Den ene er plaget af kopper, den anden er gået fri. Her er historien bag billedet
-
På sociale medier deles et fotografi af to drenge heftigt, hvor den ene dreng har blæreformet udslæt over hele kroppen, mens den anden tilsyneladende er helt rask
-
Fotografiet bruges som argument for, at vacciner er gode og virker
-
Begge drenge er nemlig blevet smittet med kopper, men kun drengen uden det voldsomme udslæt er ifølge opslagene vaccineret mod sygdommen
-
Og den er faktisk god nok. Fotografiet er taget af en engelsk læge, der i begyndelsen af 1900-tallet tog billeder af kopper-patienter for at studere sygdommen
Siden vacciner igen er kommet på dagsordenen, er især ét fotografi igen og igen blevet brugt i debatten på sociale medier.
På fotografiet ses to drenge siddende side om side. Den ene drengs ansigt og krop er fyldt med et voldsomt, blæreformet udslæt. Drengen ved siden af ham ser til sammenligning helt rask ud.
Og fotografiet er et tydeligt bevis på, hvor effektive og vigtige vacciner er, lyder påstanden blandt andet i de mange opslag, hvor billedet deles.
Begge drenge skulle nemlig være blevet smittet med sygdommen kopper samme dag, men kun drengen uden det voldsomme udslæt er vaccineret mod sygdommen.
Og udlægningen på sociale medier er faktisk god nok. Billedet er taget af Allan Warner, der arbejdede som læge på isolationshospitalet i den engelske by Leicester.
Historien bag billedet
Billedet af de to drenge blev i første omgang offentliggjort i bogen ‘Atlas of Clinical Medicine, Surgery and Pathology’ i 1901. Bogen er et opslagsværk med beskrivelser og illustrationer af forskellige sygdomme. I kapitlet, hvor billedet af de to drenge indgår, står der, at billederne er taget af Dr. Allan Warner, der var læge på isolationshospitalet i Leicester.
I beskrivelsen til billedet skriver Allan Warner, som det også er beskrevet i flere af opslagene på sociale medier, at billedet viser to drenge på 13 år, hvor den ene blev vaccineret som spæd, mens den anden er uvaccineret. Drengene blev smittet med kopper samme dag fra samme kilde.
Artiklen fortsætter under billedet
Et af de mange opslag på Facebook, hvor billedet bliver delt. Opslaget her har fået næsten 5.000 delinger. Foto: Skærmbillede fra Facebook
I samme kapitel kan man desuden se en række lignende billeder af andre patienter inficeret med kopper.
Og billedet af de to drenge er langt fra det eneste i bogen, der viser en slående forskel mellem vaccinerede og uvaccinerede kopper-smittede patienter.
Kopper erklæret udryddet i 1980
På Twitter er Allan Warners billede af de to drenge også blevet delt af Dr. Jenner House, en velgørenhedsorganisation og museum der hylder opfinderen af koppevaccinen Edward Jenners arv.
Edward Jenner påviste i 1796, at materiale fra kokoppe-blærer kunne give mennesker beskyttelse mod kopper. Edward Jenners teknik blev sidenhen spredt over hele verden, og allerede i 1801 blev de første koppevaccinationer udført i Danmark.
Og koppevaccinen fik tilsyneladende den ønskede effekt. I 1980 erklærede Verdenssundhedsorganisationen, WHO, nemlig kopper for udryddet. Variolavirussen, der forårsager kopper, findes nu kun i to laboratorier. Et i USA og et i Rusland.
Inden kopper blev udryddet, var sygdommen ganske almindelig og kostede flere millioner menneskeliv. Dødeligheden for kopper lå for den ene variant, variola minor, på under én procent, mens dødeligheden for den anden variant, variola major, lå på 30-50 procent.