Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Corona-vaccine: Dansk studie stiller ikke spørgsmål ved vaccinationsprogram

Faktatjek 4. mar 2024  -  3 min læsetid
Tjekdet
Statens Serum Institut har stået i spidsen for det hidtil største studie af coronavaccine. I vaccinekritiske kredse på sociale medier bliver studiet udlagt på en måde, som forskere ikke kan genkende. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
  • Nyt studie fra Statens Serum Institut viser, at coronavacciner er forbundet med alvorlige bivirkninger.

  • Sådan lyder det i et dansk/norsk netmedie, og lignende påstande har bredt sig til sociale medier verden over.

  • Men bivirkningerne er sjældne, og studiet rokker ikke ved, at det har været en fordel at blive vaccineret, siger forskere.

Statens Serum Institut har fundet en sammenhæng mellem coronavacciner og hjerne- og hjerteproblemer.

Sådan skriver netmediet Document i en artikel, der i øjeblikket bliver spredt i vaccineskeptiske hjørner af sociale medier.

Ifølge artiklen, som er oversat fra den norske udgave af Document, har coronavaccinerede større risiko for at udvikle hjerteproblemer, neurologiske sygdomme og blodpropper i hjernen. Artiklen sætter ikke tal på, hvor meget større risikoen er, men sår alligevel tvivl om, hvorvidt fordele ved coronavacciner opvejer ulemper.

Men Statens Serum Instituts Anders Hviid, der er afdelingsleder, professor og står bag det nye studie, mener ikke, at Document udlægger studiet korrekt.

“Konklusionen er, at alvorlige bivirkninger er sjældne, og der er ikke nogen tvivl om fordelene ved den nuværende vaccinationsstrategi målrettet ældre og folk i risiko for alvorlig Covid-19,” siger han.

Sjældne bivirkninger

Sammen med forskere fra hele verden har Statens Serum Institut undersøgt risikoen for alvorlige bivirkninger fra coronavacciner. Studiet er baseret på 99 millioner deltagere fra otte lande og flere end 242 millioner doser vaccine.

Forskerne kiggede på risikoen for at blive diagnosticeret med en af 13 forskellige sygdomme op til 42 dage efter vaccination med en covid-19-vaccine. De data har de sammenlignet med den forventede risiko for at få samme diagnose uden vaccination.

”Alvorlige bivirkninger ved de covid-19-vacciner, som vi har brugt mest herhjemme, er sjældne. Det er stadig konklusionen efter verdens til dato mest omfattende studie af deres sikkerhed,” lyder det fra Anders Hviid i Statens Serum Instituts pressemeddelelse. 

For eksempel fandt forskerne et tilfælde af akut betændelse i hjernen og rygmarven per 1,75 millioner doser Moderna-vaccine. Og det var kun efter første dosis, at de observerede den sammenhæng.

Ligesom tidligere studier finder forskerne også en sjælden sammenhæng mellem Pfizer/BioNTechs og Modernas mRNA-vacciner og betændelse i hjertemusklen og hjertesækken. 

Tilsvarende finder de sammenhæng mellem AstraZeneca-vaccinen og Guillain-Barré syndrom og blodpropper. Af samme årsag blev brugen af AstraZenecas vaccine indstillet i Danmark.

Lone Simonsen, der er professor i epidemiologi ved Roskilde Universitet, bliver heller ikke i tvivl om fordelene ved coronavacciner ved at læse studiet fra Statens Serum Institut.

“Hvis man regner alle de her bivirkninger sammen, er det en meget lille ulempe i forhold til alle de sundhedsfordele, der er ved, at vi brugte covidvaccinerne,” siger Lone Simonsen til TjekDet.

Hun peger på, at flere af bivirkningerne, studiet beskriver, allerede er kendte. Det nye er, at studiet har samlet 100 millioner vaccinerede fra mange lande, så det er muligt at måle den forøgede risiko for meget sjældne neurologiske sygdomme.

Spredt til andre lande

På sociale medier er konklusionen på studiet dog en anden. Her er det oftest udeladt, at bivirkningerne er sjældne. Det fremgår heller ikke, at det nye studie mest af alt bekræfter allerede kendte resultater.

Den udlægning er spredt til en række lande. Anders Hviid har også udtalt sig til både amerikanske og franske faktatjekkere, der har undersøgt lignende påstande.

I stedet lyder det flere steder, at studiet dokumenterer, at man ikke skulle have modtaget coronavaccine. Risikoen for de alvorlige bivirkninger skulle samlet set være værre end fordelene ved at modtage vaccinen, lyder påstandene, som det amerikanske faktatjekmedie  FactCheck.org har undersøgt.

Det russisk-støttede medie RT kan have pustet til den opfattelse med artiklen med overskriften “Covid-vaccinerede har øget risiko for neurologiske sygdomme”, hvor de henviser til studiet fra Statens Serum Institut. Siden har mediet ændret artiklens overskrift, skriver AFP.

TjekDet har spurgt Document, hvorfor de i artiklen ikke gør opmærksom på, at bivirkningerne, Statens Serum Institut finder frem til, er sjældne. 

“Statens Serum Institut mener, at bivirkningerne er meget sjældne, men det er deres subjektive opfattelse. De er hyppige nok til, at der nu er et udvalg i det britiske parlament, der kritiserer den britiske lægemiddelstyrelse for ikke at informere om bivirkningerne på et tidspunkt, hvor de var klar over dem. De synes tydeligvis ikke, at bivirkningerne er så sjældne, at de ikke er værd at bekymre sig om,” svarer Kathrine Jebsen Moore, der er journalisten bag artiklen.

Kritikken af den britiske lægemiddelstyrelse, som journalisten henviser til, går blandt andet på, at styrelsen var sen til at trække AstraZeneca-vaccinen tilbage sammenlignet med for eksempel danske myndigheder. Styrelsen mener dog, at den har orienteret den britiske befolkning både sagligt og rettidigt.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 18. mar 2024