Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Spot et AI-billede: Falske billeder af Trump med afroamerikanske vælgere i omløb

Faktatjek 5. mar 2024  -  3 min læsetid
Tjekdet
På sociale medier florerer dette billede af Donald Trump og afroamerikanske vælgere. Men det er skabt ved hjælp af kunstig intelligens Foto: Skærmbillede fra X
  • AI-genererede billeder af Donald Trump med afroamerikanske vælgere skaber opmærksomhed i både ind- og udland

  • Her giver TjekDet dig en guide til, hvordan du selv kan spotte AI-genererede billeder

“Hvad synes du om, at Trump stoppede sin kortege for at tage billeder med unge mennesker, som vinkede til ham?” spørger en Donald Trump-støtte på X til et billede, hvor man ser præsidentkandidaten sammen med seks afroamerikanere.

Billedet er genereret med AI, og er blot et af flere billeder som deles af Donald Trump-støtter i et forsøg på at vise, at den republikanske præsidentkandidat altså er populær blandt afroamerikanske vælgere.

I et andet AI-genereret billede, der er delt af en Donald Trump-støtte på Facebook med over en million følgere, kan man læse, at Donald Trump nu har støtte fra Black Lives Matter-bevægelsen til sit præsidentkandidatur. På billedet ses Donald Trump til noget, der ligner en julefest med flere afroamerikanere.

Billederne får netop nu stor opmærksomhed i både danske og udenlandske medier, selvom de har floreret på nettet i flere måneder. Fra flere sider peges der på, at billederne kun er en forløber for, hvordan AI-generede billeder kan blive brugt i den amerikanske valgkamp.  

I denne artikel giver TjekDet dig nogle redskaber, der kan hjælpe dig med at spotte, om et billede er skabt med kunstig intelligens.

Sammenhold resultater fra flere værktøjer

Det er ikke første gang, at AI-generede billeder deles af Donald Trump-støtter med et politisk formål.

Tidligere har TjekDet beskrevet, hvordan der florerede AI-skabte billeder på X af Donald Trumps republikanske modkandidat Nikki Haley, der tilsyneladende var havnet i fængsel.

I den forbindelse fortalte Michael Bang Petersen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, at han har en klar forventning om, at man vil se en stigning i den type misinformation op mod det amerikanske præsidentvalg.

For at få en indikation på, om et billede er skabt med AI eller ej, er det først og fremmest en god ide at opsøge flere forskellige hjemmesider og derefter sammenholde oplysningerne.

Eksempelvis kan man starte ud med at bruge værktøjet “Hive AI Detector”. Det kan hentes ned til ens Google Chrome-browser, så man ved et højreklik på musen på et billede kan få værktøjet til at analysere billedet.


Herefter angiver Hive AI Detector procentsatser for, hvor stor sandsynlighed der er for, at billedet er skabt med AI. Og som bonus giver Hive AI Detector også et bud på, hvilket program, der er brugt til at lave billedet.

I disse tre eksempler ser alle tre billeder ud til at være skabt med tekst-til-billed-værktøjet Midjourney og samtidig giver Hive AI Detector os meget høje procentsatser på, at de er skabt med AI.

I andre tilfælde kan Hive AI Detector give mere tvetydige procenter - og uanset hvad - så er det altid klogest at efterprøve sådanne billeder med andre værktøjer.

For at få en yderligere indikation af, om alle billederne er skabt med AI, kan vi bruge hjemmesiden isitai.com, hvor vi uploader de tre billeder.


Isitai.com er ikke lige så overbevidst (målt i procentsatser)  som Hive AI Detector om, at billederne er skabt ved hjælp af kunstig intelligens, men værktøjet peger på samme måde i retning af, at billederne er falske.

Frem med luppen

Er man fortsat være i tvivl, om et billede er AI-genereret, efter man har brugt disse værktøjer, kan man supplere med en omvendt billedsøgning via Google Billeder, Yandex eller Tineye og ad den vej få et praj om, hvor et billede tidligere er delt på internettet.

Hos både Yandex og Tineye skal man blot uploade billederne. Herefter leder søgemaskinerne efter andre steder på nettet, hvor billederne optræder.

Man kan også vælge at undersøge billederne selv og kigge efter små detaljer, der kan afsløre, at billedet er kunstigt fremstillet. I disse tre tilfælde kræver det ikke meget detektivarbejde.

På billedet med Donald Trump til julefesten kan man se på hans fingre, at der er noget galt. Den venstre pegefinger ser underlig spids ud, og lillefingeren på samme hånd har en underlig hvid spids i forlængelse af den. Manden til højre i billedet har også fået skåret noget af sin ringfinger af.

Tjekdet
Hvis man zoomer ind på Donald Trumps ene hånd, kan man spotte noget unaturligt ved hans fingre. Manden til venstre i billedet mangler også en del af sin ringfinger. (FOTO: Skærmbillede fra Facebook)

Helt generelt er hænder og fingre et smart sted at kigge. Den nuværende teknologi har nemlig svært ved at genskabe disse kropsdele - og den pointe underbygges på alle billederne.

På billedet med de to Donald Trump-støtter ude foran et hus har manden til højre nemlig fået en ekstra arm.

Tjekdet
Manden til højre i billedet har fået sig en ekstra arm, hvilket er et udtryk for, at billedet er fremstillet med kunstig intelligens. (FOTO: Skærmbillede fra X)

På det tredje billede ser det også ud til, at der er noget galt med fingrene på Donald Trumps højre hånd, men det mest afslørende på billedet er vandmærket med skriften Trump_History45. 

Tjekdet
På billedet her kan man se et vandmærke med teksten "@Trump_History45", og søger man på det navn på X, finder man en satirisk profil, der deler alskens AI-genererede billeder med Donald Trump. Desuden ser det også ud til, at Donald Trump kun har tre fingre. (FOTO: Skærmbillede fra X)

Googler man det, så finder man straks ud af, at det er navnet på en satirisk X-profil, som er dedikeret til at lave parodier af Donald Trump via AI - og ganske rigtigt finder vi billedet på profilen - uploadet den 20 oktober i 2023.

Til jul kunne man også se præsidentkandidaten klædt ud som julemanden på X-profilen.

Opdateret 5. mar 2024