Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Toårig pige er ikke død efter at have fået Pfizers vaccine. Hendes journal er falsk

Artikel 3. maj 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
En kun toårig amerikansk pige er død, efter hun blev vaccineret med Pfizer-vaccinen, lyder det igen og igen i opslag på sociale medier, videoer og hjemmesider, der henviser til en offentlig tilgængelig database. Foto: Jon Cherry/AFP/Ritzau Scanpix / Skærmbillede fra Facebook
  • En pige på kun to år døde, blot seks dage efter hun blev vaccineret mod covid-19, skriver flere brugere på sociale medier

  • De henviser til en journal på en database, som den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, blandt andet administrerer

  • Men FDA har gennemgået journalen og vurderet, at den er falsk. Den er derfor blevet fjernet fra databasen

  • Man skal i det hele taget være opmærksom på, at informationen på databasen kan være mangelfuld, oplyser FDA. Hvem som helst kan nemlig gå ind og oprette en journal med påståede bivirkninger fra vacciner

  • FDA og den amerikanske sundhedsstyrelse, CDC, har gennemgået knap 4.000 indberetninger om bivirkninger ved coronavacciner og konkluderer i den forbindelse, at der ikke er bevis for, at vaccinerne har skyld i patienters død

En kun to år gammel pige er død efter at være blevet vaccineret med Pfizers coronavaccine.

Sådan lyder det i flere opslag på Facebook, der alle henviser til, hvad der ligner en slags dødsattest for den toårige pige. Også på forskellige internetsider kan man læse om pigens påståede død. 

I den kan man blandt andet læse, at hun blev vaccineret med Pfizers vaccine 25. februar i år, og at hun døde 3. marts blot seks dage senere. Og det vækker altså vrede blandt flere af facebookbrugerne, at den lille pige tilsyneladende er død på grund af en coronavaccine. 

Men den toårige piges journal er falsk. Det oplyser det amerikanske lægemiddelagentur, U.S. Food and Drug Administration (FDA), til TjekDet. De har derfor fjernet journalen fra den database, hvor facebookbrugerne har fundet og viderebragt den.       

Artiklen fortsætter under billedet


Flere deler på Facebook påstanden om, at en toårig amerikansk pige er død af vaccination med en af covid-19-vaccinerne.


Flere tegn på opspind

Databasen, hvor facebookbrugerne har fundet pigens journal, hedder Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS). Foruden FDA administreres databasen af den amerikanske sundhedsstyrelse, Center for Disease Control and Prevention (CDC).

TjekDet har derfor spurgt FDA og CDC, om de kan be- eller afkræfte, at den toårige pige er død, og at det skulle være fundet sted efter vaccination med Pfizers vaccine. CDC er ikke vendt tilbage på vores henvendelse, men FDA skriver i en mail:

"Ved en gennemgang af informationen i VAERS-journalen, som der henvises til ovenfor (pigens journal, red.), er journalen stemplet som falsk, og en proces er igangsat for at få den fjernet fra VAERS-databasen."

Journalen fremgår nu ikke længere af databasen, og der var da også flere tegn på, at den var fabrikeret.

Ifølge CDC må børn under 16 år nemlig slet ikke få Pfizers vaccine. Og selvom Pfizer faktisk har testet deres vaccine på børn helt ned til seks måneder, begyndte forsøgene ifølge producenten selv først i marts i år. I den toårige piges journal stod der, at hun blev vaccineret 25. februar, hvilket altså var før Pfizer-forsøgenes start. 

Vaccineforsøg på børn i USA

Vaccinerne fra Moderna og Johnson & Johnson gives i USA ikke til børn under 18 år, og Pfizers vaccine gives ikke til børn under 16 år. Både Pfizer og Moderna begyndte i marts at teste deres vacciner på børn helt ned til seks måneder, mens Johnson & Johnson i start april påbegyndte forsøg med deres vaccine på 12-17-årige.

 

Kilder: Moderna, Pfizer og Johnson & Johnson

 

Fængselsstraf for falske indberetninger

I formularen på VAERS-databasen, hvor man indberetter en bivirkning, står der, at det giver bøde og fængsel efter amerikansk lov, hvis man bevidst indsender en falsk rapport med det formål at vildlede myndighederne.

Men ifølge det amerikanske faktatjekmedie Snopes er der intet, der forhindrer folk i at indberette falske, misvisende eller upræcise rapporter til VAERS-databasen. Faktisk er der eksempler på, at antivaccinegrupper som Children's Defense Fund har guidet deres følgere i at oprette en journal på VAERS for en måned senere selv at rapportere om en stigning i indberettede bivirkninger

TjekDet har spurgt både FDA og CDC, om de har oplevet, at der indberettes falske journaler til VAERS, og hvad de kan gøre ved det, hvis det er tilfældet.

FDA svarer ikke direkte på TjekDets spørgsmål, men de erklærer som nævnt den toårige piges journal for falsk og henviser desuden til, at det er ulovligt at oprette en falsk journal. CDC har ikke besvaret TjekDets mail.

Artiklen fortsætter under billederne


Forbehold ved database

VAERS-databasen indeholder adskillige andre eksempler på amerikanere i stort set alle aldre, som angiveligt er døde efter at være blevet vaccineret mod covid-19. Men man skal være opmærksom på, at der er flere forbehold ved databasen.

FDA skriver godt nok i en mail til TjekDet, at VAERS-databasen er et vigtigt redskab til at overvåge vaccinesikkerhed. De påpeger også, at vaccineproducenter er forpligtet til at indberette alle bivirkninger, de bliver gjort opmærksomme på, til VAERS. Desuden er sundhedspersonale forpligtet til at indberette visse – men ikke alle – bivirkninger, eksempelvis alvorlige allergiske reaktioner. Det fremgår også af VAERS-databasen. 

Men der står også, at databasens indhold blandt andet er oprettet af “personer, som indsender rapporter om deres oplevelser”. Informationerne på siden kan altså være “ufuldendte, upræcise, tilfældige eller udokumenterede,” lyder det

FDA understreger videre, at databasen alene ikke kan bruges til at afgøre, om en vaccine er skyld i eller har medvirket til en bivirkning eller sygdom. Derfor er det begrænset, hvad man kan udlede af indberetningerne i databasen, skriver de og henviser til VAERS.CDC bruger dog indberetningerne i VAERS til at vurdere, om der er et sygdomsbillede i forbindelse med vaccinationer, de skal undersøge nærmere. Er der det, foretager de studier ved hjælp af sundhedsdata fra ni sundhedsorganisationer i et projekt kaldet The Vaccine Safety Datalink (VSD).

Og CDC har løbende undersøgt de indberetninger, VAERS har fået, siden amerikanerne påbegyndte deres covid-19-massevaccinationsprogram. På den baggrund konkluderer CDC, at de ved en gennemgang af samtlige 3.848 indberetninger om dødsfald i VAERS-databasen ikke fandt “bevis for, at vaccinationer bidrog til patienters død”. CDC og FDA vil dog fortsat undersøge indberetninger til VAERS, skriver CDC.

De 3.848 indberetninger fandt sted fra 14. december 2020 til 26. april 2021. I den periode blev der givet mere end 230 millioner vaccinedoser i USA, og derfor udgør de påståede dødsfald ifølge CDC blot 0,0017 procent af doserne.

Opdateret 3. maj 2021