Nej, Pfizer vil ikke sagsøge Danmark for tabt fortjeneste efter afsked med coronarestriktioner
-
Pfizer og BioNTech vil sagsøge den danske regering for tabt fortjeneste, lyder det i en lang række danske og udelandske opslag på sociale medier
-
Afskeden med coronatiltagene i Danmark gør nemlig incitamentet til at lade sig vaccinere mindre, og det betyder, at færre fremover vil takke ja til virksomhedernes vacciner
-
På sociale medier deles historien med et skærmbillede af, hvad der ligner en artikel fra et anerkendt tysk medie
-
Men budskabet er fri fantasi, og billedet af artiklen er manipuleret
-
Pfizer og BioNTech, der sammen har udviklet vaccinen, der i dagligtale bare kaldes Pfizer, oplyser begge, at der ikke er noget søgsmål undervejs
I Danmark har coronarestriktioner siden starten af februar været et overstået kapitel.
Og rundt omkring i landet har afskeden med blandt andet mundbind, afstandskrav og coronapas vakt begejstring.
Men tror man et hobetal af opslag, der i øjeblikket florerer på sociale medier både herhjemme, men i særdeleshed i Tyskland og Holland, tager vaccineproducenterne ikke del i fejringen.
Det danske farvel til restriktionerne betyder nemlig, at incitamentet til at lade sig vaccinere er blevet mindre, og det betyder færre penge i kassen for Pfizer og BioNTech, der står den mest anvendte coronavaccine herhjemme.
Og ifølge opslagene er utilfredsheden med den tabte fortjeneste så stor, at Pfizer og BioNTech brygger på et sagsanlæg mod den danske regering for at få erstatning.
De to virksomheder afviser dog begge, at det skulle være tilfældet. Historien er et klassisk eksempel på en falsk nyhed, og noget tyder på, at den oprindeligt har været ment som en spøg.
Artiklen fortsætter under billedet
Falsk artikel fra tysk medie
Historien om søgsmålet mod Danmark stammer tilsyneladende fra det anerkendte tyske nyhedsmedie NTV.
I opslagene med historien ses nemlig, hvad der ligner et skærmbillede af en af mediets artikler med overskriften “BioNTech/Pfizer sagsøger Danmark.”
Og i artiklen kan man altså læse, at de to virksomheder vil søge erstatning for det tab i fortjeneste, den danske regerings beslutning om at smide coronarestriktionerne på porten angiveligt har kostet dem.
Men billedet af artiklen er manipuleret.
Først og fremmest findes der ingen artikel med den pågældende overskrift på NTV’s hjemmeside, og man kan heller ikke finde nyheden i andre hverken tyske eller danske medier.
En dato i hjørnet af skærmbilledet afslører også, at billedet slet ikke kan have noget med den nylige danske genåbning at gøre. Her står nemlig, at skærmbilledet af NTV’s hjemmeside er taget den 13. juni 2021, altså mere end et halv år før, statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde 26. januar 2022 kunne meddele, at coronarestriktionerne - i hvert fald for nu - er et overstået kapitel i den danske historiebog.
Artiklen fortsætter efter billedet
Dertil kommer, at den falske artikels layout ikke matcher det, NTV sædvanligvis benytter i sine artikler. Fanerne på NTV’s hjemmeside i den fingerede artikel stemmer heller ikke overens med de faner, der faktisk er på mediets hjemmeside.
Hvor der på skærmbilledet står “parodie” - altså parodi på dansk - står der “tv-programm” på NTV’s faktiske hjemmeside.
Brugen af ordet “parodi” tilsiger, at den falske nyhed muligvis oprindeligt er tænkt som en form for satire eller spøg.
Artiklen fortsætter efter billedet
TjekDet har spurgt Pfizer Danmark, om virksomheden har en retssag mod den danske regering på bedding.
"Dette rygte er ikke sandt, og vi tager kraftig afstand fra den form for forsøg på at sprede misinformation," skriver Line Fedders, pressechef for Pfizer i Danmark, til TjekDet.
Overfor det franske nyhedsbureau AFP, afviser også BioNTech, at virksomheden vil sagsøge den danske regering.
En bølge af misinformation om Danmark
Den falske historie om Pfizer/BioNTechs søgsmål mod den danske regering er ikke det eneste eksempel på misinformation om den danske coronasituation, der er dukket op i udlandet, siden vi tog afsked med restriktionerne.
Ifølge Michael Bang Petersen, der er forsker i statskundskab ved Aarhus Universitet, har genåbningen nemlig givet anledning til massiv spredning af misinformation i udlandet. Det fortæller han til B.T.
Især har de danske indlæggelsestal været genstand for spekulationer. Eksempelvis har den amerikanske sundhedsøkonom Eric Feigl-Ding udbasuneret til sine knap 700.000 følgere, at man ikke kan stole på de danske tal for antallet af indlæggelser på intensiv.
Derudover har det blandt andet været påstået, at danske børn i massevis bliver indlagt med corona, og at patienter på de danske hospitaler overlades til sig selv og dør, fordi de ikke modtager behandling.
“Det kan være med til at skade Danmarks omdømme, når folk får at vide, at vi bare lader mennesker dø på gangene, som nogle af dem, der spreder misinformation, skriver,” siger Michael Bang Petersen til B.T.
“Det kan også være et problem i udlandet. For der er læring at hente fra det, Danmark har gjort. Men så skal man forstå data korrekt. Vores viden er relevant for andre lande, men når debatten på sociale medier skaber misinformation, så kan det skade debatten i andre lande,” siger han videre til B.T:.