Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Klubber og fans kender ikke til drøftelse af ny hooligan-pakke, som Venstre-politiker påstår

Faktatjek 16. aug 2022  -  2 min læsetid
Tjekdet
Venstre vil med en hooligan-pakke med seks konkrete forslag forsøge at komme vold og uro ved fodboldkampe til livs. I rivalopgøret mellem FC København og Brøndby søndag den 7. august var der sammenstød mellem fans og politi både før og efter kampen, mens der blev begået hærværk og brugt pyroteknik under selve kampen. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
  • Ifølge Venstres Morten Dahlin er partiets nye forslag om en hooligan-pakke udformet i samråd med klubber og fans

  • Men hverken formanden for Danske Fodboldfans eller Divisionsforeningen har været i kontakt med Venstre om forslaget

  • Danske Fodboldfans ærgrer sig over den manglede håndsrækning, mens Divisionsforeningen kalder forslaget fornuftigt

Det gik vildt for sig både før, under og efter FC Københavns 4-1-sejr over Brøndby IF søndag den 7. august i Parken.

Især Brøndbys tilhængere gjorde sig uheldigt bemærket ved at kaste sten mod politiet, maskere sig og ødelægge 120 sæder på stadion.

Og nu skal det være slut med den slags, mener Venstre. Partiet foreslår derfor en hooligan-pakke med seks konkrete tiltag til at bekæmpe fodboldbøllerne. 

Pakken er udformet i samråd med danske fodboldklubber og -fans, bedyrer Venstres Morten Dahlin, da han bliver direkte adspurgt på Twitter

Men flere fanklubbers formænd afviser.

Fanformand ærgrer sig

En af dem er Christian Rothmann, formand for Danske Fodboldfans, der er en interesse- og netværksorganisation for danske fodboldfanklubber. I en mail til TjekDet skriver han, at organisationen for år tilbage var til møder hos Justitsministeriet om mulige lovstramninger, men de er ikke blevet kontaktet i forbindelse med Venstres nye hooligan-pakke.

“Venstre har ikke opsøgt os eller taget imod invitationen til vores seminar i 2019 for den sags skyld,” skriver han.

Heller ikke Brøndby IF og FC Københavns officielle fanklubber har hørt fra Venstre, oplyser de til TjekDet.

Christian Rothmann kender heller ikke til, at Venstre skulle have taget andre danske fanklubber med på råd. Og det ærgrer ham, at fansene ikke bliver inddraget i løsningsforslagene.

“Jeg kan ikke sidde fra min stol og løse alle problemer, men vi er nødt til at anerkende, at problemer løses bedst ved at belyse dem fra flest mulige vinkler - og her er fans en helt central part.” 

“Vi ser weekend efter weekend, hvad der virker, og hvad der overhovedet ikke virker,” skriver han i en mail og understreger, at de organiserede fangrupper har arbejdet med området i mange år. 

Fornuftige forslag

Heller ikke Divisionsforeningen, der repræsenterer alle danske herreklubber fra Superligaen til 3. division, er blevet taget med på råd af Venstre. Direktør Claus Thomsen mener dog, at forslaget langt hen ad vejen trækker på tidligere snakke mellem relevante parter.

“Forslagene (i pakken, red.) ser fornuftige ud og ligger i tråd med de dialoger, der ellers har været mellem politi og myndigheder og så videre,” siger han til TjekDet.

TjekDet har spurgt Brøndby IF og FC København, om de har været i kontakt med nogen angående forslaget. Det vil Brøndby IF af principielle årsager ikke oplyse, mens FC København ikke er vendt tilbage på vores henvendelse.

Artiklen fortsætter under billederne


Møde med Tesfaye

De forskellige repræsentanter har til gengæld været i kontakt med justitsminister Mattias Tesfaye (S).

Søndag mødtes han med Divisionsforeningen, repræsentanter fra flere af landets største fodboldklubber, deres fanklubber, Dansk Boldspil-Union (DBU) og politiet for at drøfte mulige løsninger på uro og vold ved fodboldkampe.

Et af de tiltag, der blev diskuteret på mødet, er en udvidelse af det såkaldte hooliganregister, som Venstre og Morten Dahlin også har som en del af deres pakke.

Det er trods adskillige henvendelser ikke lykkedes TjekDet at få en kommentar fra Venstres Morten Dahlin.

Venstres hooligan-pakke

1. Bring bandepakken i spil, som giver mulighed for dobbeltstraf

 

2. Bedre mulighed for at udlevere oplysninger om voldsmænd

 

3. Mulighed for at gøre det obligatorisk for udebanefans at blive på stadion efter kampen

 

4. Højere straffe for ydmygelses- og dominansvold

 

5. Maskerede hooligans skal i hooliganregistreret og dermed udelukkes fra danske stadions

 

6. Hooliganregistret skal kunne give karantæne på op til 10 år

 

Kilde: Venstre ifølge TV 2 Lorry

 

Opdateret 16. dec 2022