Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Manipuleret twitteropslag påstår, at tysk professor vil stramme grebet om internettet

Faktatjek 5. apr 2022  -  3 min læsetid
Tjekdet
Leder og grundlægger af World Economic Forum, Klaus Schwab, hænges ud på sociale medier for udtalelse, han aldrig er kommet med. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Ritzau Scanpix
  • Internettet må og skal reformeres, da der florerer for meget misinformation, står der i et tweet, som angiveligt stammer fra organisationen World Economic Forum (WEF)

  • Tweetet deler samtidig et billede af WEF’s grundlægger og formand, Klaus Schwab, som skulle være manden bag ordene

  • Et skærmbillede af tweetet deles i utallige facebookopslag, der agiterer for at stoppe Klaus Schwab og WEF’s plan

  • Men twitteropslaget med skærmbilledet er en billedmanipulation, der sågar staver Klaus Schwabs navn forkert

Internettet må reformeres, fordi der florerer for meget misinformation. Det vil blive det næste skridt for the Great Reset.

Sådan lyder det i adskillige opslag på både Facebook og Twitter, der deler et skærmbillede af et twitteropslag, som angiveligt citerer den tyske professor Klaus Schwab, der er grundlægger af og formand for organisationen World Economic Forum (WEF). På billedet ser det ud, som om WEF er afsender på tweetet.

Hvert år samler WEF statsledere, ledere af organisationer og forretningsfolk i byen Davos i Schweiz for at drøfte verdens økonomiske problemer.

Netop Klaus Schwab fremlagde i sommeren 2020 planen The Great Reset, som i bund og grund går ud på at vende en række kedelige tendenser i verden. Det gælder både klimakrisen og en social og økonomisk krise.

Men blandt andet konspirationsteoretikere mistænker planen for at ville indføre globalt, kommunistisk diktatur, og derfor skal Klaus Schwab stoppes, fremgår det i tusindvis af opslag, der har cirkuleret siden forslaget blev præsenteret.

Men billedet af twitteropslaget er falsk og en manipuleret, så det ligner noget, WEF faktisk har slået op. Og billedmanipulationen er ikke ligefrem veludført. Klaus Schwabs navn er nemlig stavet forkert i opslaget. 

Artiklen fortsætter under billederneFalsk tweet

På skærmbilledet i opslagene på Facebook og Twitter kan man se, at twitteropslaget fra WEF skulle være blevet delt den 22. marts 2022 klokken 05.30.  

WEF har to officielle twitterprofiler. På den ene finder vi 11 opslag den dag. Men ingen af dem matcher det opslag, man ser på det manipulerede billede. 

I Internet Archives “Wayback Machine”, der løbende gemmer internetsider, kan man finde arkiverede udgaver af WEF’s twitterprofil. Hvis WEF rent faktisk har lavet opslaget, men sidenhen har slettet det, ville det med stor sandsynlighed kunne findes her. Men heller ikke i en gennemgang af de arkiverede udgaver finder vi tweets fra WEF, der indeholder det citat, som spredes på billedet om internettets snarlige omkalfatring.

Heller ikke på WEF’s anden twitterprofil dukker tweetet op.

Og det er ikke det eneste tegn på, at tweetet er manipuleret. WEF-formandens navn er nemlig stavet forkert. I tweetet er han døbt “Klaus Schawb”, mens det i en biografi på WEF’s hjemmeside fremgår, at den rigtige stavemåde er Klaus Schwab - tweetet har altså forbyttet a og w.  

Søger man efter nøgleord på Google, kommer der heller ikke resultater frem, der stammer fra officielle sider, som kan bekræfte Klaus Schwabs markante internet-udtalelse.

Billedet af Klaus Schwab, der bruges i tweetet, er heller ikke nyt. Det blev tilsyneladende første gang lagt på internettet i september 2018.

Den nye verdensorden

The Great Reset, som omtales i facebookopslaget, er som nævnt et forslag, der er fremsat af blandt andet en række statsledere, ledere af organisationer og ledende forretningsfolk, der med planen ønsker at vende en række kedelige tendenser i verden - såsom klimakrisen samt sociale og økonomiske kriser.

Desuden skal både offentlige og private investeringer fremover forbedre klimaet og mindske ulighed.

Ifølge Klaus Schwab er der ingen nemme løsninger på de oplistede kriser. I stedet må hele den globale økonomi gentænkes, mener han. Deraf navnet The Great Reset - “den store nulstlling”.

Men konspirationsteoretikere fortolker forslaget i en helt anden retning. De mener, at verdenseliten har strikket en dyster plan sammen i et ønske om fuldkommen kontrol og magt. 

Ifølge teorien skal alt overtages af en lille magtfuld elite med WEF og Klaus Schwab i spidsen, og den elite bruger argumenter om bedre klima og mindre ulighed som skalkeskjul for at indføre et kommunistisk verdensstyre.

TjekDet har tidligere beskrevet den fantasifulde konspirationsteori i en længere artikel, du kan læse her.

The Great Reset

Klaus Schwab og WEF ønsker sig virksomheder, der tjener alles interessenter. Også kunderne og lokalsamfundet skal få nytte af virksomheden, som ikke kun skal sikre profit til aktionærer, men tjene det almene gode.

 

Desuden skal både offentlige og private investeringer fremover forbedre klimaet og mindske ulighed.

 

Den fjerde industrielle revolution, altså robotteknologi, skal bruges til at give bedre velfærd. Særligt på sundhedsområdet.

 

Men The Great Reset får også kritik for at være varm luft og ene urealiserbare planer, der bare skal sætte WEF i et bedre lys.

Opdateret 11. apr 2022