vores ansvar, at det sker?”

Men Maurice Strong udtalte ikke ordene ved det FN-topmøde i Rio de Janeiro i 1992, hvor Agenda 21 blev vedtaget, som kritikere ellers påstår. Faktisk sagde han dem to år tidligere til en canadisk avis, da han blandt andet fortalte om sine overvejelser om at skrive en dystopisk roman. 

Romanen blev aldrig til noget, men handlingen skulle gå på, at verdens ledere er tvunget til at tage drastiske midler i brug for at sikre planetens overlevelse. 

Under coronaepidemien herhjemme har coronaskeptikere som influencer og tidligere S.O.A.P.-sangerinde Saszeline Dreyer pustet nyt liv i teorien om Agenda 21. Til en demonstration på Christiansborgs Slotsplads 26. september 2020 fortalte hun om FN-aftalens angivelige skyggeside, men hendes udlægning af aftalen stemmer ikke med, hvad der rent faktisk står i den.

Hun påstod blandt andet, at FN-aftalen betyder, at man skal forhåndsgodkendes for at få børn, at man kun må få ét barn per par, og at hele jordens befolkning vil få en fast lav indkomst. Men ingen af delene passer.

Artiklen fortsætter under videoen


The Great Reset        

En anden konspirationsteori, der har vundet indpas under coronakrisen, er teorien om The Great Reset - på dansk Den Store Nulstilling.

Den bygger på nogle af de samme elementer som teorien om Agenda 21. Ifølge tilhængere af konspirationsteorien om The Great Reset vil en lille, international elite nemlig indføre et verdensomspændende, kommunistisk diktatur. Eliten består ifølge konspirationsteoretikerne af blandt andre USA’s præsident, Joe Biden, og Microsoft-stifter Bill Gates, der angiveligt bruger coronapandemien som et skalkeskjul for deres egentlige plan om kommunistisk diktatur.

The Great Reset er faktisk et rigtigt forslag fremsat af en elite. I sommeren 2020 var statsledere og vigtige forretningsfolk samlet til et årligt møde i Davos i Schweiz, som organisationen World Economic Forum (WEF) står bag. 

Her skulle de kloge hoveder nok en gang forsøge at løse verdens økonomiske problemer, og i den forbindelse præsenterede WEF altså The Great Reset, som i bund og grund går ud på, at den globale økonomi skal gentænkes og omvæltes for at vende klimakrisen samt den sociale og økonomiske krise. Og WEF-grundlæggeren Klaus Schwab mener, at coronapandemien er en oplagt mulighed for at gennemføre den nulstilling.

Men det mener konspirationsteoretikere ikke. De mener tværtimod, at pandemien er midlet til at indføre førnævnte globale diktatur, fordi virussen har medført restriktioner og frygt verden over. Det medfører konkurser og kontrol over befolkningen, og dermed kan eliten som en tyv om natten udrulle sin nye verdensorden, lyder teorien.

Det vil ifølge konspirationsteoretikerne i sidste ende medføre, at kun store internationale virksomheder og en lille elite sidder på flæsket. Derfra er der frit lejde til eksempelvis at fjerne kontanter som betalingsmetode, indføre en lav borgerløn til alle og ophæve ejendomsretten.

Og det vil angiveligt ikke være muligt at modsætte sig denne nye verdensorden, for med hjælp fra Bill Gates er befolkningen blevet vaccineret med mikrochips, der muliggør overvågning og kontrol. 

Den eneste, der kunne stoppe galskaben, var ifølge tilhængere af konspirationsteorien USA’s forhenværende præsident, Donald Trump. Men da han nu er erstattet af Joe Biden, der tilsyneladende er med i sammensværgelsen, har det umiddelbart lange udsigter. 

Selvom konspirationsteorien om The Great Reset savner dokumentation, har WEF-forslagets faktiske indhold mødt kritik fra flere kanter. Det er blandt andet blevet klandret for at være varm luft, der blot skal stille WEF og dets medlemmer i et bedre lys, og for at være både socialistisk og kapitalistisk.

 

Indholdet på denne side er skrevet
af TjekDets redaktion. Teksten er 
senest opdateret den 9. april 2021