Boykot eller besøg: Har kulturministeren ret i, hun ikke kan tage til Qatar?
-
Ifølge Ane Halsboe-Jørgensen (S) kan hun ikke rejse til Qatar og repræsentere Danmark ved VM i fodbold, da hun kun er fungerende kulturminister
-
Flere partier har ellers opfordret hende til at tage til ørkenstaten og markere Danmarks utilfredshed med værtslandets krænkelser af menneskerettigheder
-
Forskere vurderer, at de nuværende regeringsforhandlinger i udgangspunktet forhindrer hende i at tage afsted
-
Men havde hun taget stilling tidligere, ville vejen til Qatar for at se Danmarks kampe være uproblematisk
-
Og måske kan ministeren faktisk stadig nå at komme til Qatar i officielt øjemed
“Jeg er kun fungerende kulturminister og kan i den egenskab ikke rejse.”
Sådan siger Ane Halsboe-Jørgensen (S) i et interview med Politiken den 9. november og slår dermed endegyldigt fast, at hun - i hvert fald så længe forhandlingerne om en ny regering herhjemme fortsat er i gang - ikke deltager i det forestående og stærkt omdiskuterede fodbold-VM i Qatar.
Den fungerende kulturminister er ellers fra flere sider blevet opfordret til at tage til Qatar og vise det officielle Danmarks utilfredshed med ørkenstatens løse forhold til basale menneskerettigheder.
Ane Halsboe-Jørgensen har så sent som i september givet udtryk for, at hun selv foretrækker at tage dialogen i Qatar frem for eksempelvis at boykotte mesterskaberne. Hun har dog aldrig taget endelig stilling til sin deltagelse.
Og Ane Halsboe-Jørgensen har da også ret i, at juraen i udgangspunktet forhindrer hende i at tage beslutning om, at hun skal til Qatar, fordi hun kun er fungerende kulturminister, siger forskere til TjekDet.
Men den situation har hun selv sat sig i.
For hvis kulturministeren havde besluttet sig for at tage afsted, mens hun var siddende minister, havde der intet juridisk været i vejen for hendes deltagelse. Og faktisk er det endnu ikke udelukket, at hun kan komme til Qatar, vurderer forskerne.
I strid med Grundloven
Den politisk betændte situation omkring slutrunden i Qatar er afgørende for, at Ane Halsboe-Jørgensen - eller for den sags skyld andre fungerende ministre - i udgangspunktet ikke kan repræsentere Danmark ved mesterskaberne.
Det er nemlig i strid med Grundlovens paragraf 15, stk. 2 at føre politik som fungerende - altså midlertidig - minister, medmindre det er af helt afgørende betydning, vurderer Jørgen Albæk Jensen, der er professor emeritus i forvaltningsret ved Aarhus Universitet
“Man skal holde sig fra alt, der smager af politiske initiativer, medmindre det er strengt nødvendigt. Og det er jo ikke strengt nødvendigt, at hun tager ned og ser fodbold i Qatar,” siger han.
Den opfattelse deler Martin Marcussen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet. For selvom det i udgangspunktet kan betragtes som almindelig drift for en kulturminister at støtte et dansk landshold til et stort mesterskab, så har VM i Qatar fået ekstraordinær politisk bevågenhed.
“Kulturministeren kan helt legitimt og overbevisende argumentere for, at en minister i et forretningsministerium (midlertidig regering, red.) går ud over sine beføjelser, hvis hun bedriver storstilet politik. Formelt er der således ikke noget at komme efter,” skriver han i en mail.
Men hvis Ane Halsboe-Jørgensen virkelig gerne ville have været til Qatar, havde det ifølge Jørgen Albæk Jensen været muligt at få sat i værk. Hun skulle bare have besluttet sig inden folketingsvalget, hvor hun endnu var siddende kulturminister.
“Hvis man på forhånd havde besluttet at sende hende afsted, så ville det være en politisk beslutning at sige, at hun alligevel ikke tager af sted. Nu har man ikke truffet en beslutning, og hvis man ændrer status quo, så ligger der en eller anden form for politisk tilkendegivelse,” vurderer Jørgen Albæk Jensen.
Dør på klem
Men selvom Ane Halsboe-Jørgensen altså ikke besluttede sig inden valget for at tage afsted, er der stadig en dør på klem for ministeren, hvis hun “virkelig, virkelig gerne” vil til Qatar, vurderer lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet Rasmus Brun Pedersen.
“I praksis kunne ministeren spørge partierne, om de ikke mener, det er vigtigt, vi kommer med, og så ville der være en form for politisk clearing i det,” siger han.
Men selvom hun kan få politisk rygdækning til at tage afsted, fastholder Jørgen Albæk Jensen, at slutrunden i Qatar ikke er af stor nok betydning for den danske stat til, at det juridisk kan forsvares at sende Ane Halsboe-Jørgensen afsted som kun fungerende minister.
Det skal nærmere være ekstraordinære situationer som naturkatastrofer, militære angreb på riget eller en manglende finanslov, vurderer han.
“Det er enhver regerings pligt at holde forretningerne kørende. Og man kan jo ikke lade landet gå i stå, fordi vi har et forretningsministerium,” siger han og tilføjer:
“Men hovedreglen er, at man skal holde sig fra alt med politiske overtoner, hvis det ikke er absolut nødvendigt at tage sig af det. Og det synes jeg ikke, at denne sag kvalificerer sig til.”
Artiklen fortsætter under billedet
TjekDet har spurgt Socialdemokratiet, hvorfor Ane Halsboe-Jørgensen ikke tog stilling til sin deltagelse ved VM i Qatar inden folketingsvalget.
Vi har også spurgt, om regeringsforhandlingerne bliver brugt som en belejlig undskyldning for at undgå at tage stilling til et politisk betændt emne, som Enhedslisten eksempelvis har anført.
Slutteligt har vi spurgt, om hun alligevel vil tage afsted, hvis der er politisk opbakning til det.
Socialdemokratiet oplyser, at de ikke ønsker at svare på spørgsmålene.
Ane Halsboe-Jørgensen har dog efter sit interview med Politiken udtalt til Ritzau, at ingen fra det officielle Danmark kommer til at deltage ved VM i Qatar, så længe regeringsforhandlingerne står på. Det gælder altså også ambassadører og diplomater. Det danske kongehus har allerede annonceret, at de følger regeringens linje og bliver hjemme.