Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Ifølge Mette Abildgaard viser analyse, at “langt størstedelen” af danskerne foretrækker friplejehjem. Men det viser den slet ikke

Faktatjek 10. okt 2022  -  3 min læsetid
Tjekdet
Ifølge Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, foretrækker "langt størstedelen" af danskerne at komme på friplejehjem i fremtiden. Men den udtalelse har hun ikke dokumentation for. Her hjælper en ansat de ældre på et plejecenter i Kalundborg. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
  • Langt størstedelen af danskerne foretrækker at komme på friplejehjem i fremtiden, sagde Konservatives Mette Abildgaard under torsdagens åbningsdebat i Folketinget

  • Som dokumentation henviser hun til en analyse fra Dansk Erhverv, men den viser ikke det, hun siger

  • I undersøgelsen svarer 38 procent af 60-69-årige, at de ville vælge privat plejehjem. Der er altså hverken tale om "langt størstedelen" eller alle danskere

     

  • Friplejehjem er desuden kun en af flere typer private plejehjem

Det ærgrer Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, at SF vil gøre op med ældres frie valg. Det sagde hun under torsdagens åbningsdebat i Folketinget, da hun skulle stille spørgsmål til SF’s formand, Pia Olsen Dyhr.

“Vi kan se, at langt størstedelen af danskerne ønsker at komme på et friplejehjem i fremtiden,” lød det fra den konservative ordfører. 

Friplejehjem er modsat de offentlige plejehjem privatejede. Desuden er de ikke reguleret gennem driftsoverenskomster med kommunerne, sådan som de selvejende plejehjem er.

Men den analyse, som Mette Abildgaard baserer sit udsagn på, viser ikke, at langt størstedelen af den danske befolkning ville vælge friplejehjem. 

Den viser derimod, at knap fire ud af ti blandt én bestemt gruppe danskere ville vælge et privat plejehjem. Her er friplejehjem kun en af flere typer. Analysen viser også, at næsten halvdelen af denne gruppe enten ikke ved, hvad de ville vælge, eller er ligeglade med, om plejehjemmet er offentligt eller privat.

Bestemt gruppe foretrækker private hjem

Da TjekDet spørger Konservative, hvad deres politiske ordfører baserer sit udsagn på, henviser de til en artikel, der omtaler en analyse fra Dansk Erhverv. 

Det er analyseinstituttet Norstat, der for Dansk Erhverv har undersøgt, hvilken kvalitet 60-69-årige - altså ikke alle danskere - forventer at få inden for ældreplejen, når de selv får brug for den i fremtiden.

I undersøgelsen er de 60-69-årige også blevet spurgt, om de vil vælge et offentligt eller privat plejehjem, hvis de skulle vælge i dag. Og her svarer 38 procent altså, at de foretrækker et privat plejehjem, mens 13 procent foretrækker et offentligt.


“Det er knap 40 procent, og det er ikke ‘langt størstedelen’. Så det er simpelthen ikke rigtigt.”


Dermed er det forkert at sige, at langt størstedelen foretrækker friplejehjem, siger Ole Helby Petersen, der er professor ved Center for Forskning i Offentlig-Privat Samspil på Roskilde Universitet.

“Det første problem er, at det simpelthen ikke er størstedelen. Det er knap 40 procent, og det er ikke ‘langt størstedelen’. Så det er simpelthen ikke rigtigt,” siger han.

Det samme påpeger Lea Graff, der er senioranalytiker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE). Hun hæfter sig ved, at 49 procent af de adspurgte svarer, at de enten ikke ved, eller at det ikke spiller en rolle, om plejehjemmet er privat eller offentligt. Og så er der en anden væsentlig mangel ved analysen.

“Undersøgelsen er ikke nødvendigvis repræsentativ, for der står ikke noget om, hvem de adspurgte er, eller hvordan de har fundet dem,” siger hun.

Flere typer plejehjem

Groft kan de danske plejehjem opdeles i tre typer: offentlige, selvejende og friplejehjem. 

 

De offentlige plejehjem er drevet af kommunen. 

 

Både de selvejende plejehjem og friplejehjem er privatejede. De selvejende plejehjems drift er langt hen ad vejen offentligt finansieret, og plejehjemmene er i høj grad reguleret gennem driftsoverenskomster med kommunerne. 

 

Friplejehjem er ikke reguleret gennem driftsoverenskomster.

 

Kilde: ÆldreSagen

Ikke spurgt om friplejehjem

Desuden påpeger Ole Helby Petersen, at de adspurgte slet ikke er blevet spurgt, om de foretrækker at komme på friplejehjem, men kun om de foretrækker privat plejehjem som samlet betegnelse. 

Ud over friplejehjem og offentlige plejehjem, findes der også såkaldte selvejende plejehjem, som er private, men er på driftsoverenskomster med kommunerne og derfor har en mindre frihedsgrad, end friplejehjemmene har. Desuden findes også private udliciterede plejehjem. Ifølge Ole Helby Petersen fylder friplejehjemmene omkring 5-7 procent af landets plejehjem.

“Det er ikke korrekt at sige, at de foretrækker friplejehjem, for det er de slet ikke blevet spurgt om. Man har svaret på, om man vil på et privat plejehjem, og der findes en række forskellige typer, hvoraf friplejehjem kun udgør cirka en tredjedel,” siger han.

Det istemmer Lea Graff.

“Ud fra undersøgelsen er det meget usikkert, hvad der egentlig bliver svaret på, i forhold til om man mener friplejehjem, eller om man mener selvejende plejehjem,” siger hun.

Hvis undersøgelsen skulle sige noget retvisende om, hvor mange der foretrækker friplejehjem, burde den have skelnet mellem de forskellige typer plejehjem, siger Lea Graff. 

Handler om frit plejehjemsvalg

Mette Abildgaard indrømmer, at hun kunne have formuleret sig mere korrekt, end at langt størstedelen af dansker foretrækker friplejehjem. 

“Jeg skulle i stedet have sagt, at langt størstedelen af den adspurgte gruppe af 60-69-årige, der har taget stilling (til om de foretrækker offentligt eller privat plejehjem, red.) foretrækker det. Det havde været mere korrekt,” siger Mette Abildgaard. 

Hun påpeger dog, at der er grænser for, hvor mange detaljer man kan få med, når man har 60 sekunder til at stille spørgsmål i folketingssalen. 

Tjekdet
Der er grænser for, hvor mange detaljer, man kan få med, når man har 60 sekunder til at stille spørgsmål i Folketingssalen, forsvarer Mette Abildgaard sig. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

“Hvis formanden havde givet mig 15 sekunder ekstra, havde jeg gerne tilføjet det,” siger hun.

I forhold til at analysen fra Dansk Erhverv spørger til private plejehjem og ikke friplejehjem specifikt, svarer Mette Abildgaard, at det ikke er afgørende for det spørgsmål, hun rejser, om man taler om helt private plejehjem, friplejehjem, selvejende eller en anden organisationsform. 

“Det er afgørende, om folk vil benytte det frie valg eller ej. Du kan hverken komme på friplejehjem eller et selvejende, hvis ikke du har frit plejehjemsvalg, som er det, jeg spørger Pia Olsen Dyhr til, om hun vil opretholde,” siger Mette Abildgaard.

Opdateret 22. aug 2024