Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Abort bliver ofte brugt som prævention ifølge ungdomsparti, men det afviser forskere blankt

Faktatjek 11. nov 2022  -  3 min læsetid
Tjekdet
Ifølge Nye Borgerliges Ungdom bruges abort ofte som præventionsmiddel, men det kan forskere ikke genkende.  Foto: Beate Oma Dahle/NTB/Ritzau Scanpix
  • Aborter bliver ofte anvendt som prævention, skriver Nye Borgerliges Ungdom på deres hjemmeside

  • Men det er helt forkert, vurderer forskere

     

  • Hvis nogen overhovedet gør det, er det en forsvindende lille gruppe

“Vi finder det problematisk, at abort kan og ofte anvendes som præventionsform.”

Sådan skriver Nye Borgerliges Ungdom på deres hjemmeside under deres familiepolitik

Men abort anvendes ikke ofte som præventionsmiddel, siger forskere til TjekDet. Hvis nogen bruger eller opfatter abort som prævention, er der tale om en forsvindende lille gruppe. 

Noget sludder

Ifølge de seneste tal fra Sundhedsdatastyrelsen blev der i 2018 foretaget 14.210 legalt provokerede aborter. Det er det næstlaveste antal siden 1995. Provokeret abort er modsat spontan abort en bevidst og frivillig afbrydelse af graviditeten.


 

Og Charlotte Wilken-Jensen, der er ledende overlæge på Gynækologisk-obstetrisk Afdeling på Amager og Hvidovre Hospital, der er landets største fødeafdeling, kalder det noget “sludder”, at provokeret abort ofte bliver brugt som prævention. 

“Vi har ikke forfærdelig mange aborter sammenlignet med andre lande, hvor der er fri abort, og det lader ikke til, at nogen bruger abort som prævention. Det er ikke spor sjovt at få lavet en abort,” siger hun. 

Hun bakkes op af Christian Graugaard, der er læge og professor ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet.

“Det er klart min vurdering, at gruppen, som opfatter eller anvender abort som en form for prævention, er forsvindende lille. Det er ikke behageligt at gennemgå en abort - heller ikke en medicinsk én af slagsen - så hvorfor i alverden skulle man løbe den kalkulerede risiko, når der er gode præventionsmidler på markedet,” siger han. 

Han påpeger, at det er længe siden, der er lavet forskning om begrundelser for abort i Danmark, men at de provokerede aborter, man ser blandt unge, ikke peger på, at abort bliver brugt som et præventionsmiddel.

“Snarere skyldes det, at præventionen har svigtet, at man ikke har fået sikret sig, at der anvendes prævention - for eksempel på grund af fuldskab - eller at man har manglet viden om og adgang til prævention,” forklarer Christian Graugaard.

Grundig proces

Charlotte Wilken-Jensen forklarer, at der altid ligger en samtale med en læge forud for en provokeret abort. 

“Og det er vores erfaring fra de samtaler, at de unge mennesker altid har en god grund til at få en abort. Så kan man indvende, om de ikke bare lader være med at sige det til os (at de bruger aborten som prævention, red.), men det er bestemt ikke mit indtryk. Hvis først de har fået lavet én abort, er de meget bevidste om, at det ikke skal ske igen,” siger hun. 

Når en kvinde møder op på hospitalet eller hos en praktiserende gynækolog med et ønske om at få foretaget en abort, tilsiger loven, at lægen skal afdække, om kvinden er sikker i sin beslutning. Og så skal hun skrive under på, at hun ønsker aborten.

Artiklen fortsætter under billedet

Tjekdet
Debatten om abort blev genoplivet herhjemme, da Konservativ Ungdom for nyligt var i USA for at føre valgkamp for den republikanske abortmodstander Marco Rubio. Her viser demonstranter i oktober 2021 deres utilfredshed med, at Texas' abortlovgivning blev ændret til at forbyde indgreb efter sjette graviditetsuge. Foto: Vic Hinterlang/Shutterstock

Lægen er også forpligtet til at fortælle kvinderne, hvad der er af muligheder, hvis de vælger at få et barn.

“Men det er som regel en formalitet, for de har sådan set været den tankerække igennem. Men sporer vi en tvivl, så spørger vi naturligvis, om det skal være nu - hvis de ikke er så langt inde i graviditeten, kan vi altid udskyde det lidt,” siger Charlotte Wilken-Jensen og tilføjer, at det er hendes erfaring, at langt de fleste kommer fint igennem at få foretaget en abort. 

TjekDet har forsøgt at få en kommentar fra Nye Borgerliges Ungdoms landsformand, Malte Larsen, men han har ikke ønsket at deltage.

Det har ikke været muligt at få svar på, om Nye Borgerlige deler ungdomspartiets overbevisning om, at abort ofte bliver brugt som prævention. I stedet oplyser moderpartiet blot til TjekDet, at de hverken ønsker at indføre brugerbetaling eller "obligatoriske, moraliserende" abortforebyggende samtaler.

Opdateret 13. dec 2022