Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

4.000 eller 4 milliwatt? Et misforstået punktum udløser alarmerende høj Tesla-stråling

Faktatjek 16. mar 2023  -  4 min læsetid
This describes the image
I en video, der deles i stor stil på Facebook, kan man angiveligt se en Tesla-passager måle et alarmerende højt strålingsniveau fra elbilen. Men det er en misforståelse. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
  • Du bliver udsat for mere elektrisk stråling, når du sidder i en Tesla, end hvis du stikker hovedet ind i en mikrobølgeovn

  • Sådan lyder påstanden i et facebookopslag med en video, hvor en passager i en kørende Tesla måler elbilens elektromagnetiske stråling

  • Og strålingen er altså så høj, at det ikke er helt ufarligt at sidde i en Tesla, må man forstå

  • Men strålingstallene bliver ganske enkelt fejllæst og viser derfor slet ikke en uhørt høj elektromagnetisk stråling

  • Faktisk er vi omgivet af en smule stråling hele tiden, så du behøver ikke være bange for at køre i en Tesla af den grund

Når du kører Tesla, gør du noget godt for klimaet, men du gør tilsyneladende ikke noget godt for dit eget helbred. 

For faktisk bliver du udsat for høj elektromagnetisk stråling. Så høj, at en såkaldt EMF-måler slet ikke kan måle det.

Sådan kan man læse i et facebookopslag med en tilhørende video, hvor en Tesla-passager viser, at måleren registrerer stråling på 4.000 til 6.000 milliwatt per kvadratmeter, mens bilen kører. I løbet af køreturen kommer strålingen endda helt op på et niveau over 20.000 milliwatt per kvadratmeter, lyder det i opslaget, der er blevet delt flere end 1.500 gange og vist flere end 60.000 gange.  

Til sammenligning kan man måle 140 milliwatt per kvadratmeter, hvis man står tæt på en mobilmast. Man er altså udsat for uanede mængder stråling i en Tesla, og det er farligt, må man forstå. 

Men selvom en Tesla afgiver stråling, er det slet ikke i en størrelsesorden, der er farlig, siger to forskere til TjekDet. Og videoen i facebookopslaget er da heller intet bevis på, at Teslaen udsender farlige mængder stråling.  

Måleren, der bruges i videoen, kan nemlig slet ikke måle så højt et strålingsniveau, som der påstås. Og det står faktisk også i manualen til måleren.

Null

Ifølge et facebookslag kan man i en video se en måler, der kan måle elektromagnetisk stråling nå helt op på over 6.000 milliwatt per kvadratmeter. Men punktummet skal læses som et komma og er ikke en tusindtalsseparator. På billedet her måler den derfor 6,590 milliwatt per kvadratmeter. Foto: Skærmbillede fra Facebook


Et misforstået punktum

Aurelien Romain Dantan, lektor ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet, og Gert Frølund Pedersen, professor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet, har set videoen og læst manualen til den måler, der anvendes i den.

Begge forskere er ikke i tvivl om, at de høje tal ganske enkelt skyldes en fejllæsning af måleren. I USA - hvor måleren er fremstillet - bruger man nemlig punktum, som vi ville bruge som komma, når man læser tal. På dansk fungerer punktummet som en tusindtalsseparator, der gør det nemmere at læse, når man skriver tallet ‘1.000’ eller derover. 

Det vil sige, at når måleren viser “4.000 mW/m²”, betyder det, der er målt 4 milliwatt elektromagnetisk stråling per kvadratmeter - altså 1.000 gange mindre end det, der påstås i facebookopslaget. 



I opslaget påstås det også, at der er stråling på over 20.000 milliwatt per kvadratmeter i Teslaen. Men det kan måleren umuligt vise, siger forskerne.

“Den måler kun op til 20 milliwatt per kvadratmeter og ikke 20.000 milliwatt per kvadratmeter,” siger Gert Frølund Pedersen og får opbakning af Aurelien Romain Dantan, der har slået op på side 5 i manualen, hvor der står:

“I manualen står, at den kan måle op til 19.999 ± 0.001, og det betyder, at den kan måle op til 20 milliwatt per kvadratmeter,” siger han.

Usikker måling

Ifølge Gert Frølund Pedersen har EMF-måleren i videoen også sine begrænsninger. Han fortæller, at EMF-måleren kun er i stand til at måle strålemængder, der altid vil ligge “langt under” den grænseværdi, virksomheder er pålagt at overholde. Derfor kan måleren slet ikke vise strålemængder, der er farlige.

Også Aurelien Romain Dantan peger på, at der skal en mere grundig måling til for at finde ud af, hvor meget stråling en Tesla afgiver. Det vil nemlig variere meget alt efter, hvor du holder måleren i bilen.

“Alt elektronik i din bil danner elektromagnetisk stråling, så hvis du holder måleren tæt på noget af det, vil du få en højere stråling. Det kan også skabe ret høje elektromagnetiske felter, hvis bilen er i gang med at lade, og hjul, der drejer, kan også danne stråling,” siger han og understreger i samme ombæring, at også benzin- og dieselbiler afgiver elektromagnetisk stråling.

Omringet af stråling

Ifølge forskerne er der ingen grund til at frygte, at man bliver udsat for skadelige mængder stråling i en Tesla. 

Aurelien Romain Dantan fortæller, at det er svært at sætte et præcist tal på, hvor meget stråling man kan tåle, fordi flere faktorer spiller ind. For eksempel har det betydning, hvor lang tid du er udsat for stråling, hvor tæt du er på apparatet, der afgiver stråling, og hvad strålingens frekvens er. På grund af usikkerheden er producenter af produkter, der afgiver stråling, også underlagt strikse krav.

“Man har lavet nogle meget konservative grænseværdier for at være på den sikre side, for der er nogle mennesker, som udviser mere følsomhed over for elektromagnetisk stråling end andre,” siger han.

Og næsten uanset, hvor vi befinder os, er vi “omringet af elektromagnetisk stråling hele tiden” i form af mobiltelefoner, Wi-Fi og mikrobølgeovne, fortæller Aurelien Romain Dantan.

“Almindelige mikrobølgeovne er jo lavet, så det er sikkert, men hvis du har dit hoved helt oppe til lågen, bliver du udsat for 100 milliwatt per kvadratmeter, og går du bare 20 centimeter væk, har du allerede reduceret effekt med en faktor 100, så det er ganske ufarligt,” siger han.

TjekDet har uden held forsøgt at komme i kontakt med brugeren bag facebookopslaget.

Frekvens er afgørende

Den elektromagnetiske strålings frekvens har afgørende betydning for, hvor farligt det er at blive udsat for elektromagnetisk stråling. Frekvens måles i hertz og er et mål for antal svingninger per sekund. 

 

Hvis man udsættes for stråling med høj frekvens, kan man tåle mere stråling målt i milliwatt per kvadratmeter, end hvis strålingen er lavfrekvent.

Opdateret 17. apr 2023