Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Elbil i voldsom brand på motorvej er i virkeligheden en forulykket lastbil med 119 gasflasker ombord

Faktatjek 26. maj 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
Flere voldsomme eksplosioner på en motorvej skyldes ifølge en facebookside brand i en elbil. Men historien viser sig at være noget anderledes. Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • I en facebookvideo brænder en elbil voldsomt med flere store eksplosioner til følge

  • Sådan kan man læse i et populært opslag på facebooksiden 'Danmark Vågner'

  • Men de voldsomme eksplosioner er ikke et resultat af en elbil i brand

  • Branden skyldes en trafikulykke, som får over hundrede gasflasker til at eksplodere og skabe de voldsomme scener

  • 'Danmark Vågner' har efter TjekDets henvendelse rettet opslaget

I en video, der deles på Facebook, kan man angiveligt se en elbil på en motorvej, der brænder med flere voldsomme eksplosioner til følge. 

Bag opslaget står facebooksiden ‘Danmark Vågner’, som med en blanding af tekst og emojis kalder elbiler for kørende bomber og - med tydelig ironisk distance - en gevinst for klimaet.

Opslaget er i skrivende stund blevet delt over 3.000 gange og har fået flere end 250.000 visninger. 

Men videoen viser ikke en brand forårsaget af en elbil.

Det kan man tydeligt se på brandens udvikling, fortæller en ekspert. 

Lastbil med trykflasker

Ved at tage et skærmbillede af en bid af facebookvideoen kan vi med en omvendt billedsøgning finde andre videoer af hændelsen fra forskellige vinkler. Blandt andet dukker en video op på YouTube, hvor et kamera i forruden af en bil filmer lastbilen køre galt og derefter bryde i brand. 

På Youtube finder vi en anden optagelse af branden fra en vinkel, der er næsten identisk med den i facebookvideoen. I youtubevideoen ser man blandt andet den samme grå bil samt den samme lastbil bakke tilbage fra den brændende lastbil, som man ser i youtubevideoen, hvor lastbilen forulykker.

Tjekdet
Det øverste billede er et skærmbillede fra videoen, 'Danmark Vågner' har delt på Facebook. Nedenunder ses et skærmbillede fra en YouTube-video fra en stort set identisk vinkel. YouTube-videoen kan blandt andet bruges til at sammenligne med en anden YouTube-video fra en ny vinkel, hvor man ser lastbilen med de mange gasflasker ombord køre galt. Den video kan du se længere nede i denne artikel. Foto: Skærmbillede fra Facebook og YouTube

Ib Bertelsen, der er ekspert i brandsikkerhed og direktør ved Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut, har set flere videoer af ulykken igennem for TjekDet. Og særligt i youtubevideoen, hvor man ser ulykken ske, er det tydeligt, at lastbilen er fuldt ladet med adskillige gasflasker, og at den i høj fart kolliderer med en bus, hvorefter den bryder i brand.

På den baggrund vurderer Ib Bertelsen, at det er gasflaskerne, der falder af ladet, som forårsager branden og de efterfølgende eksplosioner.

“Når sådan nogle tunge gasflasker med brændbar gas falder til jorden, kan sikkerhedsventilen blive slået af eller i stykker, og så skal der ikke meget mere end en gnist til at antænde de stikflammer, vi ser i videoen. Man kan også se dem ligge og fise rundt på vejen, fordi sikkerhedsventilen aflaster trykket i flaskerne,” siger han.


Når trykflasker skal transporteres, skal de stå oprejst. For når de vælter, kommer flaskernes sikkerhedsventil til at være i gassens væskefase, og dermed har ventilerne ikke mulighed for at aflaste trykket, når flaskerne samtidig udsættes for høj varme, som de gør i videoen.

“Så er det, vi ser de meget voldsomme eksplosioner, hvor flasken simpelthen revner, og så bliver alt gassen sluppet fri på en gang, hvilket gør, at vi ser det der ragnarok af en meget, meget stor ildkugle,” siger Ib Bertelsen.

Stammer fra Rusland

I opslaget står der desuden, at videoen er filmet i USA. 

Men vores omvendte billedsøgning afslører imidlertid, at videoen rent faktisk stammer fra Rusland. Til youtubevideoen, der viser hændelsen, står der nemlig, at ulykken skete den 13. juli 2013 på en ringvej ved Moskva. Det samme står der i en anden youtubevideo.

For at verificere, at ulykken rent faktisk skete i Rusland, er der flere ting i videoen, der er værd at notere sig. Youtubevideoen er i bedre kvalitet i forhold til facebookvideoen, hvilket gør det muligt at læse, hvad der står på skiltene på motorvejen. Og det giver et fingerpeg om, hvor i verden vi befinder os. 

 

Ved at tage et skærmbillede af skiltet, som bilen passerer, kort inden ulykken indtræffer, og uploade det i Google Images, kan man få hjælp til at tyde, hvad der står på skiltet. Det er ganske rigtigt på russisk, og en oversættelse af teksten fortæller herefter, at vi befinder os på en ringvej omkring Moskva i Rusland.

Oplysningerne fra videoerne gør det muligt at søge på nogle forskellige søgeord, så vi kan tjekke, om der er skrevet nyhedsartikler om ulykken.

Søger man efter nøgleordene på den russiske søgemaskine Yandex, dukker der en artikel frem fra 13. juli 2013, der beskriver, at en lastbil kolliderede med en bus på en ringvej ved Moskva. I artiklen står der også, at 119 gasflasker detonerede ved ulykken, og at der ingen tilskadekomne var.

TjekDet har gjort facebooksiden ‘Danmark Vågner’ opmærksom på, at bilen i videoen ikke er en elbil og spurgt, om de har tænkt sig at rette i opslaget, så det fremgår, at det ikke er en elbil. 

‘Danmark Vågner’ har ikke svaret os, men efter vores henvendelse er opslaget blevet rettet.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 26. maj 2023